Landslagsmålvakten får även annat att tänka på

Nytt år, nya mästerskap, nya titlar att slåss om och nya möjligheter. Men det finns fler saker än fotboll, nya lagkamrater och ett EM på hemmaplan för Sofia Lundgren att se fram emot under 2013. I slutet av 2012 blev landslagsmålvakten mamma. Vi tog ett snack med Linköpings- och landslagets målvakt Sofia Lundgren. Även om vi pratade en del om 2012 blickade vi framåt mot en helt ny tillvaro för nyblivna mamman Sofia Lundgren.
Sofia Lundgren. FOTO: Anders Henrikson (arkiv).

– Det är häftigt, jag tror inte man fattade det innan. Här är en liten knodd som vi försöker lära känna. Han är 10 veckor och vi har fortfarande inte full koll på honom. Vi brukar säga det lite skämtsamt ”hur gör man?”. Det blir något nytt där man lär sig saker hela tiden, säger Lundgren. Men innan vi går in mer på hennes nya tillvaro pratar vi lite om säsongen 2012.

Under 2012 förväntades Linköpings FC bli främsta utmanaren till Tyresö FF i kampen om slutsegern i Damallsvenskan. Men trots att Linköping vann mot just Tyresö hemma i den andra omgången halkade laget snabbt efter duon i toppen.
– Vi slutade långt efter där vi ville hamna. Det var som att i början av säsongen drog vi åt olika håll, vi blev inget lag. Vi hade ett hyfsat spel men också stjärnor som inte presterade och vi fick inte ut det bästa av laget, analyserar Lundgren säsongen som passerat.
Under 2012 skedde de kanske största förändringarna för Lundgren utanför fotbollsplanen.
Precis efter Pia Sundhages första landskamp som förbundskapten för Sverige, där Sofia Lundgren fick chansen från start, födde sambon Kate Svensson parets son, Jack. Lundgren skrattar lite när hon berättar om landslagskamraternas stissighet under lägret i Växjö. Trots att de andra, gång på gång, frågade om telefonen ringt och om det var dags än, var Lundgren själv lugnare än man kan vänta sig sådär några dagar efter den beräknade födseln. Väl ute på planen stängde hon av alla tankar och fokuserade bara på fotbollen.
– Jag var redo att åka hela tiden. Men samtidigt släppte jag det helt under träningarna, efter träningen kunde folk komma fram och undra om det hade ringt och jag bara ”vaddå, vem ska ringa?” berättar Lundgren.
Hur mammalivet och Jack kommer att påverka henne under säsongen är svårt att svara på, men lyssnar man till huvudpersonen själv kommer det förhoppningsvis inte att påverka henne alls.
– Jag tror inte det ska ställa till några problem. Nu har han varit väldigt snäll och sovit bra hela tiden. Men det kan ju ändras, man kan gå till ett annat rum. Jag har alltid lyckats koppla bort saker runt omkring när jag spelar fotboll.

Samtidigt som Lundgren har förmågan att stänga ute allt annat när hon väl är ute på planen hoppas hon att det nya livet som mamma även kan hjälpa henne att koppla bort fotbollen när hon väl klivit av planen.
– Det kan vara skönt att bara släppa fotbollen. Man åker ner och tränar och när man kommer tillbaka hem finns det så mycket annat att tänka på. Det kanske hjälper mig att inte vara så kritisk mot mig själv? Jag har alltid varit det mot mig själv på fotbollsplanen, tycker ofta att jag kan göra det bättre och grubblar mycket kring sådana saker.

När vi pratar med Sofia Lundgren ska försäsongen just starta. Hon har haft några månader då hon, mer eller mindre, bara kunnat fokusera på privatlivet men nu är det dags att äntra planen igen. Framför henne finns en spännande säsong med EM på hemmaplan som den tänkta höjdpunkten. Men än så länge har hon inga tankar på EM.
– Det är inget jag tänker på, förutom när folk frågar. Nu fokuserar jag på LFC, man kan bli lite stressad om man tänker för mycket på det. Jag tänker nästan bara på här och nu, säger Lundgren och förklarar att det kan låta trist och men att det är så det är.
Och att vara här och nu är något som även kommer tillbaka i mammalivet. Vi pratar lite snabbt om att Jack utvecklas i ett rasande tempo, men sedan avbryter Sofia tankarna på vad han kommer att kunna göra om några månader och påminner sig om att leva i nuet.
– Allt den lilla grabben gör idag är för fantastiskt för att man ska blicka framåt för mycket. Det gäller att fokusera på det, och inte springa iväg i tanken.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.