Linköpings FC säkrade tredjeplatsen

En minut kvar av ordinarie speltid avgjorde Renée Slegers matchen i Vittsjö med sitt frisparksmål för Linköpings FC som vann med 2-1. Segern betyder att LFC därmed säkrade tredjeplatsen i Damallsvenskan, samma som i fjol.
Linköpings FCs segerskytt Renée Slegers har fått Sandra Adolofsson på fall, t h Kirsty Yallop. FOTO: Filip Oskarsson.

551 såg matchen på Vittsjö Idrottspark. I första halvlek skapade Vittsjö fler målchanser än gästerna. Första målchansen var dock Linköpings och kom i 12:e minuten, då vänsterbacken Magdalena Ericsson fick på ett bra skott som räddades av Loes Geurts i Vittsjö-målet. Sexminuter senare sköt mittbacken Jennie Nordin strax utanför.
Vittsjös första riktiga målchans kom efter cirka 20 minuters spel då Emma Sjödahl fick iväg ett bra skott dock strax utanför mål. Fyra minuter senare fick Sofie Andersson en fin passning från Johanna Andersson men Brianna Davey i Linköpings mål räddade bollen. En minut senare hade Sandra Adolfsson ett skott utanför och spelet böljade rätt friskt med chanser åt båda håll.
Sandra Adolfsson tvingades gå av planen i 36:e minuten då hon fick ont i ljumskarna. In kom i hennes ställe Elin Nilsen.

Bare minuten efter bytet kom Sofie Andersson fri med Brianna Davey som gick ut för att avstyra, men Sofie rundade målvakten och slog in 1-0 till Vittsjö.
Det dröjde inte länge innan Linköping kunde replikera och kvittera till 1-1. En fin framspelning av Stina Blackstenius hittade fram till Jonna Andersson som slog bollen i mål.

I andra halvlek tog Linköpings FC över och kom i anfall efter anfall. Loes Guerts, Vittsjös målvakt, fick mycket att göra och gjorde det bra.
I tur och ordning avstyrde hon chanser ifrån både Jonna Andersson och Stina Blackstenius.
I den 58:e minuten stack Vittsjös skotska landslagsspelare Jane Ross emellan i ett anfall och prickade ribban efter det var det Linköping för hela slanten igen.

Med dryga kvarten kvar att spela, mitt i Linköpingspressen, fick Sofie Andersson på ett bra skott som Brianna Davey fick sträcka ut för att rädda,. Två minuter senare tvingade Pernille Harder Loes Guerts till en benparad.
Med nio minuter kvar att spela prickade inbytta Mariann Gajhede Knudsen ribban och jakten på ett vinstmål fortsatte och utdelningen den kom i matchens slutminut då
Pernille Harder blev neddragen strax utanför straffområdet och domaren blåste straff.
Renée Slegers tog hand om frisparken och placerade bollen rakt i mål till 2-1 för Linköping.

Simon Sjöfors en av Vittsjös tränare:
-Jag är jävligt besviken. Första halvlek var en dålig höstmatch av båda lagen med dåligt passningsspel. I andra halvlek tar Linköping över och vi får inte igång någonting. Det är rättvisst att de vinner. Det är synd att vi inte kan få till någonting. Sandra Adolfsson tvingades utgå p.g.a. ljumskarna. Det är inte lätt för Elin Nilsen att komma in när det är 10 minuter kvar av första halvlek. Jane Ross hade lite svårt att gå loss. Linköping är ett bra lag som trycker ner oss.

Sofie Andersson Vittsjös lagkapten:
-Jag är jättebesviken. Tråkigt att vi förlora matchen på en frispark i slutminuterna.

Martin Sjögren Linköpings tränare:
-Första halvlek var dålig. De två målen speglade kvaliteten på halvleken. Två misstag, två mål. Jag är betydligt mer nöjd med vad vi presterar i andra halvlek. Vi får vara nöjda med de tre poängen.

Charlotte Rohlin, LFCs lagkapten:
- Vad det är för skillnad mellan att spela bredvid Nilla Fischer och Jennie Nordin?
De är två helt skilda spelare. Jennie och jag har inte spelat så många matcher ihop. Det är först nu på hösten. Nilla kan lösa många situationer. Jennie är en ung lovande spelare.

Text: Anders Bystedt

Rufus 2013-10-06 19:29

Och hur skötte sig Linköpings ytterbackar idag, då? Inte minst Magda Ericsson, undrar nog inte bara @Martin... ;)

Martin 2013-10-06 23:50

Oerhört starkt av LFC att vinna den svåra bortamatchen mot Vittsjö, ifjol blev det ju t ex 0-3 med ett betydligt mer namnkunnigt lag. Kul att Jonna Andersson fick göra mål igen, det är en av de offensiva spelarna i laget som gjort en mycket bra säsong i skuggan av för dagen poänglösa Pernille Harder.

Att det är just Reneé Slegers som avgör förvånar mig inte, hon har nämligen varit fullständigt briljant i de hemmamatcher jag sett under sista halvan av säsongen och i den form hon är nu så är det få innermittfältare i serien som kan mäta sig med henne.

Samtidigt känns det ju surt att Tyresö har det totalhavererade Göteborg i nästa omgång för där lär väl LFC:s chans till en direkt avgörande match om 2:a platsen med Tyresö försvinna all världens väg. De blytunga förlusterna mot Mallbacken och Umeå efter det allt för korta EM-uppehållet blev till slut det som förmodligen fällde laget från chansen till Europaspel.

LFC ska dock vara enormt stolta över den säsong man haft och över det publikfriande spel man bjuder på hemma i Linköping, trist bara att det inte återspeglar sig bättre i åskådarsiffrorna. Man har ett lag som är betydligt yngre och mindre rutinerat än de flesta motståndarna och ska egentligen inte kunna vara så stabilt som man redan är, att så ändå är fallet ska tränarstaben med Sjögren i spetsen ha en stor eloge för.

Slutligen en liten observation: LFC:s australienska landslagsmålvakt Brianna Davey har nu fantastiska 88 % räddningar på sina 4 spelade matcher och har bara släppt 2 bollar förbi sig. Där är en spelare jag GÄRNA ser att man försöker få in till nästa säsong från början.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.