Sirius Damer vidare i Svenska cupen

Sirius Dam kom till Västerås med en för dagen nykomponerad startelva. Och kompositionen var uppenbarligen lyckad. Sirius tog sig vidare till Svenska cupens fjärde omgång efter en stabil sexmålsseger mot Västerås IK.
Västerås Anna Hofwing hade en tuff dag på jobbet. FOTO: Mat Karlström

Sirius Damer vidare i Svenska cupen
Sirius Dam kom till Västerås med en för dagen nykomponerad startelva. Och kompositionen var uppenbarligen lyckad. Sirius tog sig vidare till Svenska cupens fjärde omgång efter en stabil sexmålsseger mot Västerås IK.

Fjärde september. 22 grader i skuggan på Apalby IP i Västerås. Dags för cupmatch mellan hemmalaget Västerås IK och IK Sirius Dam. På papperet en match som Sirius lätt ska vinna men cup är alltid cup. Allt kan hända.Men nog var Sirius inställda på att vinna.
Redan i femte minuten kom den första chansen när Ida Norström satte fart på vänsterkanten och spelade in bollen till Fanny Andersson som snabbt skickade vidare till Jennifer Egelryd som skickade bollen förbi en ställd Anna Hofwing i Västerås kasse, strax utanför stolpen. Sirius hade sedan ett komfortabelt grepp om händelserna utan att det hände så mycket framåt. I stället ägnade sig lagen åt att passa bollen några gånger för mycket på mittfältet, innan de lånade ut den till motståndarna.
Det mest dramatiska under den kommande kvarten var att två Västeråsspelare krockade så pass illa att mittfältaren Linda Molander fick lämna planen en stund. Efter avbrotten började Sirius räta ut krumelurerna och gick rakare mot mål. Chanserna infann sig omedelbart. Caroline Lundberg fick bland annat på ett långskott som seglade strax utanför bortre stolpen.
Trots det stora övertaget i bollinnehav blev det ingen utdelning på möjligheterna, mycket beroende på Västerås hårt kämpande backlinje. Sirius ledningsmål hängde dock i luften och i den 26:e minuten var det dags. I en tilltrasslad situation var Caroline Lundberg sist på bollen som rullade i allra som långsammaste ultrarapid förbi Anna Hofwing och in i mål.
Bara minuter efter fick Jennifer Egelryd med sig bollen förbi målvakten men när hon skulle rulla den i tom kasse dök en Västeråspelare upp ur tomma intet och föste bort den.
Västerås gav sig därefter av på en av sina sällsynta omställningar och en 40-metersvolley seglade högt över en utrusande Lina Lundqvist i Sirius mål, innan den lade sig ro ovanpå burtaket. Nära kvittering där.
Sirius återtog kommandot och i den 39:e minuten skickade Allysha Chapman upp bollen rätt på tårna hos Jennifer Egelryd som utan problem skickade in dagens andra Siriusmål.
Proppen ur. Strax efter jobbade Jennifer och Filippa Angeldahl tillsammans, på vänsterkanten, fram bollen till Fanny Andersson som säkert dundrade in tredje målet.
Sirius tog hand om taktpinnen direkt när andra halvlek vevades igång och trots att Västerås tilläts komma in i matchen något mer än i första utbröt ingen större oro bland de tillresta Siriussupportrarna. Anna Hofwing fick jobba ordentligt mellan stolparna och Jennifer Egelryd visade med all önskvärd tydlighet att hon kommer att spela en viktig roll under höstens seriespel med sin fina speluppfattning och sitt kreativa spel.
Efter drygt 60 minuter valde dock tränarna att ta henne och Allysha Chapman av planen till förmån för Ingrid Wixner och Ammy Wallin. Ingrid tackade för förtroendet redan efter några minuter när hon satte upp farten på vänsterkanten och fick på ett mäktigt skott i ribban med en efterföljande studs bara centimetrar utanför mållinjen.
Inte heller hemmalaget var utan chanser. Bland annat genom ett bra skott, signerat Caroline Schulz, som tvingade Lina Lundqvist att gå till jobbet.
Någon har en gång i tiden myntat den egendomliga ”sanningen” att det svåraste som finns är att leda med 3 – 0. Det kanske finns en förklaring på det påståendet men hursomhelst såg Sirius Ammy Wallin till att undvika den knepiga situationen när hon i 67 minuten drämde in Sirius fjärde mål till vänster om en överspelad Västeråsmålvakt.
De flesta lag skulle tappa sugen men så inte Västerås IK. Bara minuter senare utmanade Västerås med ett par rejäla skott som tvingade Lina Lundqvist att bekänna färg ordentligt. Repliken kom ganska omgående när Ingrid Wixner efter en snabb omställning dundrade in dagens femte Siriusmål.
Efter det målet slog Sirius av något på takten. Västerås fick lite mer tid med bollen, men inte mer än att Sirius tog hand om den igen när det började bränna till. Målchanserna kom fortfarande om än inte fullt så vassa som tidigare i matchen. Båda lagen bjöd dock på underhållande fotboll ända in i kaklet och när publiken så smått börjat vika ihop sittunderlagen slog Caroline Lundberg med sitt andra mål för kvällen. B
Tack vare kvällens seger avancerar nu Sirius Dam till Svenska Cupens fjärde omgång, våren 2014. Tidpunkten för denna är inte fastställd.

Västerås IK - IK Sirius Dam 0 - 6
Målen:
0 - 1 Caroline Lundberg (26), 0 - 2 Jennifer Egelryd (39), 0 – 3 Fanny Andersson (42), 0 – 4 Ammy Wallin (70), Ingrid Wixner (75), Caroline Lundberg (90)
Text: Mats Karlström

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.