Norska superlöftet klar för Tyresö

Norges 18-åriga superlöfte Caroline Graham Hansen är klar för Tyresö Fotboll. En av de mest spännande unga spelarna i Europa, jagad av flera av de europeiska toppklubbarna inklusive toppklubbar i Sverige har varit ute efter Caroline Graham Hansens namnunderskrift.
Caroline Graham Hansen. FOTO: Bildbyrån (arkiv).

I våras var Caroline och provtränade med Tyresö och båda sidor var tidigt tydliga med att här fanns ett ömsesidigt intresse. Det var mest en fråga om tidpunkten utifrån Carolines EM-spel, klubblaget Stabaek och skolan. Caroline blir spelklar för Tyresö från och med den 1/9 då laget möter Sunnanå på bortaplan.
Det har även funnits ett parallellt spår där det diskuterats att Caroline skulle ansluta till Tyresö i januari 2014. Men då flera spelare i truppen valt att bli utlånade för att få speltid i kombination med Tyresös spel i Champions League kände båda parter att detta är den optimala lösningen.

Tyresö vet ännu inte vilken seedning vi kommer få det blir i höstens Champions League utifrån att klubben tidigare inte varit med och samlat in rankingpoäng. Det finns en risk att Tyresö rankas på just 17e plats där 16 lag är på övre halvan och 16 lag på den undre. Skulle så ske kan Tyresö ställas mot något av de toppseedade lagen direkt.
Med värvningarna av Ashlyn Harris, Whitney Engen och Caroline Graham Hansen har man utökat kvalitén i spelartruppen och när dessa spelare anländer har tränarduon nya angenäma problem då konkurrensen utökats ytterligare.

Tyresös huvudtränare Tony Gustavsson kommenterar:
- Caroline är en av Europas mest spännande talanger! Hennes driv med boll och förmåga att ta sig förbi motståndaren i en-mot-en-situationer håller redan idag högsta internationella klass. Nu har hon även fått erfarenheten av att spela internationella matcher på högsta nivå i och med EM i somras. Jag ser verkligen fram emot att få jobba med Carolines fortsatta utveckling och är övertygad om att Tyresö med vår spelartrupp och anfallsinriktade spelidé, är den perfekta tränings- och matchmiljön för detta.

Martin 2013-08-08 19:28

Ett mycket väntat och trist besked att Tyresö plockar åt sig även Caroline Graham Hansen, nu återstår att se om hon tar en plats i startelvan och om så sker hur spelaren hon petar kommer reagera.

Varför det är trist är givetvis att vi håller på att få en 'La Liga' situation i Sverige där två lag (Tyresö och Malmö) plockar åt sig ALLT i spelarväg och de duktiga spelare som blir över när dessa två fyllt sina trupper söker sig utomlands där pengarna finns och man får en chans att vinna titlar.

Med det sagt är det självklart kul att en bollartist som Hansen väljer Damallsvenskan för det är spelare som hon som kan dra publik till arenorna. Det ska också bli intressant att se hur Tyresö kan hantera ett möte med Lyon eller nåt dylikt lag när deras försvar läcker betänkligt så fort det testas på allvar.

Coach 2013-08-08 20:15

Ja va* trist att Sverige skaffar sig ett internationellt storlag och Ldb står upp och utmanar.
Tacka vet jag Mallbacken och Jitex hösten -.87

janne@jannepett... 2013-08-08 21:18

Det är en gåta att man kan tolka en sådan här värvning, av en svensk klubb, som negativ. All heder till Tyresö för att man tar hit en av världens mest intressanta unga spelare!

Evelina Johansson 2013-08-08 21:48

En otroligt rolig värvning för svensk fotboll! Dessutom signalerar den att Damallsvenskans rykte står sig starkt när en av Europas mest jagade spelare väljer Sverige för sin fortsatta utveckling. På sin hemsida skriver Stabaek att några av klubbarna som försökte värva Hansen inkluderade Bayern Munchen, PSG, Frankfurt, Malmö och Göteborg. Och hade hon enbart valt efter lönecheck hade PSG varit det givna valet. Jag blev förvisso inte imponerad av henne i EM, men vem som helst kan se att hon har mycket fotboll i sig (och endast 18 år gammal).

