Arsenal och Frankfurt för svensklagen

Spelschemat är nu klar för den återstående delen av Champions League 2011/12. Lottningen till kvartsfinalerna skickade Kopparbergs/Göteborg till England för möte med Arsenal. LdB FC Malmö drogs mot tyskt motstånd, topplaget FFC Frankfurt.

- Det blir en utmaning, men det är klart att man måste ta sig an tuffa lag om man ska gå hela vägen, säger LdB:s Malin Levenstad.

För LdB Malmö blir det därmed en repris på semifinalen från senaste gången man deltog i det europeiska cupspelet. Caroline Jönsson stod våren 2004 för den stora prestationen att hålla nollan i hemmamatchen som också slutade 0-0. Returen vann sedan Frankfurt med 4-1.

Spelare som Frida Nordin och Therese Sjögran tillhör dem som fanns med på plan för Malmö FF och fortfarande har karriärerna igång i laget. Även för laget årgång 2011 innebär Frankfurt på lottsedeln ett av de största hindren för semifinal.

Säsongsstart redan i mars förändrar också upplägget jämfört med tidigare år.
- Det blir läger tidigare än vanligt och även träningsmatcherna kommer säkert igång någon vecka före hur det brukar se ut. Men ledigheten som vi har just nu påverkas inte, det tror jag är det viktigaste.

LdB FC Malmö inleder hemma medan Kopparbergs/Göteborg har bortamatchen först.
- Det känns väl jättebra, jag har inte stenkoll på dem i år men de spelade ju två oavgjorda matcher mot Linköping så det verkar inte omöjligt iallafall, säger Stina Segerström när damfotboll.com meddelar utfallet av lottningen.

- Champions League-resan är kul för hela klubben, vilket lag som helst hade varit kul att möta. Men det är klart att det var bra att undvika Frankfurt, Potsdam och Lyon.

Stina Segerström fick större delen av den här säsongen spolierad med skada. Men alldeles i slutet fick hon speltid i några matcher, inklusive de två mot Fortuna Hjörring som tog laget till kvartsfinalen.
- Det blev en snabb karriär som forward där. Det var frustrerande de sista veckorna innan jag kom igång, man ville vara med mera. De senaste veckorna har jag kört full fotbollsträning.

Semifinallottningen genomfördes också på UEFA:s huvudkontor i Nyon på torsdagen. Om både LdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg går vidare från kvarten väntar ett svenskmöte i semin.
- Då har vi Lyon att se fram emot i finalen, ler Stina Segerström till sist.

UEFA Women´s Champions League
Återstående spelprogram 2011/12

Kvartsfinal: 14/15 och 21/22 mars
1. FFC Turbine Potsdam (GER) - FC Rossiyanka (RUS)
Arsenal LFC (ENG) - Göteborg FC (SWE)
FC Malmö (SWE) - 1. FFC Frankfurt (GER)
Olympique Lyonnais (FRA) - Brøndby IF (DEN)

Semifinal: 14/15 och 21/22 april
vinnaren av Olympique Lyonnais - Brøndby IF - vinnaren av 1. FFC Turbine Potsdam - FC Rossiyanka
vinnaren av Arsenal LFC - Göteborg FC - vinnaren av FC Malmö - 1. FFC Frankfurt

Final: 17 maj (spelas i München)

D.N. 2011-11-17 15:29

Tuffa men inte omöjliga uppgifter för svensklagen, lite beroende på hur deras trupper tillslut kommer se ut i mars förstås. Frankfurt har sett mänskliga ut i år men kommer bli svåra att besegra förstås. Arsenal blandar underbart spel med totala bottennapp så där kan det nog gå hur som!

Rainer Fussgänger 2011-11-17 16:01

I mars kommer Frankfurt ha tillgång till Kim Kulig igen och även Ana-Maria Crneghorevic borde vara tillbaka.
Sofia Jakobsson får mäta krafterna med Turbine Potsdam.
Bäsrta chansen att gå vidare borde Göteborgs FC ha.

Håkis 2011-11-17 20:35

Säsongen är lång,formen sviktar ibland även för dom bästa.Hur den så kallade dagsformen är när lagen möts i mars vet vi inte nu.Cupspel är lite hasardartad ibland ,trots allt.Så båda svensklagen har möjligheter

Martin 2011-11-17 21:16

Sverige kan inte slå Tyskland, det är en naturlag ;) För LdB Malmös skull får vi hoppas att det inte gäller klubblag också.

Göteborg har en jättechans att gå vidare. Arsenal var inte värda att vinna mot LFC i förra årets upplaga och gick vidare på ett 'once in a lifetime' skott långt utifrån i en match LFC annars kontrollerade.

Skulle jag tippa något blir de två semifinalerna:

Lyon - Potsdam

Göteborg - Frankfurt

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.