Nazanin överraskar

Damfotboll.com träffade AIK:s mittfältare Nazanin Vaseghpanah som nyligen gift sig och numera heter Kabodvand Vaseghpanah i efternamn. Vi har knappt hunnit sätta oss vid ett bord på ett innecafé på Södermalm när Naza (som hon brukar kallas) kommer med en ny överraskning.
Nazanin Kabodvand Vaseghpanah. FOTO: Anders Henrikson (arkiv)

På min första fråga om hon tänker fortsätta i AIK efter två-årskontraktet svarar hon leende:
-Nej, jag har faktiskt bestämt mig för att lägga av med fotbollen.

AIK promenerade i stort sett genom Norrettan 2011 och gjorde comeback i Damallsvenskan. Trots en del bra matcher och bl a vinster över då regerande mästarem LdB FC Malmö (2-0) samt regerande cupmästaren Kopparbergs/Göteborg (1-0) kunde man dock inte hålla sig kvar i högsta serien. 2013 spelar AIK i den nygrundade Elitettan, tillsammans med de andra traditionsklubbarna Djurgården och Hammarby.

När man är 25 år gammal som Naza befinner man sig vanligtvis mitt i karriären. Den kritiska punkten kring 20-årsstrecket, där ganska många bestämmer sig för att inte fortsätta med elitsatsningen och istället satsar på yrke eller studier, ligger långt bakom henne.
Nu kommer säkert en del folk att tolka det som om du lägger av eftersom du gifte dig i september?
-Åh, herregud, nej, skrattar Nazanin Vaseghpanah och anar en möjlig anledning till missförstånd. - Det har ingenting med det att göra, fortsätter hon. Min man är fotbollstokig, hela min familj är fotbollstokig, det ligger verkligen inget i detta.
Men varför slutar du då?
-Jag måste först säga att jag verkligen älskar fotboll. Glädjen som jag haft i att spela fotboll eller följa de stora matcherna på arenor eller TV, den kan verkligen ingen ta ifrån mig. Men jag slutar på grund av allt som finns omkring.

Tjejigt och skitsnack
Nazanin pratar om att mycket i damfotbollen är för ’tjejigt’. Återkommande säger hon att det kändes att hon ville för mycket. Hon ville vinna allt och alltid och menar att den attityden som medför höga krav inte är speciellt välkommen inom damfotbollen.
-Jag vill också utvecklas. Alla kan utvecklas hela tiden. Man får dock intrycket av att träningen anpassas alltför mycket efter de unga spelarna som fortfarande måste lära sig mycket mer och då blir de något äldre och erfarna utan stimulans.

Bästa tränaren
För några år sedan spelade Nazanin Kabodvand Vaseghpanah först i AIK, bytte sedan till Hammarby där hon 2008 och 2009 spelade sin bästa fotboll.
-Jag gillade verkligen min tränare i Hammarby, Anders Bengtsson. Han var nog den bästa tränaren jag har haft. Han hade verkligen en förmåga att se alla och han var väldigt mån om att utveckla alla spelare. Anders kunde också acceptera olika karaktärer och hantera detta.
I september 2008 kom belöningen. Thomas Dennerby kallade in Nazanin i sin trupp till EM-kvalmatcherna mot Irland och Rumänien.
- Åtta mål och två assist är riktigt bra med tanke på att Hammarby är ett lag som kämpade i mitten av tabellen. Hon har också spelat fyra U21-landskamper under året, motiverade Dennerby sitt beslut att ha med den då 21-åriga Vaseghpanah.

Men tjejen som från fem års ålder drömde om att spela i landslaget kunde aldrig riktigt slå sig in i den innersta kretsen. Hon fick spela slutminuterna mot Irland, en match där Sverige presterade dåligt, och en ung talang hade knappast en chans att förändra bilden av en match som alla helst ville glömma.
Ytterligare en anledning till att avsluta karriären är skitsnacket.
– Det finns så otroligt mycket skitsnack i damfotbollen, säger Nazanin och poängterar att man alltid borde kunna säga vad man tycker till varandra i ett lag istället för att prata bakom ryggen på folk. Detta ingår i det som Naza på ett negativt sätt anser vara för ’tjejigt’.

Flera gånger under vårt samtal säger hon också att hon tror att det är mycket enklare i herrlag. Man är helt enkelt ärligare och rakare i sitt sätt att kommunicera med varandra.
– Jag tror att jag fortsättningsvis spelar endast med killar, skämtar hon.
-I teorin är det så att man alltid hör ledarna säga att alla är lika och alla ska acceptera varandra, men i praktiken är det tyvärr annorlunda.Jag har många gånger under mitt fotbollsliv fått höra att jag vill för mycket.

Bästa domaren
Jag minns ett antal tillfällen där Nazanin fått onödiga gula kort efter diskusioner med domarna. Jag såg sådana situationer med dig och tänkte, men var tyst nu, säg inget mer, men det gjorde du ändå och fick varningar.
-Jag minns en gång när jag spelade med Hammarby och ropade högt till en medspelare att hon borde spela på ett annat sätt nästa gång. Domaren kom fram och sade att jag borde inte ropa så högt. Jag svarade att jag bara kommunicerar med mitt eget lag. Då fick jag gult kort. Efter matchen ville jag veta om man inte får prata med sina egna, då fick jag både gult och rött. Det finns egentligen bara en domare som verkligen förklarar saker när man tvekar och det är Jenny Palmqvist. Hon säger du får gult eftersom du gjorde det och det och då accepterar man det också, men jag tycker att man har rätt till en motivering.

Vill inte smälta in
Nazanin Kabodvand Vaseghpanah sticker ut. Definitivt. Det har hon alltid gjort. Hon har mer temperament än de flesta andra damfotbollsspelare jag har mött under de senaste åren. Ibland kan man tycka att hon borde kunna ha gjort mer för att passa in, att smälta in, att avstå från att säga något när det hade varit bättre att tiga. Men det är nog snarare så att hon varken kan eller vill smälta in. Hon är sig själv trogen och kommer troligtvis inte att förneka sitt jag. Respekt är det minsta hon borde få för detta. Men jag kan inte annat än tycka både synd om henne och för svensk damfotboll att vi ska missa denna livsglada och tekniska fotbollsspelare framöver. Kanske borde det finns fler tränare med förmågan att se alla och ta allas talanger och förmågor till vara.
För några år sedan intervjuade jag just Anders Bengtsson och på frågan vad som är viktigast för en bra tränare svarade han att han/hon borde vara en bra chef och kunna leda en grupp.
Nazanin slutar alltså med fotbollen, men det finns en liten ljusglimt där bakom. Hon har gått tränarutbildningen steg 2 och kanske kommer hon att fortsätta med den. Någon som älskar fotboll så mycket som hon gör, kommer förr eller senare tillbaka.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.