Jag har svårt att förstå hur man kan se det som negativt när svenska klubbar försöker utmana dom stora jättarna ute i Europa, även om det gör att andra lag i serien inte hänger med. Vill vi ha svenska klubbar som kan utmana i Europa - eller ser man hellre en jämn serie med enbart medelmåttiga lag? Då kan man se på herrallsvenskan istället.

För övrigt vet jag inte vilken version av Tyresös backlinje du syftar på (kanske med Lissel/Frisk som mittbackar), men en backlinje i UWCL med Klingenberg-Engen-Röddik(eller Sembrant)-Thunebro bör inte 'läcka betänkligt'.

Professorn 2013-08-08 22:14

Jag vill se spännande matcher med ovissa resultat. Matcher där botten kan slå toppen, där fotbollskultur betyder något. Det är helt ointressant att heja på en klubb som har den fetaste plånboken. Jag ser hellre att Mallbacken slår LFC än att Tyresö eller LdB vinner programenliga segrar med stora siffror. Varför drar inte dessa storlag med sina stjärnor storpublik? Jo, folk vill ha spänning i matcher med många lokala förmågor!

Martin 2013-08-08 23:19

Haha, Coach. 1987 va jag 5 år så det kan jag inte uttala mig om.

Om vi fått ett internationellt storlag återstår att se, spelarmässigt ser det ju minst sagt imponerande ut men det gäller ju att få ihop det också, där behöver jag bara gå till mitt i fjol så underpresterande LFC för att se att 'stora' namn inte är allt. Tyresö har gjort ett jättejobb och förtjänar förstås att dominera Damallsvenskan tillsammans med Malmö men fortsätter utvecklingen som den börjat, d v s med vidgade klyftor mellan dessa 'jättar' och att övriga lag återfinns i periferin blir serien snart rätt ointressant för de som inte följer just dessa två lag.

Vad gäller vilken typ av liga jag föredrar så får jag nog säga att publiksiffrorna i Allsvenskan (herrarnas alltså) visar att konceptet med en 'jämngrå' liga inte är ett så dåligt recept och där mår ju också de flesta klubbarna rätt okej ekonomiskt. I Damallsvenskan får nu de flesta klubbarna se sig ekonomiskt krossade och som LFC satsa på lokala talanger samt att nån gång ibland 'fynda' bland unga utländska spelare. Personligen ser jag inte detta som något negativt för LFC som i år varit mycket roligare att följa när kommande svenska Damlandslagsspelare får chansen istället för att som tidigare ständigt knuffas bort av etablerade utländska stjärnor.

Rainer Fussgänger 2013-08-08 23:59

Det är ju en bra värvning, även om jag hellre hade sett Ada Stolsmo Hegerberg som är Norges största talang just nu och i motsats till Caroline redan har förstått att man måste släppa bollen ibland. Men va så säker att Tony Gustavsson utbildar henne vidare.
Tyresö kommer med sin nya trupp där man sållat bort Elaine, Annica Svensson, Jessica Höglander och istället hämtat Caroline Hansen, Whitney Engen och Ashlyn Harris att ta ytterligare ett steg mot klubbens primära målsättning: Lissabon 2014. Visst är de tre först nämnda endast utlånade till klubbar i Elitettan eller mittfältet av Damallsvenskan, men vem tror att de kommer att få nya kontraktförslag när deras nuvarande går ut?
Malmö måste hålla emot nu eller så gör Tyresö ett avgörande ryck i kapprustningen. Det finns säkert ytterligare potential att hämta bättre spelare, någon har redan nämnat Johanna Frisk och Karin Lissel som tänkbara nästa spelare som blir utlånad. Bygget 2014 blir spännande: Vad gör man med Thunebro? Klarar man att hålla Press och Boquete i konkurrens med franska klubbar?
Härligt att Sverige har en toppklubb som kan utmana Europa, fast man förstår också de som tycker att det är lite sorgsen att nästan alla som hjälpt upp Tyresö har ett bäst före datum och får lämna sina platser förr eller senare till någon som är ännu bättre.

