Fors byter mästarna mot Älta

Igår blev det offentligt att Louise Fors lånas ut från de engelska ligamästarlaget Liverpool till Älta IF i Elitettan. Vi hörde av oss till Fors och fick ett öppenhjärtigt samtal om giftermål, privata drömmar, hennes nördighet, kritiken och att inte drömma om landslaget.
Louise Fors på hemmaplan igen. Foto: Rainer Fussgänger

– Jag är fortfarande Liverpool-spelare, är bland det första Fors säger när vi får ett snack med henne.

Hon är noga med att poängtera det. Hon är utlånad till Älta och kommer att återvänta till Liverpool i november. Kontraktet med den engelska klubben sträcker sig över nästa års Champions League, och där tänker hon vara med.

I höstas avgjorde Louise Fors, 24 år, den engelska ligans guldstrid. När gräset blir grönt igen kommer hon att byta Liverpools röda tröja mot Ältas gula för att hjälpa klubben i Nacka kommun i Elitettan. Varför väljer en hyllad spelare bland de engelska ligamästarna att gå till förra säsongens överraskningslag i Elitettan?
På grund av privatlivet. Fors gifter sig i juni.
– Jag kommer hem på grund av - eller rättare sagt tack vare - bröllopet. Det är inte optimalt att planera ett bröllop på distans. Jag sätter relationen först. Jag hade nog stannat i Liverpool om det inte varit för bröllopet, säger Louise Fors och berättar att även klubbar i Damallsvenskan var ute efter hennes signatur.
Men Älta erbjöd ett helhetspaket som satt som handen i handsken. Fors får fortsätta spela fotboll på heltid men klubben har även löst en pratikplats inom grafisk design – och det är som art director Fors ser sin framtid.
– Som damfotbollsspelare måste du vara smart, du måste planera för framtiden. Nu får jag möjlighet att leva på min fotboll och utbilda mig samtidigt, förklarar hon.

Fors betonar att hon tror på Älta, vi pratar lite om att flera allsvenska lag nog skulle vilja ha Ältas mittfält, där Elaine och Elin Ekblom Bak figurerar, och att hon aldrig spelat i en serie som inte varit landets högsta. Hon påpekar att i Älta tränar de lika mycket som i Liverpool och att det kan bli så att hon får mer utrymme på planen nu. Men det är oundvikligt att inte nämna att det kan tyckas vara en märklig flytt. Fors är van att få kritik för att hon går sin egen väg. När hon flyttade till Spanien 2009 haglade kritiken från alla möjliga håll.
– Folk ska alltid hålla på och tycka och tänka. Jag har alltid varit nöjd med mina val. Det finns säkert spelare som tar beslut efter vad andra tycker, men jag spelar för min skull – inte för någon annans. När jag drog till Spanien fick jag mycket kritik. Men vadå, jag har alltid velat spela utomlands och jag har alltid velat lära mig spanska. Och i Spanien utvecklar man också bra fotbollsspelare. När jag var nere och tittade där var det en spelare som jag sade ”hon kommer att bli bäst, hon kommer komma till Sverige en dag och vara bäst i ligan” – kan du gissa vem den spelaren var?

Boquete?
– Ja, och jag hade rätt.

Fors nämner att fotboll bara är en liten del av livet. Som damfotbollsspelare samlar man inga pengar på hög under sin karriär. Hon har befunnit sig i eliten sedan hon debuterade i Damallsvenskan 14 år ung. Hon har spelat nästan 200 matcher i serien och hängt i fotbollsbubblan i tio års tid. Nu vill hon börja planera för livet efter fotbollen.

Efter fjolårets succésäsong i Liverpool har röster höjts om varför Fors inte är med i landslaget. Hon berättar att landslagstränarna inte hört av sig, men hon är varken bitter eller besviken över det.
– Jag är nöjd med vad jag har gjort, och de vill nog ha andra spelartyper. För om de hade velat ha med min spelartyp så skulle jag ha varit med. Men jag är inte arg eller bitter över att jag inte är med. Jag blir inte lyckligare som person över att vara med i landslaget, säger Fors när jag berättar att jag tycker det låter som en annorlunda inställning.
– Jag är väl annorlunda. Men alltså, jag är glad för de som är med, jag har många vänner som spelar i landslaget och jag unnar dem det. Men om tio år kommer det inte spela någon roll för mig om jag gjorde 20 eller 30 landskamper. Jag blir inte lyckligare över att få sitta på bänken i landslaget tio gånger till.

