Marta såg rött och Umeå vann

Piteå och Tyresö möttes i dagens första match i Norrporten cup. En match som slutade med Piteåseger och Martautvisning. Piteås segersiffror skrevs till 2-1. Efter det vann även det andra Norrlandslaget sin match. Umeå IK slog Cluj med 1-0.
Foto: David Spak

Matchen mellan de damallsvenska lagen Piteå och Tyresö startades i ett högt tempo från båda lagen, men under den första halvleken var Piteå IF det bättre laget. 15 minuter in i matchen fick Piteå en frispark strax utanför Carola Söbergs straffområde. June Pedersen stegade fram till bollen och slog den hårt och lågt nära Söbergs högra stolpe. Söberg nådde inte bollen och 1-0 var ett faktum.

Senare under den första halvleken fortsatte Piteå skapa några bra chanser medan Tyresö hade svårt att få fast bollen vid Piteås målområde. Därför exprementerade Tyresö en del i den andra halvleken. Caroline Seger och Lisa Dahlkvist bytte position, Dalkvist sökte sig högre och högre upp i banan och låg stundom närmare Piteås mål än både Marta och Christen Press. Om det var ”Dalas” offensiva utgångsläge eller något annat som gjorde att Tyresö fick tag i bollen bättre under den andra halvleken kan undertecknad inte svara på. Helt klart är att matchen blev jämnare, tuffare och fulare efter pausvilan. Tre spelare i Tyresö varnades under matchen, Elaine, Johanna Frisk och Caroline Seger. Och Marta. På offensiv planhalva fick Marta en utvisning emot sig. En irriterad skyttedrottning kastade då bollen hårt i marken och domaren varnade henne för det tilltaget. På frisparken som sedan följde gjorde Piteå 2-0. Frisparken, som slogs från Piteås planhalva, seglade över Tyresöförsvaret och snappades upp av Anna Westerlund som satte bollen i nät.

Marta fick rött kort

Efter det hade Tyresö bollen allt mer, utan att för den sakens skull vara utspelade. Men de långa anfallen och farten fanns inte riktigt i Tyresö. Press hamnade ofta för långt ned och Marta kom inte till sin rätt. Men precis i slutet av ordinarie matchtid bjöd Marta på ett solomål. Tyresö flyttade då upp hela laget och jakten på kvittering fortsatte under övertiden. Just i slutet av tillställningen blev Marta tufft uppvaktad på Piteås planhalva. Domaren blåste frispark men Marta tog då tag i Piteåspelaren och skakade om henne lite lätt. Ett tilltag som givetvis resulterade i ett rött kort. Marta kommer dock inte att stängas av i Tyresös sista match i Norrporten cup. Hon får således spela mot rumänska CFF Olimpia Cluj.

Piteå vann tillslut denna match med 2-1 och var mycket nöjda med segern. Marta däremot hade en del att säga om denna irriterade tillställning.
- Det som händer var att hon sparkade mot min fot och jag fick frispark, sen när jag skulle ta bollen så armbågade hon mig. Då blev jag arg. Man blir arg, då agerar man på det här sättet. Det är massa olika grejer som händer, domaren måste stoppa det, säger Marta till damfotboll.com och fortsätter sedan:
- Det händer många grejer under matchen, och det är okej. Men när det blir fult då måste domaren stoppa. Annars kan jag bli skadad i en sådan här match och hela säsongen kan vara förstörd.

Umeå höll nollan igen

Efter Piteås vinst var det dags för Umeå IK och Cluj att värma upp inför deras drabbning, tillika dagens andra och sista match. Inför matchen var Umeå favoriter. Och Umeå vann till slut, men segern satt hårt inne och Cluj stod emot bra. Umeå hade några bra chanser att avgöra matchen under den andra halvleken, men Jenny Hjolmann missade sitt läge och en annan boll rensades bort just före mållinjen av det rumänska försvaret. Det skulle dröja till två minuter innan slutsignalen innan Umeå fick vittra nät. Och det skulle krävas en mittback för att spräcka målnollan. Efter en hörnretur kom Emma Berglund rätt på bollen och nickade in vinnarmålet. Berglund gjorde även mål i gårdagens match mot Piteå, då på straff. Umeås målvakt Malin Reuterwall höll nollan för andra raka matchen i Norrporten Cup. Umeå IK är det enda laget som hittills tagit full pott under Norrporten Cup. Således ligger Umeå bra till för att vinna hela turneringen. Ifjol föll de på målsnöret och turneringsvinsten gick istället till Kristianstads DFF. Imorgon möter Umeå det nykomponerade laget Mid Seden United, Tyresö ställs mot Cluj och värdlaget Sundsvalls DFF mäter sina krafter med Piteå.

Silverstolpe 2013-03-24 16:47

Piteå - Tyresö spelades tydligen i 2x35 minuter.

xcadmin 2013-03-24 18:23

Som vi skrev i texten Norrporten Dag 1:

""Matcherna i Norrporten cup spelas 2 gånger 35 minuter"".

Silverstolpe 2013-03-24 22:24

@xcadmin

Tack!
Läste den texten, inte såg jag det. Börjar bli blind. :)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.