Linköpings FC säkrade tredjeplatsen

En minut kvar av ordinarie speltid avgjorde Renée Slegers matchen i Vittsjö med sitt frisparksmål för Linköpings FC som vann med 2-1. Segern betyder att LFC därmed säkrade tredjeplatsen i Damallsvenskan, samma som i fjol.
Linköpings FCs segerskytt Renée Slegers har fått Sandra Adolofsson på fall, t h Kirsty Yallop. FOTO: Filip Oskarsson.

551 såg matchen på Vittsjö Idrottspark. I första halvlek skapade Vittsjö fler målchanser än gästerna. Första målchansen var dock Linköpings och kom i 12:e minuten, då vänsterbacken Magdalena Ericsson fick på ett bra skott som räddades av Loes Geurts i Vittsjö-målet. Sexminuter senare sköt mittbacken Jennie Nordin strax utanför.
Vittsjös första riktiga målchans kom efter cirka 20 minuters spel då Emma Sjödahl fick iväg ett bra skott dock strax utanför mål. Fyra minuter senare fick Sofie Andersson en fin passning från Johanna Andersson men Brianna Davey i Linköpings mål räddade bollen. En minut senare hade Sandra Adolfsson ett skott utanför och spelet böljade rätt friskt med chanser åt båda håll.
Sandra Adolfsson tvingades gå av planen i 36:e minuten då hon fick ont i ljumskarna. In kom i hennes ställe Elin Nilsen.

Bare minuten efter bytet kom Sofie Andersson fri med Brianna Davey som gick ut för att avstyra, men Sofie rundade målvakten och slog in 1-0 till Vittsjö.
Det dröjde inte länge innan Linköping kunde replikera och kvittera till 1-1. En fin framspelning av Stina Blackstenius hittade fram till Jonna Andersson som slog bollen i mål.

I andra halvlek tog Linköpings FC över och kom i anfall efter anfall. Loes Guerts, Vittsjös målvakt, fick mycket att göra och gjorde det bra.
I tur och ordning avstyrde hon chanser ifrån både Jonna Andersson och Stina Blackstenius.
I den 58:e minuten stack Vittsjös skotska landslagsspelare Jane Ross emellan i ett anfall och prickade ribban efter det var det Linköping för hela slanten igen.

Med dryga kvarten kvar att spela, mitt i Linköpingspressen, fick Sofie Andersson på ett bra skott som Brianna Davey fick sträcka ut för att rädda,. Två minuter senare tvingade Pernille Harder Loes Guerts till en benparad.
Med nio minuter kvar att spela prickade inbytta Mariann Gajhede Knudsen ribban och jakten på ett vinstmål fortsatte och utdelningen den kom i matchens slutminut då
Pernille Harder blev neddragen strax utanför straffområdet och domaren blåste straff.
Renée Slegers tog hand om frisparken och placerade bollen rakt i mål till 2-1 för Linköping.

Simon Sjöfors en av Vittsjös tränare:
-Jag är jävligt besviken. Första halvlek var en dålig höstmatch av båda lagen med dåligt passningsspel. I andra halvlek tar Linköping över och vi får inte igång någonting. Det är rättvisst att de vinner. Det är synd att vi inte kan få till någonting. Sandra Adolfsson tvingades utgå p.g.a. ljumskarna. Det är inte lätt för Elin Nilsen att komma in när det är 10 minuter kvar av första halvlek. Jane Ross hade lite svårt att gå loss. Linköping är ett bra lag som trycker ner oss.

Sofie Andersson Vittsjös lagkapten:
-Jag är jättebesviken. Tråkigt att vi förlora matchen på en frispark i slutminuterna.

Martin Sjögren Linköpings tränare:
-Första halvlek var dålig. De två målen speglade kvaliteten på halvleken. Två misstag, två mål. Jag är betydligt mer nöjd med vad vi presterar i andra halvlek. Vi får vara nöjda med de tre poängen.

Charlotte Rohlin, LFCs lagkapten:
- Vad det är för skillnad mellan att spela bredvid Nilla Fischer och Jennie Nordin?
De är två helt skilda spelare. Jennie och jag har inte spelat så många matcher ihop. Det är först nu på hösten. Nilla kan lösa många situationer. Jennie är en ung lovande spelare.

Text: Anders Bystedt

Rufus 2013-10-06 19:29

Och hur skötte sig Linköpings ytterbackar idag, då? Inte minst Magda Ericsson, undrar nog inte bara @Martin... ;)

Martin 2013-10-06 23:50

Oerhört starkt av LFC att vinna den svåra bortamatchen mot Vittsjö, ifjol blev det ju t ex 0-3 med ett betydligt mer namnkunnigt lag. Kul att Jonna Andersson fick göra mål igen, det är en av de offensiva spelarna i laget som gjort en mycket bra säsong i skuggan av för dagen poänglösa Pernille Harder.

Att det är just Reneé Slegers som avgör förvånar mig inte, hon har nämligen varit fullständigt briljant i de hemmamatcher jag sett under sista halvan av säsongen och i den form hon är nu så är det få innermittfältare i serien som kan mäta sig med henne.

Samtidigt känns det ju surt att Tyresö har det totalhavererade Göteborg i nästa omgång för där lär väl LFC:s chans till en direkt avgörande match om 2:a platsen med Tyresö försvinna all världens väg. De blytunga förlusterna mot Mallbacken och Umeå efter det allt för korta EM-uppehållet blev till slut det som förmodligen fällde laget från chansen till Europaspel.

LFC ska dock vara enormt stolta över den säsong man haft och över det publikfriande spel man bjuder på hemma i Linköping, trist bara att det inte återspeglar sig bättre i åskådarsiffrorna. Man har ett lag som är betydligt yngre och mindre rutinerat än de flesta motståndarna och ska egentligen inte kunna vara så stabilt som man redan är, att så ändå är fallet ska tränarstaben med Sjögren i spetsen ha en stor eloge för.

Slutligen en liten observation: LFC:s australienska landslagsmålvakt Brianna Davey har nu fantastiska 88 % räddningar på sina 4 spelade matcher och har bara släppt 2 bollar förbi sig. Där är en spelare jag GÄRNA ser att man försöker få in till nästa säsong från början.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.