Otrolig vändning av LdB FC i Tyresö

Efter en sövande första halvlek på Tyresövallen inför rekordpubiken 2.862 tappade hemmalaget sin ledning två gånger om och Ramona Bachmann blev LdB FC Malmös matchhjälte när hon gjorde sitt andra mål vilket säkrade den skånska segern med 3-2. Därmed är det två lag på samma poäng som toppar Damallsvenskan.
LdB FC-spelarna jublar i bakgrunden efter att ha fått Tyresö och Veronica Boquete ipå knä. FOTO: Andreas Sandström. Bildbyrån.

Tyresö kom som i går annonserat utan Marta Vieira da Silva till spel. Marta har nu fått en diagnos för sina ryggproblem och det är samma som Sofia Lundgren har fått nyligen: diskbråck, en annars ganska sällsynt skada inom fotbollen har nu drabbat två av Damallsvenskans bästa spelare.

Men tränare Tony Gustavsson kunde även presentera ännu ett amerikanskt nyförvärv: Ali Krieger ansluter till Tyresö för resten av säsongen och blir därmed lagets femte amerikanska. Krieger kan spela både back som innermittfältare, egentligen positioner där Tyresö inte direkt lider av spelarbrist, men man vill skärpa konkurrensen om startplatserna ytterligare ett snäpp.

Matchen mot serietvåan Malmö kunde knappast börja bättre för Tyresö:Jennifer Hermoso Fuentes gav Tyresö ledningen redan efter 9 minuter och Malmö var inte kapabla att hota Tyresö på allvar. Detta gav Tyresö full möjlighet att lugnt försvara ledningen samt försöka dryga ut ledningen och avgöra matchen. LdB FC Malmö visade sig inte vara ett lag som ville vinna matchen under den första halvleken. Många tekniska fel, slarviga passningar och en brist på löpvilja ledde till en match som var en besvikelse med tanke på alla förhoppningar man haft inför. Och Damallsvenskan verkade avgjord när domaren Jenny Palmquist blåste till pausvilan.

En fotbollsmatch har dock två halvlekar och även om matchbilden fortsatte lite som den varit i första, så blixtrade Malmö plötsligt till rejält och kvitterade. Effektiva Anja Mittag hittade Ramona Bachmann som gjorde 1:1 på lagets andra chans. Katrin Schmidt hade bytts in för Katrine Veje och Schmidt bidrog till att mittfältet blev mer balanserad och att Therese Sjögran fick mer och mer ytor på högerkanten.

Dock först körde Tyresö en snabb omställning och Malin Levenstad tappade kontrollen vilket tvingade Amanda Ilestedt att fälla snabba Christen Press i något som domaren såg som ett friläge - rött kort för Ilestedt som fick tacka Levenstad för detta och frispark för Tyresö. Line Røddik Hansen hamrade in bollen i krysset och Tyresövar åter igen i ledning och hade en spelare mer på plan. Matcen borde varit avgjort vid detta tillfälle.

Men Malmö kom tillbaka. Efter ytterligare en frispark av Therese Sjögran var det troligtvis Katrin Schmidt som styrde den lätt med huvudet in i mål till en oväntad kvittering. Och när Malmö gjorde sedan årets mål: en ruskigt snabb omställning med en fantastisk Sjögran på högerkanten som smörpassade in till Anja Mittag som i sin tur direkt touchade bollen vidare till en framrusande Ramona Bachmann som sträckte sig och nådde fram till bollen, då hade man helt oväntat vänt matchen till sin fördel. På ett visst sätt liknade matchbilden den vi har sett i årets första drabbning lagen emellan. Tyresö inledde starkast, men Malmö kom starkt tillbaka i andra halvlek.

Damallsvenskan blir spännande ett bra tag framöver och därmed har inte bara LdB FC Malmö vunnit en fotbollsmatch i dag, serien lever och minst i några veckor till.

Olle 2013-08-10 21:03

Fan va skönt att allt inte kan köpas för pengar.

Martin 2013-08-10 21:33

@Olle

Visserligen kul för serien att Tyresö inte drog ifrån (avgjorde) men även om jag håller med dig är ju Malmö knappast rätt lag att tala om när det gäller att köpa sig framgång. Däremot anser jag att Malmö ska ha beröm för att de värvar med en tanke till skillnad mot just Tyresö som snarare verkar skjuta från höften när det kommer till värvningskarusellen som nu spinner för fullt.

Ska jag vara ärlig tror jag inte Tyresös tränare är helt nöjd med den situationen för hur ska han kunna spela ihop ett fungerande lag till CL-spelet om det är olika spelare tillgängliga varje omgång. Att man lånade ut sin stabilaste defensiva ytterback Annica Svensson känns ju lite 'sådär' tycker jag för i CL lär det bli mer försvarsspel för Tyresö än de är vana vid från Damallsvenskan och där talar vi ju ändå om en i mina ögon landslagsmässig spelare.

Olle 2013-08-11 12:29

Förstår vad du menar Martin. Det var väl ett glädje tjut utan riktig tanke. Visst värvar Malmö också men som du säger så värvar dom tycker jag lite mer med huvet. Dom har trots allt unge svenska spelare med från start eller i truppen så dom avväger mycket mer än Tyresö. Spelarna som kommer till Tyresö har tränaren säkert varit med om att värva så där får han nog skylla sig själv om han inte hinner spela ihop ett lag. Vilket som sagt fotboll bygger på ett lag spel. Inte hur många dyra spelare man lyckas värva. Det känns tyvärr som Hasse plånbok finns kvar i kulisserna hos Tyresö. Synd.

Evelina Johansson 2013-08-11 18:56

Imponerande vändning av Ldb, som man nog måste säga vann rättvist till slut. Känns snöpligt då det kändes som att Tyresö hade kontroll i 60 minuter. Kul med mycket folk på plats och god stämning.

Tyresö och Ldb värvar ju båda flitigt, men precis som sägs ovan så är skillnaden att Ldb just nu tänker lite klokare och mer långsiktigt, och Tyresö lite mer på stjärnstatus snarare än att hitta ett kollektiv som fungerar (samtidigt som väl detta även är ett sätt att medvetet öka intresse från publik, media och sponsorer). Att det är Tony G som är ansvarig för de senaste värvningarna från USA är jag övertygad om utan att jag har någon som helst insyn, men han är känd för att styra med järnhand i de klubbar han tränar, och har ett stort kontaktnät i USA. Hansen tycker jag är en klok och intressant värvning, däremot korttidskontrakt med diverse dyra amerikanskor som snart försvinner igen har jag mindre förståelse för. En startelva med kontinuitet presterar oftast bättre än ett lag som byter ut halva startelvan under 2-3 månader. För övrigt, trodde Hasse Löfgren återigen officiellt var sportchef i Tyresö i år? Jag kan ha fel, oavsett så styr han det mesta på hemmamatcherna i alla fall, allt från speakerbåset till biljettköp till tifo m.m. Slutligen känns det väldigt kul med en levande toppstrid i allsvenskan, där KGFC nu även måste räknas in.

Olle 2013-08-13 11:48

Hasse finns inte med i organisationen enligt hemsidan men det betyder nog ingenting om han inte har bytt efternamn.Han petar nog vidare som vanligt.

Coach 2013-08-13 19:54

Han som petar vidare skulle få vilket "bonnlag" som helst att nå toppen.

Olle 2013-08-17 11:55

Ja om det bara är att köpa spelare så. Fast då skulle jag också klara av det.

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.