Marie Hammarström tillbaka i klubblaget - som målskytt

För en vecka sedan hade Marie Hammarström de magiska ögonblicken som gav brons för landslaget och firande på hemmaplan som ännu inte är avslutat. På lördagseftermiddagen var hon tillbaka i KIF Örebro och visade direkt att målformen sitter i. Ett mål av Hammarström plus två av lagkamraterna gav seger med 3-1 mot Dalsjöfors.

En intensiv vecka med hyllningar, och massor av intervjuer. Marie Hammarström har inte precis befunnit sig i medieskugga efter hemkomsten till Sverige.
- Det känns ungefär som en vecka, men det har varit många journalister som har hört av sig, mycket sms och gratulationer , sade hon.

Efter Göteborgsvistelsen i måndags var hon ett par dagar på Öland för att koppla av. Men inte ens då kom hon undan uppmärksamheten.
- Ölandsbladet kom och Expressen ringde och intervjuade.

- Man känner att man hör sin röst säga samma saker, beskriver målet. Man får se det som positivt och kul, sade hon om den ovana erfarenheten att befinna sig i händelsernas centrum för en längre tid.

I torsdags tränade hon för första gången med klubblaget efter VM och på lördagen gick bussen för Damallsvensk match i Borås.

Återigen mål - återigen mediaintresse, men den här gången var det inte mer än en handfull som skrev i block och sträckte fram mikrofoner.
- Jag fick ett väldigt bra läge, dunkade bara in den. Jag blev kanske lite för ivrig men det var skönt att se den gå in, säger hon om fullträffen som betydde 2-0 för Örebro fem minuter in på andra halvlek.

Sarah Michael med första chansen
Dalsjöfors stod upp bättre än någon tidigare under sin allsvenska sejour men det var seriefemmorna som kunde lämna matchen med tre poäng.

En annan av KIF Örebros VM-spelare, Nigerias Sarah Michael hade bortalagets första läge - ett dundrande ribbskott efter fina passningar efter Marie Hammarström efter en dryg kvart.

Så långt hade Dalsjöfors stått för de bästa intrycken men KIF Örebro närmade sig mål med flera farliga möjligheter.

Sanna Talonen, genomgående utmärkt bollvinnare tog sig in i straffområdet efter 25 minuter, men fortsatte klokt nog inte själv mot en mur av hemmaförsvarare. Istället vände hon upp, lade ut bollen till Edda Gardarsdottir som gjorde 0-1 med en riktig kanon från distans.

Ledning i paus - utan att Marie Hammarström kände sig nöjd. Varken med lagets insats eller den egna prestationen.

Uppladdningen med flera dagars engagemang tog på energin.
- Jag har inte haft jättemycket energi, det har varit många sömnlösa nätter. Det var mer att jag funderade på att jag hade för lite sömn i kroppen: kommer jag orka?

- Första halvleken var en av de värre i mitt liv, vi sprang men jobbade inte tillsammans i laget.

I början av andra halvlek fick KIF Örebro ändå ännu mer grepp om matchen. Olina Vidarsdottir hittade passningen till Marie Hammarström med stort avstånd till närmaste back.

Sandra Bjurteg var ännu en gång chanslös på avslutet , KIF Örebro tycktes klara med 2-0.

Men matchen hann aldrig bli lika avslagen som många andra på Borås Arena.

Bara minuten senare dubblade Dalsjöfors sin målskörd i årets Damallsvenska. Detsamma gällde för målskytten Mimmi Löfwenius som bara behövde titta upp och konstatera att försvararna inte skulle hinna fram samtidigt som KIF Örebro-målvakten Nina Fellbrandt kom på mellanhand efter passningen från Klara Lindberg.

När solen förbytts mot regnstänk bytte Mikael Fahlén in Kim Ekebom för Sanna Talonen offensivt och KIF Örebro gick för att säkra trepoängaren med större marginal.

Dalsjöfors hann inte med att skapa några riktiga kvitteringschanser innan bollen gick via huvuden i det egna straffområdet till Marina Pettersson Engström.

Efter en frispark i farligt läge var hon sist på bollen som gav 1-3 - och avgjord match i den 64:e minuten.
- Det var mer att överleva den här matchen och ta tre poäng, Dalsjöfors gjorde det bra, sade Marie Hammarström.

Tufft att kombinera fotboll med jobb
Förutom fotbollen arbetar hon som gymnasielärare i biologi och idrott med en 80-procentig tjänst.
Ett nästan alltför hektiskt schema för det svenska landslagets senaste målskytt.
- Jag ska egentligen jobba så mycket nu också men jag kanske får tänka om. Det har varit för slitigt, jag har nästan gått in i väggen både förra våren och i våras.

Nästa vecka blir det mer hyllningar i Örebro för Marie Hammarström och Sara Larsson som på lördagseftermiddagen agerade som en av de stabila spelarna i KIF Örebros backlinje.

Publikens jubel på Stora Torg torsdag kväll, och på söndag match mot Kopparbergs/Göteborg, likaledes med flera VM-spelare i truppen.

Damallsvenskan är igång igen, men bronset och hela VM-resan är fortfarande starka skäl för fortsatt uppmärksamhet
- Det ska bli jätteroligt, då har de verkligen firat oss, sade Marie Hammarström med syfte på nästa veckas händelser.

Läs mer

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.