Fors byter mästarna mot Älta

Igår blev det offentligt att Louise Fors lånas ut från de engelska ligamästarlaget Liverpool till Älta IF i Elitettan. Vi hörde av oss till Fors och fick ett öppenhjärtigt samtal om giftermål, privata drömmar, hennes nördighet, kritiken och att inte drömma om landslaget.
Louise Fors på hemmaplan igen. Foto: Rainer Fussgänger

– Jag är fortfarande Liverpool-spelare, är bland det första Fors säger när vi får ett snack med henne.

Hon är noga med att poängtera det. Hon är utlånad till Älta och kommer att återvänta till Liverpool i november. Kontraktet med den engelska klubben sträcker sig över nästa års Champions League, och där tänker hon vara med.

I höstas avgjorde Louise Fors, 24 år, den engelska ligans guldstrid. När gräset blir grönt igen kommer hon att byta Liverpools röda tröja mot Ältas gula för att hjälpa klubben i Nacka kommun i Elitettan. Varför väljer en hyllad spelare bland de engelska ligamästarna att gå till förra säsongens överraskningslag i Elitettan?
På grund av privatlivet. Fors gifter sig i juni.
– Jag kommer hem på grund av - eller rättare sagt tack vare - bröllopet. Det är inte optimalt att planera ett bröllop på distans. Jag sätter relationen först. Jag hade nog stannat i Liverpool om det inte varit för bröllopet, säger Louise Fors och berättar att även klubbar i Damallsvenskan var ute efter hennes signatur.
Men Älta erbjöd ett helhetspaket som satt som handen i handsken. Fors får fortsätta spela fotboll på heltid men klubben har även löst en pratikplats inom grafisk design – och det är som art director Fors ser sin framtid.
– Som damfotbollsspelare måste du vara smart, du måste planera för framtiden. Nu får jag möjlighet att leva på min fotboll och utbilda mig samtidigt, förklarar hon.

Fors betonar att hon tror på Älta, vi pratar lite om att flera allsvenska lag nog skulle vilja ha Ältas mittfält, där Elaine och Elin Ekblom Bak figurerar, och att hon aldrig spelat i en serie som inte varit landets högsta. Hon påpekar att i Älta tränar de lika mycket som i Liverpool och att det kan bli så att hon får mer utrymme på planen nu. Men det är oundvikligt att inte nämna att det kan tyckas vara en märklig flytt. Fors är van att få kritik för att hon går sin egen väg. När hon flyttade till Spanien 2009 haglade kritiken från alla möjliga håll.
– Folk ska alltid hålla på och tycka och tänka. Jag har alltid varit nöjd med mina val. Det finns säkert spelare som tar beslut efter vad andra tycker, men jag spelar för min skull – inte för någon annans. När jag drog till Spanien fick jag mycket kritik. Men vadå, jag har alltid velat spela utomlands och jag har alltid velat lära mig spanska. Och i Spanien utvecklar man också bra fotbollsspelare. När jag var nere och tittade där var det en spelare som jag sade ”hon kommer att bli bäst, hon kommer komma till Sverige en dag och vara bäst i ligan” – kan du gissa vem den spelaren var?

Boquete?
– Ja, och jag hade rätt.

Fors nämner att fotboll bara är en liten del av livet. Som damfotbollsspelare samlar man inga pengar på hög under sin karriär. Hon har befunnit sig i eliten sedan hon debuterade i Damallsvenskan 14 år ung. Hon har spelat nästan 200 matcher i serien och hängt i fotbollsbubblan i tio års tid. Nu vill hon börja planera för livet efter fotbollen.

Efter fjolårets succésäsong i Liverpool har röster höjts om varför Fors inte är med i landslaget. Hon berättar att landslagstränarna inte hört av sig, men hon är varken bitter eller besviken över det.
– Jag är nöjd med vad jag har gjort, och de vill nog ha andra spelartyper. För om de hade velat ha med min spelartyp så skulle jag ha varit med. Men jag är inte arg eller bitter över att jag inte är med. Jag blir inte lyckligare som person över att vara med i landslaget, säger Fors när jag berättar att jag tycker det låter som en annorlunda inställning.
– Jag är väl annorlunda. Men alltså, jag är glad för de som är med, jag har många vänner som spelar i landslaget och jag unnar dem det. Men om tio år kommer det inte spela någon roll för mig om jag gjorde 20 eller 30 landskamper. Jag blir inte lyckligare över att få sitta på bänken i landslaget tio gånger till.