Fors pratar om att få perspektiv på livet. Att hon kom fram när hon var väldigt ung och trots att hon bara är 24 år har hon varit med längre än de flesta. Livet är mycket mer än fotboll och hon har nått de mål hon drömt om under åren. Nu har hon satt upp nya mål och drömmer nya drömmar. Hon vill bli art director, gifta sig och ha mer tid att umgås med familjen.
– Folk har en bild av mig som kanske inte stämmer. När jag spelar fotboll är jag kaxig och tuff och gör allt för att vinna. Och då tror folk att det är så jag är som person. Men den privata Lollo är nästan nördig. Jag älskar att läsa böcker till exempel, det tror jag inte att många tänker om mig.

Innan vi släpper iväg Louise Fors vill vi höra lite om fjolåret, när hon blev mästare med Liverpool och avgjorde den engelska ligan.
– I Sverige har jag alltid haft en mittfältsroll men så fort jag kommit utomlands har jag blivit forward. När jag gick till Liverpool sa tränaren direkt att ”du är här för att göra mål och vara forward”, så jag gjorde många mål och assists. Det var en direkt avgörande match i sista omgången, den som vann skulle vinna ligan. Innan den matchen hade jag målat upp en bild om hur jag skulle reagera om jag slog en straff där. Och så blev det, jag fick chansen att avgöra hela ligan.

Den chansen tog Louise Fors. Nu väntar nästa utmaning. Med Älta i Elitettan.

Rufus 2014-01-21 19:16

Erkänner att jag har höga tankar om denna unika idrottskvinna Louise Fors. Bakom den tuffa fasaden finns en vilja av stål och en målinriktning som är värd att beundra. Så lycka till, Lollo, vad du än planerar för framtiden! :)

Ubbe 2014-01-21 22:03

Snälla söta ingen allsvensk klubb ville ha Fors dålig attityd har aldrig levererat när det gäller en överskattad spelare

Alva Nilsson 2014-01-22 01:06

@ubbe: snälla söta vem? Jag vet att allsvenska klubbar var ute efter Fors. Mest pga att jag pratat med klubbarna själva. Hennes attityd, vilja och förmåga är du fri att bedöma själv.

Martin 2014-01-22 01:11

Jadu "Ubbe", även om inte Lollos tid i mitt kära LFC blev någon succé direkt så går det ju inte att bortse ifrån att hon har gjort det väldigt bra i Liverpool.

Personligen ser jag henne som en utmärkt offensiv spelare som kanske är lite 'loj' i försvarsjobbet och det var nog detta som gjorde att det inte fungerade i LFC utöver att hon var här under en period när det var mycket turbulens i laget i största allmänhet.

Jag är också rätt säker på att det är denna tendens till att vara en envägsspelare som gjort att Lollo inte fått chansen i Landslaget då både Dennerby och Sundhage verkar prioritera just hög arbetskapacitet och tvåvägstänk hos sina tilltänkta spelare.

Vad gäller att hon valde Älta så fanns det ju som sagt specifika anledningar som var icke fotbollsrelaterade som gjorde att det blev just dom och jag tror säkert att t ex Eskilstuna eller AIK gärna hade fått in henne i laget då de båda känns solida defensivt men lite tunna offensivt.

kalle 2014-01-22 14:21

Jag har följt denna idrottstjej sen hon var femton år, hon har alltid gått sin egen väg vilket tycker jag man ska ge henne kredit för, jag tycker ej hon har blommat ut med tanke på sin talang, vet ingen damspelare som har det tillslaget på boll o teknik som hon har, hon kan slå 60 m bollar på fötterna, hon är farlig på varje frispark utanför straffområdet, hon är bra på slå hörnor, hon sätter 9 av tio straffar, hon har lyckas bättre utomlands där ledare sett hennes fulla potential, är det inte brist av våra ledare inom svensk damfotboll att utveckla denna talang till att nå sin fulla potential, mäniskan växer av förtroende

