AIK tappar Jennie Nordin

Det kan bli tufft för AIK i den nya Elitettan. Tränaren Mattias Eriksson berättar om spelarflykten och bekräftar ryktet om att Jennie Nordin ska spela för Linköpings FC.
Jennie Nordin lämnar AIK för Linköpings FC. Foto: Anders Henriksson

Ni har blivit av med en hel del spelare efter det att ni ramlade ur Damallsvenskan. Hur ser läget ut för er och hur går tankarna när du står utan många av AIK:s mest framträdande profiler under fjolåret?
– Det har väl blivit ett lite större tapp än vad vi förväntade men samtidigt får man förstå tjejerna. De som lämnar går till gedigna klubbar där de får utvecklingsmöjligheter och får spela i Damallsvenskan. Många av de som går var med förra gången när vi åkte ur och har varit lojala mot AIK och jag kan inte tycka att det är konstigt att dom lämnar nu när vi åkt ur igen. Malin Diaz går till Tyresö, Hanna Folkesson till Umeå IK, Sussie Nilsson till Sunnanå, Elin Borg till Kristianstad och Jennie Nordin är klar för Linköpings FC.

Det har ännu inte stått något om att Linköping gjort klart med Jennie men du bekräftar att så är fallet?
– Jadå för vår del är ärendet klart men det kanske fattas någon detalj i avtalet eftersom inte Linköpings FC gått ut med det ännu. Men det har skrivits om det tidigare i tidningarna så det är väl inte så märkvärdigt om jag bekräftar det hela.
mattiaseriksson200ab.jpg
Som jag fattar det så hade Nordin kontrakt för 2013, det betyder att Linköping köper henne?
– Ja det stämmer. Jag vill inte nämna exakta siffran, men det är inga jättesummor vi talar om. Vi kan inte kräva 500 000 kronor för en spelare.

Är det ett problem inom damfotbollen att det blir transfers mellan klubbarna utan att ni får rejält betalt?
– Nu talar jag generellt och inte om Jennie Nordin. Jag vet inte om det är ett problem, men som det är nu kan klubbarna göra lite som de vill utan att bli straffade.
Hade klubbarna agerat likadant på herrsidan hade de fått se prislappen gå upp på den spelaren de vill köpa.

Vad tror du då om Elitettan för er del nästa år, kommer ni att ha en slagfärdig trupp?
– Ja, det tror jag, vi har många riktigt bra spelare med erfarenhet ifrån Damallsvenskan och från spel i olika landslag. Dessutom har vi lyckats knyta till oss spännande spelare som Maja Andersson ifrån Sirius, Julia Molin och Lisa Petersson ifrån Kristianstad, spelare med Damallsvensk rutin samt spel ifrån Norrettan.

Intervju: Marcus Bühlund.

BilagaStorlek
mattiaseriksson200ab.jpg30.06 kB
JonasE 2013-01-17 23:11

Vilken slamkrypare!

Linköping betalar inte en krona för Jennie. AIK försöker bara rädda sitt eget skinn. Hon hade redan blivit lovad att få gå när AiK åkte ut.

Däremot kan hon gå tillbaka till AIK gratis. Om det nu blir Linköping, de verkar ju inte vara överens ännu. Linköping brukar vara proffsiga och gå ut med pressmeddelande så fort kontrakt blir klara.

Rufus 2013-01-18 02:09

Var är det skon klämmer? Jennie Nordin har sedan en tid bevisligen befunnit sig i Linköping och tränar dagligen med Linköpings FC. Det behöver inte handla om miljoners miljoner i övergångspengare, man måste också vara överens om minsta klausul i kontraktet, och dessutom är den "sociala biten" inte minst viktig!

Intressantare i sammanhanget är dock på vilken position Martin Sjögren tänkt sig placera den begåvade backen. I par med Lotta Rohlin eller ute på kanten?

Boose 2013-01-18 10:56

Alla dom spelare som lämnat har ju egentligen varit med och spelat ner AIK ur allsvenskan, säger absolut inte att dom är dåliga, men det är väl inte säkert att dom för den sakens kull att dom byter klubb garanterat får spela i den nya klubben, Vem skall Malin Diaz peta i Tyresö ? , Vem skall Jennie Nordin peta i Linköping ? Inte alltid bra för unga spelare som kommer ifån moderklubbar att få en bra status i den nya klubben, Om man tittar på spelare för spelare som lämnat och kommit till AIK så tror jag att det inte blir så stor skillnad, alla i truppen är ju duktiga om man tittar på deras hemsida, tror på en bra säsong för dom

Martin 2013-01-18 19:43

Ytteliggare en pusselbit på plats för LFC och jag ser det som helrätt att satsa på spelare ur det framgångsrika F-19 landslag som tog EM-guld förra året. Dels är de alla talangfulla och utvecklingsbara och dels har de redan spelat tillsammans vilket bara kan vara positivt.

Då Maja Krantz bara har kontrakt för ungefär halva säsongen så kommer det bli en lucka att fylla på ytterbacksplatsen och där kan nog Jennie Nordin ha en god chans att ta platsen om hon inte testas som 'partner' till Charlotte Rohlin. Det är dessutom osäkert om Nilla Fischer kommer vara helt 'fit for fight' när säsongen drar igång, hon ska ju ha ådragit sig en muskelbristning vid landslagslägret, och då behövs det alternativ.

För övrigt ser jag Booses jämförelser mellan LFC:s 'ungdomslag' och Tyresös 'stjärngalleri' som lite märkligt. Det är nog helt riktigt att Malin Diaz inte lär få många minuter på plan, åtminstonne inte om Tyresö kör samma linje som förra säsongen där det i stort var samma spelare som fick chansen i alla matcher, men i LFC finns nog goda chanser för en så pass meriterad spelare som Nordin att kämpa sig till en plats även om nog backlinjen är den svåraste delen att konkurrera i.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.