Fors byter mästarna mot Älta

Igår blev det offentligt att Louise Fors lånas ut från de engelska ligamästarlaget Liverpool till Älta IF i Elitettan. Vi hörde av oss till Fors och fick ett öppenhjärtigt samtal om giftermål, privata drömmar, hennes nördighet, kritiken och att inte drömma om landslaget.
Louise Fors på hemmaplan igen. Foto: Rainer Fussgänger

– Jag är fortfarande Liverpool-spelare, är bland det första Fors säger när vi får ett snack med henne.

Hon är noga med att poängtera det. Hon är utlånad till Älta och kommer att återvänta till Liverpool i november. Kontraktet med den engelska klubben sträcker sig över nästa års Champions League, och där tänker hon vara med.

I höstas avgjorde Louise Fors, 24 år, den engelska ligans guldstrid. När gräset blir grönt igen kommer hon att byta Liverpools röda tröja mot Ältas gula för att hjälpa klubben i Nacka kommun i Elitettan. Varför väljer en hyllad spelare bland de engelska ligamästarna att gå till förra säsongens överraskningslag i Elitettan?
På grund av privatlivet. Fors gifter sig i juni.
– Jag kommer hem på grund av - eller rättare sagt tack vare - bröllopet. Det är inte optimalt att planera ett bröllop på distans. Jag sätter relationen först. Jag hade nog stannat i Liverpool om det inte varit för bröllopet, säger Louise Fors och berättar att även klubbar i Damallsvenskan var ute efter hennes signatur.
Men Älta erbjöd ett helhetspaket som satt som handen i handsken. Fors får fortsätta spela fotboll på heltid men klubben har även löst en pratikplats inom grafisk design – och det är som art director Fors ser sin framtid.
– Som damfotbollsspelare måste du vara smart, du måste planera för framtiden. Nu får jag möjlighet att leva på min fotboll och utbilda mig samtidigt, förklarar hon.

Fors betonar att hon tror på Älta, vi pratar lite om att flera allsvenska lag nog skulle vilja ha Ältas mittfält, där Elaine och Elin Ekblom Bak figurerar, och att hon aldrig spelat i en serie som inte varit landets högsta. Hon påpekar att i Älta tränar de lika mycket som i Liverpool och att det kan bli så att hon får mer utrymme på planen nu. Men det är oundvikligt att inte nämna att det kan tyckas vara en märklig flytt. Fors är van att få kritik för att hon går sin egen väg. När hon flyttade till Spanien 2009 haglade kritiken från alla möjliga håll.
– Folk ska alltid hålla på och tycka och tänka. Jag har alltid varit nöjd med mina val. Det finns säkert spelare som tar beslut efter vad andra tycker, men jag spelar för min skull – inte för någon annans. När jag drog till Spanien fick jag mycket kritik. Men vadå, jag har alltid velat spela utomlands och jag har alltid velat lära mig spanska. Och i Spanien utvecklar man också bra fotbollsspelare. När jag var nere och tittade där var det en spelare som jag sade ”hon kommer att bli bäst, hon kommer komma till Sverige en dag och vara bäst i ligan” – kan du gissa vem den spelaren var?

Boquete?
– Ja, och jag hade rätt.

Fors nämner att fotboll bara är en liten del av livet. Som damfotbollsspelare samlar man inga pengar på hög under sin karriär. Hon har befunnit sig i eliten sedan hon debuterade i Damallsvenskan 14 år ung. Hon har spelat nästan 200 matcher i serien och hängt i fotbollsbubblan i tio års tid. Nu vill hon börja planera för livet efter fotbollen.

Efter fjolårets succésäsong i Liverpool har röster höjts om varför Fors inte är med i landslaget. Hon berättar att landslagstränarna inte hört av sig, men hon är varken bitter eller besviken över det.
– Jag är nöjd med vad jag har gjort, och de vill nog ha andra spelartyper. För om de hade velat ha med min spelartyp så skulle jag ha varit med. Men jag är inte arg eller bitter över att jag inte är med. Jag blir inte lyckligare som person över att vara med i landslaget, säger Fors när jag berättar att jag tycker det låter som en annorlunda inställning.
– Jag är väl annorlunda. Men alltså, jag är glad för de som är med, jag har många vänner som spelar i landslaget och jag unnar dem det. Men om tio år kommer det inte spela någon roll för mig om jag gjorde 20 eller 30 landskamper. Jag blir inte lyckligare över att få sitta på bänken i landslaget tio gånger till.