Thorsten Frennstedt 2013-08-09 11:28

Fundering kring ett inlägg här ovan:
"Varför drar inte dessa storlag med sina stjärnor storpublik? Jo, folk vill ha spänning i matcher med många lokala förmågor!"
I div 2, 3 och 4 finns nästan bara lokala förmågor men tyvärr ännu färre åskådare än i Damallsvenskan. Gå gärna och se även dessa matcher, några av dem kan till och med bjuda på spänning.

Evelina Johansson 2013-08-09 11:50

Dom drar ju faktiskt storpublik, Tyresös bortasnitt både förra säsongen och denna är nästan dubbelt så hög som övriga lag.

Olle 2013-08-09 15:07

Håller med Martin och Professorn. "Kul med klubbar som vill satsa" men det vill väl alla klubbar? Det gäller att ha råd vilket konstigt nog bara Tyresö har. Tony sa ju i våras att Frisk var viktigaste spelaren där bak nu ryktas det att hon ska bort. Rainer vad får dig att tro att Tony ska vidare utveckla Caroline? Vem har han utvecklat hittills? Han har bara värvat spelare. Var tog hon från AIK vägen som sa att det var så bra att träna med bra spelare att det inte gjorde så mycket om man inte fick spela matcher. Malin Diaz heter hon. Har knappt sett henne på bänken. Hur mycket har Tony utvecklat henne? Thorsten det fattar du väl själv att damallsvenskan borde dra mer än div 2 3 4?

Rainer Fussgänger 2013-08-09 16:20

Vi ser ju inte Malin Diaz spela eftersom hon har knappast en chans att träna och spela sig förbi Vero, Seger eller någon annan. Men det var ju hennes övertygelse att hon skulle utvecklas.

Boose 2013-08-09 19:54

Det är väl bra att klubbar satsar, man kunde bara önska att fler klubbar satsade lite mer så att spelarna kunde fördelas bättre mellan de olika lagen, Alla kan ju se att Tyresö inte bygger ett lag, dom värvar stjärnor oavsett för att det är det som skapar intresse hos sponsorer och publik, vad dom borde låta bli är att värva unga spelare som dom sätter på bänken, det gynnar varken Tyresö eller Spelaren, Tyresö har haft 3 spelare som kan kallas ung talang, Pallo Hammarlund som fick göra 10 inhopp a 10 min under 3 säsonger innan hon bad om att få gå(smart) spelar nu i Linköping och gör det helt ok en 97 som heter Joanna Kanneryd som är den största talangen, har änne inte fått spela (just nu knäskadad) men bör ju inte stanna om hon vill utvecklas, och så då Diaz som så klart gjorde ett felval, men hur många säger nej när Tyresö viftar med ett kontrakt och man får chansen bland massa stjärnor, hon kommer säkert att byta klubb efter detta år och då förhoppningsvis utvecklats i träningen, ..stannar hon kommer hon att försvinna på filten, det finns alltid intressanta nya värvningar för en klubb som Tyresö. Men gnäll inte på Tyresö ,,Gnäll på era egna klubbar som inte satsar ordentligt på sina tjejer...AIK vakna ..ta upp kampen ta upp kampen , vi vill vara överallt

Olle 2013-08-10 11:38

Det gäller tydligen att ha pengar för att kunna satsa och det är det konstigt nog bara Tyresö som har. Jag undrar varför. Det finns säkert kompetent folk i flera allsvenska klubbar så var får Tyresö pengarna ifrån? Det fattar ju alla att så mycket folk kan man inte värva på åskådarsiffror eller sponsor pengar från småföretag. Det går inte att gnälla på sina egna klubbar för man vet att det finns tyvärr inte så stora pengar i damfotbollen. För att överleva måste man satsa på egna talanger eller i närkommunerna.

Coach 2013-08-11 20:09

Smarta affärssnillen som Hans Löfgren som får externa finansiärer att gå in på enskilda spelare. Inget annat.
Nu behöver Du inte undra längre Olle.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.