Olle 2014-01-22 19:43

Ubbe du vet inte vad du snackar om. Lollo är omtyckt av dom flesta speciellt tränarna. Det finns inte många som slår henne i träningsvillighet. Seriös i allt runt fotbollen. Det finns en uppsjö av spelare som skulle kunna lära sig mycket av henne. T,ex att inte festa dag före match som jag vet att en del stockholms tjejer gör. När hon var i Hammarby ställde hon alltid upp om det var match. Vilket lag som helst. Allt från 89 orna till a-laget bara hon fick spela. Diva kan hon inte stava till. Hennes spelstil kan se lite nonchalant ut men titta på Zlatan han rör inte mycket på sig under en match.

Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.

Forwardsduon vann mark när Sverige förlorade

Paradoxalt nog var det ett offensivt samarbete som gav Sverige det största och sista hoppet. Före detta Linköpingsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får fler och fler minuter tillsammans på topp i landslaget med bra utdelning.
Elin Rubensson, här mot Martina Rosucci tillhörde de svenska försvararna som hamnade i trubbel. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Sundhages ”gambling” blev nitlott

Pia Sundhage gjorde valet och fick osäkerhet i backlinjen som ett brev på posten. Ändå var Sverige bara ett mål från gruppseger, men föll på ännu ett försvarsmisstag.
Kalkylerad risk eller onödig nolla? Pia Sundhage och Sverige får ta nya tag i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Försvarskollaps – tre insläppta mål när Sverige föll mot Italien

Rörigt försvarsspel i första halvlek, bättre anfallstryck i den andra. De defensiva bekymren följde dock Sverige hela matchen och Italien avgjorde med 3-2 i slutminuterna.

Andersson, Folkesson och Rubensson i elvan mot Italien

Tre nya spelare och fyra platsbyten i uppställningen. Pia Sundhage ger också några viktiga pjäser ledigt i den sista gruppspelsmatchen mot Italien.

Startelvan i centrum i sista gruppspelsmatchen

Slutspelsplatsen är om inte helt klar så iallafall med tydlig kvartsfinalkänning för Sverige. Italien sist ut i gruppspelet - då hamnar fokus också på hur Pia Sundhage matchar laget.
Katrine Veje sprang förtjänstfullt på vänsterkanten när Danmark gick till kvartsfinal. FOTO: Florian Ertl/Gepa/Bildbyrån.

Katrine Veje: Har bra grepp på svenskarna

Danmark bokade en biljett till kvartsfinal och får vänta fem dagar på att få ut sin energi igen i EM. Redan tisdag kväll blir motståndet klart, Tyskland eller Sverige är de givna huvudalternativen.

Ada Hegerberg: Måste komma fram till vad som ska göras bättre

Noll poäng och fruktlösa försök i målskyttet. Norges EM var en besvikelse för alla inblandade, från de nya talangerna till de som håller till i europeiska toppklubbar.

EM grupp A: Nederländerna och Norge vidare

Nederländerna fick återigen motståndaren över sig i andra halvlek, fann svar på tal och avfärdade Belgien. Den belgiska jakten var dock påfrestande för Danmark som trots tidig ledning fick kasta nervösa blickar på en annan arena innan andraplatsen var klar.
Lotta Schelin på presskonferensen dagen före match.

Lotta Schelin: Italien kommer visa vad de går för

Italiens långsamma innerbackar tryckte Thomas Dennerby på inför det samlade svenska mediauppbådet i söndags. Lotta Schelin i djupled har potential att utnyttja de bristerna men gick knappast all in på de nämnda ytorna i sitt snack på presskonferensen.
Thomas Dennerby har kollat in Italien inför tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Italienskt avsked med svårtippad elva

Den svenska bevakaren Tomas Dennerby har ett klurigt jobb att förutse Italiens startelva. Den sista gruppspelsmotståndaren har en värre uppgift – att få ihop spelet med en skadedrabbad trupp och mönstra energi för ett acceptabelt uttåg.

