Sarah Michael stal showen för VM-hjältarna i Örebro

Storpubliken, över 2 000 åskådare på Behrn Arena fick se en match där KIF Örebro blixtrade till rejält i början av andra halvlek. Med två mål inom loppet av två minuter förändrades matchbilden fullständigt och hemmalaget kunde sedan hålla undan till vinst med 3-1 över Kopparbergs/Göteborg.

- Det handlade lite om vilket lag som bestämde sig för att vinna, vi fick utdelning och då blev det en helt annan match, sade KIF Örebros tränare Mikael Fahlén.

Det var inte helt lätt att ana sig till att målen skulle komma efter en första halvlek med främst tendenser till Örebro-omställningar och några småfarliga skott utifrån av Kopparbergs/Göteborg.

Men direkt efter paus gav hemmalagets spel med giftiga omställningar resultat.

KIF Örebro gjorde 1-0 efter 48 minuter sedan Sarah Michael hittat Kim Ekebom i ett friläge och den senare var säker med avslutet, ner mot stolpen bakom en chanslös Kristin Hammarström i Göteborgs-målet.

Stort jubel och gästernas protester om att Sarah Michael fört med sig bollen på handen bevekades inte.
- Jag såg det inte själv men de skrek på bänken, jag frågade linjemannen och han sa att det såg misstänkt ut, sade Torbjörn Nilsson som inte hade lång tid på sig att smälta varken beslutet eller baklängesmålet.

Bara en handfull minuter senare brann det till igen hos försvaret som varit Damallsvenskans bästa med bara tre insläppta under de tio första omgångarna.

VM-spelare dominerade stort
Före matchen hyllades Lisa Dahlkvist, Kristin Hammarström, Marie Hammarström och Sara Larsson - fyra svenska VM-hjältar med Örebro-anknytning.

Men det var en annan VM-spelare som stal showen. När KIF Örebros Sarah Michael fick bollen hördes förväntansfulla sus från läktarna.

Vid hemmalagets andra mål bytte hon roll från framspelare till skytt - ytterligare en lyckad omställningsräd chockade Kopparbergs/Göteborg till 2-0.
- Det var en bra match för KIF, vi ville ha tre poäng och vi vann, sade matchens dominant.

Sarah Michael fortsatte sedan att skapa chanser med Göteborgsförsvararna mer än någon gång tidigare på efterkälken. Hon passade till ypperliga lägen för Emelia Erixon som tvingade Kristin Hammarström att göra kvalificerade räddningar gång på gång. När klockan gick in på övertid avgjorde matchens lirare definitivt med 3-1-målet.

Elin Magnusson stack in bollen från sidan och Kristin Hammarström som hade en hektisk eftermiddag hann inte få fingrarna på bollen, KIF Örebros vassaste anfallare slog in den i öppet mål.
- Det förflutna tänker jag inte på men jag spelade bra idag, tillstod tvåmålsskytten Sarah Michael som inte ville sätta sin insats på planen på söndagseftermiddagen i perspektiv.

Det kunde däremot tränaren Mikael Fahlén som sett henne ta ett steg framåt efter återkomsten från de två VM-matcherna med Nigeria.
- Det var hennes bästa match för säsongen, framförallt att hon får så bra betalt för det hon gör. Hon har varit bra efter VM, det är ingenting att säga om. Vi spelar lite för att göra henne bra.

Skador oroar för KIF Örebro
Publiklyftet och den fina matchkvaliteten efter paus gladde stort i matchen. Men i KIF Örebros segerglädje gick en del av tankarna till Nina Fellbrandt och Emelie Ölander som fick lämna planen med befarade skador.

Målvakten Nina Fellbrandt som gjort det bra sedan hon fick ta över som förstakeeper i Supercupen precis före seriepremiären tog sig för knäet efter en situation i slutet på första halvlek.

Hon fick omgående behandling av sjukvårdspersonal, reste sig och spelade vidare men en stund senare tvingades hon haltande lämna planen för ambulanstransport.
- Det är jättetråkigt, Nina har gjort en fantastisk vår. Hoppas att hon var rädd mer än att det var allvarligt, sade Mikael Fahlén direkt efter matchen.

Tur i oturen var att isländska Maria Björg Agustsdottír testades efter sin skadefrånvaro redan i onsdags i cupmatchen mot Sunnanå.
- Det var viktigt, roligt för henne att visa att hon är en bra målvakt, sade Mikael Fahlén om ersättaren som klarade anstormingen i slutet av andra halvlek.

Inga klara prognoser kring Emelie Ölanders och Nina Fellbrandt kunde lämnas strax efter slutsignal.
Mikael Fahlén kunde ändå konstatera att laget varit otursförföljda på slutet.
- Vi har haft skador, Sanna Talonen var skadad idag, hade problem med tån och Emelie Ölander gick av. Hoppas att det inte är så allvarligt, sade han.

Flera spelare bidrog till segern
I KIF Örebros backlinje var Sara Larsson ånyo stabil och Marina Pettersson Engström var flera gånger sista avvärjande hemmaspelare strax utanför straffområdet.

Elin Magnussons kämpatakter och inställning skapade en del farligheter medan Marie Hammarström slog en del precisa bollar och kom med instick.

Mikael Fahlén var mycket nöjd med insatsen, massor av målchanser mot seriens normalt sett starkaste försvar.
- Det är många bra prestationer idag. Det skapas inte så mycket målchanser oftast mot deras skickliga defensiv, vi hade tio heta målchanser.

I motståndarlägret kunde Torbjörn Nilsson konstatera att kvitteringsjakten efter 2-0 lät vänta på sig alldeles för länge.

Jane Törnqvist reducerade visserligen i den 82:a minuten efter hörna vilket följdes av några minuters hård press.

Kopparbergs/Göteborg flyttade upp och anföll med många spelare men tappade boll och blev ofta omsprungna däremot omsprungna i hemjobbet.
- Örebro gör det bra taktisk medan vi blir lite naiva. Vi för spelet men kom inte till målchanser, sade Torbjörn Nilsson.

Kristin Hammarström blev många gånger räddningen för Kopparbergs/Göteborg med ett överspelat försvar. När lagen möts igen om en vecka krävs det bättring och Torbjörn Nilsson hoppas på ännu en ny matchbild. Var motivationen ska komma ifrån stod redan klart.
- Jag har en vän som brukar säga att den bästa drivkraften är taskig barndom, avundsjuka och revansch.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.