De stora matcherna är Lisa Dahlkvists fotbollselixir

Ett av nyckelögonblicken i VM 2011 var när Lisa Dahlkvist stirrade ner Hope Solo från straffpunkten och Sverige slog USA. Med hög arbetskapacitet och okuvlig vinnarvilja fick hon sitt internationella genombrott i Tyskland men sedan de magiska sommardagarna har rubrikerna och uppmärksamheten inte varit samma.

När damfotboll.com får några minuter med innermittfältaren efter ett träningspass under Algarve Cup blir ambitionsnivån genast uppenbar. Lisa Dahlkvist går inte omkring och hoppas på att spelet ska lossna, hon är säker på att det kommer att ske.
- När det väl gäller, final eller någonting kommer jag att vara redo, säger hon.

Efter de imponerande insatserna i de stora matcherna för två säsonger sedan hade både Dahlkvist och landslaget ett mellanår, kvartsfinal i OS förvisso men det var en motgångarnas turnering där blågult hade en nedåtgående formkurva.
- För egen del hade jag samma förutsättningar som under VM. Sen handlar det om hur laget presterar och det är svårt att styra över som person.

Om landslaget sätter sin spelplanering finns sålunda möjligheten för att Lisa Dahlkvist ska glänsa i mästerskapet på hemmaplan.

Med en given plats i mittfältsbalansen var speciellt den andra matchen i Algarve ett klart fall framåt.
- Det gick inte så bra mot Kina men mot Island kände jag att jag kom med i spelet och hade några bra spelvändningar, det var skönt. När jag får vara med i spelet känns det såklart lättare, det hoppas jag att jag får vara i fortsättningen också.
ld_3.jpg
Vilken nivå levererar du på i landslaget just nu?
- Inte i närheten av VM-känslan iallafall. Just nu är det en tung träningsperiod och jag har inte de snabba muskelfibrerna än.

I speluppbyggnaden centralt har både Dahlkvist och Caroline Seger viktiga roller, med klara direktiv från tränarhåll.
- I min position ska jag sköta spelvändningar och hitta Seger så mycket som möjligt. Det är viktigt att hon får en bra yta, helst rättvänd. Det och att stoppa omställningar som lagen gör är det främsta som jag ska göra.

Som på Dennerby-tiden med andra ord?
- Ja, fast sådana direktiv hade jag inte från Thomas. Nu har jag det så får vi se hur det fungerar.

Taggar till mot USA
Den sista gruppspelsmatchen mot USA blir avgörande, både för hur turneringen kommer att summeras för svensk del och vilken placering det blir i tabellen.
- Vi vet att de är duktiga, fysiskt starka och orkar hela matchen till skillnad från Island som släpper lite i sista. Det är klart att det blir lite extra att gå in där, vinner vi över dem så vet vi att vi får spela en rolig sistamatch.
ld_2.jpg
Då taggar du till lite mer?
- Ja, jag gillar när det är bättre motstånd, när det gäller mer är mina bästa situationer. USA är topp tre i världen och är tuffa i närkamperna.

Hope Solo är skadad, så någon repris av straffduellen kommer det inte att bli på måndag eftermiddag. Lisa Dahlkvist räds emellertid inte det mentala trycket, anmäler sig obekymrat som straffläggare om någon förseelse äger rum i USA:s straffområde.

Tar du straffen om Sverige får någon?
- Ja, det kan jag göra, Men det är de på sidan som bestämmer, säger hon.

Rufus 2013-03-11 12:40

All heder åt Lisa, hon gör det hon kan. Tyvärr räcker det inte hela vägen i landslagssammanhang. Hon har som bekant en tendens att försvinna ur bilden under matchtidens förlopp, precis som dubbla(!) mittfältskollegan Seger. En piggare, mer teknisk och uthålligare spelare behövs, det finns alternativ som Pia Sundhage säkert kommer att "matcha in" här framöver. "Dala" var en av Dennerbys favoritspelare och detta gynnar henne fortfarande. Visst är hon en tillgång i blågula landslaget, men då först och främst på reservbänken.

Johnte 2013-03-11 14:21

Ja du@Rufus, kan bara instämma i vad du säger. Lisa tycker jag inte har varit sig likt
sedan VM 2011. Där hon gjorde bra ifrån sig.Det bästa hade varit att lyfta upp Nilla Fischer på Dahlqvist plats, mittbacks problematiken kan lösas på annat sett. Den kommer definitivt att lösas när Charlotte Rohlin kommer tillbaka. var så säker.

Rufus 2013-03-12 00:36

Uppenbarligen hade Lisa Dahlqvist kollat upp kommentarerna i damfotboll.com före USA.matchen... Superhäftigt 1-0-mål av "Dala" - grattis! Tyvärr, två s k drömmål mot USA förändrar ändå inte bilden av henne, men kan hon komma upp i samma kapacitet som hon visade idag i kommande EM-matcher, så blir hon till stor nytta och glädje. Då är jag beredd att käka upp en del av vad jag sagt tidigare!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.