EM grupp D: England mot kvartsfinal med taktisk triumf

England var mer effektivt och vann det bitvis avslagna toppmötet mot Spanien med 2-0. Spanien passade till höger och vänster, letade efter luckor som aldrig kom och ett ramstarkt försvar visade sig mästra skicklig teknik men obefintlig finess.
Jessica Samuelsson ser en del av Italien innan tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jessica Samuelsson: Gillar att kolla på matcher själv

Med bevakarnas ögon och belysande videoklipp får landslaget matnyttiga bitar att ta till sig kring kommande motståndare. Vissa vill ha mer än ledarnas ord och taktiska tankar.
Stina Blackstenius igång på söndagsträningen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius håller igen efter obehagliga smällen

Inför turneringen var hon Frankrikeproffs och främst inhoppare i landslaget. Efter rykten om Linköpingsflytt står Stina Blackstenius fast vid att det blir Montpellier också till hösten. Med blågult har hon nått startplats i EM.
Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir i duell, Bachmann och Schweiz drog längsta strået. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ramona Bachmann dubbel målskytt: "beredda att kämpa för varandra"

Två Sverige-bekanta spelare hade huvudroller i ödesmatchen mellan Island och Schweiz. Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdottir försökte förgäves driva på sitt ölag, virtuosen Ramona Bachmann var inblandad i båda målen i vändningen.

EM grupp C: Schweiz spräckte EM-nollan, ny poäng för Österrike

VM-debuten var i princip platt fall för Schweiz. Drygt en match in i lagets första EM såg det också dystert ut. Då kom en liten vändning, 2-1 mot Island. Österrike fortsätter överraska och snodde en poäng av Frankrike, 1-1 i en välspelad match.
Caroline Seger såg positiva anfallstendenser mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Vilodag efter första segern

Fyra dagar mellan maxinsatserna tillåter lugn och bättre återhämtning emellanåt. Sverige fick en lugn lördag i gymmet och i poolen, efter inte bara en utan två påfrestande matcher att bearbeta.
Pauline Hammarlund fick göra 17 minuter mot Ryssland, FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pauline Hammarlund med inhopp i "svårt läge"

Efter två matcher har Pia Sundhage valt att använda två tredjedelar av truppen i spel. Pauline Hammarlund blev spelare nummer 16 att komma in i EM, offensivspelaren blev närmast inslängd mot Ryssland.

Stina Blackstenius på bättringsvägen: ”Väldigt god chans att hon kan spela”

Stina Blackstenius gjorde ett starkt intryck med kraftfulla forceringar och framförallt ett mål när hon fick chansen från start mot Ryssland. Huvudskadan som fick henne att kliva av matchen är under kontroll enligt landslagets medicinska team.

Lotta Schelin slog svenskt EM-rekord

Två mål av forwards var förlösande på sitt sätt. Lotta Schelins nätkänning hade dessutom en högre mening. Hennes sjunde EM-mål – nu är rekordhållaren också Sveriges bästa spelare i det avseendet.
Magdalena Eriksson och Olivia Schough jublar högst efter 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Magdalena Erikssons fot drev igång målskyttet

Magdalena Erikssons fredagskväll i Deventer hann knappt börja innan hon fick bruka sin vänsterfot. Frisparkar, inlägg och hörnor, mycket med samma, sylvassa precision kom från försvararens mängdtränade anfallsvapen.
Mål efter 51 minuter - 20 minuter senare var Stina Blackstenius utbytt och på väg ut från arenan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius – under observation efter smäll mot huvudet

Sveriges 2-0-skytt Stina Blackstenius fick inte glädjas hela vägen åt sitt mål. När hon nickade ihop i en duell och senare utgick dök farhågorna om hjärnskakning upp. De första signalerna var försiktigt positiva men avvaktande om skadan.
Lotta Schelin gjorde det första svenska målet mot Ryssland - och i EM. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Sverige slog tillbaka mot Ryssland

Efter flera uddamålssegrar i formraden slog Sverige Ryssland med 2-0, gick om och även upp i topp av tabellen. Ett stort steg mot kvartsfinal, sista omgången blir ett slag mellan tre lag där Sverige har fördelen av att möta redan avhakade Italien.

Stina Blackstenius och Magdalena Eriksson in mot Ryssland

Sverige avstår den extra offensiva formationen som märkts av under de senaste dagarnas träningar. Lotta Schelin får dock en ny anfallspartner från start och Magdalena Eriksson går igång som vänsterback.