Fors pratar om att få perspektiv på livet. Att hon kom fram när hon var väldigt ung och trots att hon bara är 24 år har hon varit med längre än de flesta. Livet är mycket mer än fotboll och hon har nått de mål hon drömt om under åren. Nu har hon satt upp nya mål och drömmer nya drömmar. Hon vill bli art director, gifta sig och ha mer tid att umgås med familjen.
– Folk har en bild av mig som kanske inte stämmer. När jag spelar fotboll är jag kaxig och tuff och gör allt för att vinna. Och då tror folk att det är så jag är som person. Men den privata Lollo är nästan nördig. Jag älskar att läsa böcker till exempel, det tror jag inte att många tänker om mig.

Innan vi släpper iväg Louise Fors vill vi höra lite om fjolåret, när hon blev mästare med Liverpool och avgjorde den engelska ligan.
– I Sverige har jag alltid haft en mittfältsroll men så fort jag kommit utomlands har jag blivit forward. När jag gick till Liverpool sa tränaren direkt att ”du är här för att göra mål och vara forward”, så jag gjorde många mål och assists. Det var en direkt avgörande match i sista omgången, den som vann skulle vinna ligan. Innan den matchen hade jag målat upp en bild om hur jag skulle reagera om jag slog en straff där. Och så blev det, jag fick chansen att avgöra hela ligan.

Den chansen tog Louise Fors. Nu väntar nästa utmaning. Med Älta i Elitettan.

Rufus 2014-01-21 19:16

Erkänner att jag har höga tankar om denna unika idrottskvinna Louise Fors. Bakom den tuffa fasaden finns en vilja av stål och en målinriktning som är värd att beundra. Så lycka till, Lollo, vad du än planerar för framtiden! :)

Ubbe 2014-01-21 22:03

Snälla söta ingen allsvensk klubb ville ha Fors dålig attityd har aldrig levererat när det gäller en överskattad spelare

Alva Nilsson 2014-01-22 01:06

@ubbe: snälla söta vem? Jag vet att allsvenska klubbar var ute efter Fors. Mest pga att jag pratat med klubbarna själva. Hennes attityd, vilja och förmåga är du fri att bedöma själv.

Martin 2014-01-22 01:11

Jadu "Ubbe", även om inte Lollos tid i mitt kära LFC blev någon succé direkt så går det ju inte att bortse ifrån att hon har gjort det väldigt bra i Liverpool.

Personligen ser jag henne som en utmärkt offensiv spelare som kanske är lite 'loj' i försvarsjobbet och det var nog detta som gjorde att det inte fungerade i LFC utöver att hon var här under en period när det var mycket turbulens i laget i största allmänhet.

Jag är också rätt säker på att det är denna tendens till att vara en envägsspelare som gjort att Lollo inte fått chansen i Landslaget då både Dennerby och Sundhage verkar prioritera just hög arbetskapacitet och tvåvägstänk hos sina tilltänkta spelare.

Vad gäller att hon valde Älta så fanns det ju som sagt specifika anledningar som var icke fotbollsrelaterade som gjorde att det blev just dom och jag tror säkert att t ex Eskilstuna eller AIK gärna hade fått in henne i laget då de båda känns solida defensivt men lite tunna offensivt.

kalle 2014-01-22 14:21

Jag har följt denna idrottstjej sen hon var femton år, hon har alltid gått sin egen väg vilket tycker jag man ska ge henne kredit för, jag tycker ej hon har blommat ut med tanke på sin talang, vet ingen damspelare som har det tillslaget på boll o teknik som hon har, hon kan slå 60 m bollar på fötterna, hon är farlig på varje frispark utanför straffområdet, hon är bra på slå hörnor, hon sätter 9 av tio straffar, hon har lyckas bättre utomlands där ledare sett hennes fulla potential, är det inte brist av våra ledare inom svensk damfotboll att utveckla denna talang till att nå sin fulla potential, mäniskan växer av förtroende

Olle 2014-01-22 19:43

Ubbe du vet inte vad du snackar om. Lollo är omtyckt av dom flesta speciellt tränarna. Det finns inte många som slår henne i träningsvillighet. Seriös i allt runt fotbollen. Det finns en uppsjö av spelare som skulle kunna lära sig mycket av henne. T,ex att inte festa dag före match som jag vet att en del stockholms tjejer gör. När hon var i Hammarby ställde hon alltid upp om det var match. Vilket lag som helst. Allt från 89 orna till a-laget bara hon fick spela. Diva kan hon inte stava till. Hennes spelstil kan se lite nonchalant ut men titta på Zlatan han rör inte mycket på sig under en match.

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.