Fors pratar om att få perspektiv på livet. Att hon kom fram när hon var väldigt ung och trots att hon bara är 24 år har hon varit med längre än de flesta. Livet är mycket mer än fotboll och hon har nått de mål hon drömt om under åren. Nu har hon satt upp nya mål och drömmer nya drömmar. Hon vill bli art director, gifta sig och ha mer tid att umgås med familjen.
– Folk har en bild av mig som kanske inte stämmer. När jag spelar fotboll är jag kaxig och tuff och gör allt för att vinna. Och då tror folk att det är så jag är som person. Men den privata Lollo är nästan nördig. Jag älskar att läsa böcker till exempel, det tror jag inte att många tänker om mig.

Innan vi släpper iväg Louise Fors vill vi höra lite om fjolåret, när hon blev mästare med Liverpool och avgjorde den engelska ligan.
– I Sverige har jag alltid haft en mittfältsroll men så fort jag kommit utomlands har jag blivit forward. När jag gick till Liverpool sa tränaren direkt att ”du är här för att göra mål och vara forward”, så jag gjorde många mål och assists. Det var en direkt avgörande match i sista omgången, den som vann skulle vinna ligan. Innan den matchen hade jag målat upp en bild om hur jag skulle reagera om jag slog en straff där. Och så blev det, jag fick chansen att avgöra hela ligan.

Den chansen tog Louise Fors. Nu väntar nästa utmaning. Med Älta i Elitettan.

Rufus 2014-01-21 19:16

Erkänner att jag har höga tankar om denna unika idrottskvinna Louise Fors. Bakom den tuffa fasaden finns en vilja av stål och en målinriktning som är värd att beundra. Så lycka till, Lollo, vad du än planerar för framtiden! :)

Ubbe 2014-01-21 22:03

Snälla söta ingen allsvensk klubb ville ha Fors dålig attityd har aldrig levererat när det gäller en överskattad spelare

Alva Nilsson 2014-01-22 01:06

@ubbe: snälla söta vem? Jag vet att allsvenska klubbar var ute efter Fors. Mest pga att jag pratat med klubbarna själva. Hennes attityd, vilja och förmåga är du fri att bedöma själv.

Martin 2014-01-22 01:11

Jadu "Ubbe", även om inte Lollos tid i mitt kära LFC blev någon succé direkt så går det ju inte att bortse ifrån att hon har gjort det väldigt bra i Liverpool.

Personligen ser jag henne som en utmärkt offensiv spelare som kanske är lite 'loj' i försvarsjobbet och det var nog detta som gjorde att det inte fungerade i LFC utöver att hon var här under en period när det var mycket turbulens i laget i största allmänhet.

Jag är också rätt säker på att det är denna tendens till att vara en envägsspelare som gjort att Lollo inte fått chansen i Landslaget då både Dennerby och Sundhage verkar prioritera just hög arbetskapacitet och tvåvägstänk hos sina tilltänkta spelare.

Vad gäller att hon valde Älta så fanns det ju som sagt specifika anledningar som var icke fotbollsrelaterade som gjorde att det blev just dom och jag tror säkert att t ex Eskilstuna eller AIK gärna hade fått in henne i laget då de båda känns solida defensivt men lite tunna offensivt.

kalle 2014-01-22 14:21

Jag har följt denna idrottstjej sen hon var femton år, hon har alltid gått sin egen väg vilket tycker jag man ska ge henne kredit för, jag tycker ej hon har blommat ut med tanke på sin talang, vet ingen damspelare som har det tillslaget på boll o teknik som hon har, hon kan slå 60 m bollar på fötterna, hon är farlig på varje frispark utanför straffområdet, hon är bra på slå hörnor, hon sätter 9 av tio straffar, hon har lyckas bättre utomlands där ledare sett hennes fulla potential, är det inte brist av våra ledare inom svensk damfotboll att utveckla denna talang till att nå sin fulla potential, mäniskan växer av förtroende

Olle 2014-01-22 19:43

Ubbe du vet inte vad du snackar om. Lollo är omtyckt av dom flesta speciellt tränarna. Det finns inte många som slår henne i träningsvillighet. Seriös i allt runt fotbollen. Det finns en uppsjö av spelare som skulle kunna lära sig mycket av henne. T,ex att inte festa dag före match som jag vet att en del stockholms tjejer gör. När hon var i Hammarby ställde hon alltid upp om det var match. Vilket lag som helst. Allt från 89 orna till a-laget bara hon fick spela. Diva kan hon inte stava till. Hennes spelstil kan se lite nonchalant ut men titta på Zlatan han rör inte mycket på sig under en match.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.