Fors byter mästarna mot Älta

Igår blev det offentligt att Louise Fors lånas ut från de engelska ligamästarlaget Liverpool till Älta IF i Elitettan. Vi hörde av oss till Fors och fick ett öppenhjärtigt samtal om giftermål, privata drömmar, hennes nördighet, kritiken och att inte drömma om landslaget.
Louise Fors på hemmaplan igen. Foto: Rainer Fussgänger

– Jag är fortfarande Liverpool-spelare, är bland det första Fors säger när vi får ett snack med henne.

Hon är noga med att poängtera det. Hon är utlånad till Älta och kommer att återvänta till Liverpool i november. Kontraktet med den engelska klubben sträcker sig över nästa års Champions League, och där tänker hon vara med.

I höstas avgjorde Louise Fors, 24 år, den engelska ligans guldstrid. När gräset blir grönt igen kommer hon att byta Liverpools röda tröja mot Ältas gula för att hjälpa klubben i Nacka kommun i Elitettan. Varför väljer en hyllad spelare bland de engelska ligamästarna att gå till förra säsongens överraskningslag i Elitettan?
På grund av privatlivet. Fors gifter sig i juni.
– Jag kommer hem på grund av - eller rättare sagt tack vare - bröllopet. Det är inte optimalt att planera ett bröllop på distans. Jag sätter relationen först. Jag hade nog stannat i Liverpool om det inte varit för bröllopet, säger Louise Fors och berättar att även klubbar i Damallsvenskan var ute efter hennes signatur.
Men Älta erbjöd ett helhetspaket som satt som handen i handsken. Fors får fortsätta spela fotboll på heltid men klubben har även löst en pratikplats inom grafisk design – och det är som art director Fors ser sin framtid.
– Som damfotbollsspelare måste du vara smart, du måste planera för framtiden. Nu får jag möjlighet att leva på min fotboll och utbilda mig samtidigt, förklarar hon.

Fors betonar att hon tror på Älta, vi pratar lite om att flera allsvenska lag nog skulle vilja ha Ältas mittfält, där Elaine och Elin Ekblom Bak figurerar, och att hon aldrig spelat i en serie som inte varit landets högsta. Hon påpekar att i Älta tränar de lika mycket som i Liverpool och att det kan bli så att hon får mer utrymme på planen nu. Men det är oundvikligt att inte nämna att det kan tyckas vara en märklig flytt. Fors är van att få kritik för att hon går sin egen väg. När hon flyttade till Spanien 2009 haglade kritiken från alla möjliga håll.
– Folk ska alltid hålla på och tycka och tänka. Jag har alltid varit nöjd med mina val. Det finns säkert spelare som tar beslut efter vad andra tycker, men jag spelar för min skull – inte för någon annans. När jag drog till Spanien fick jag mycket kritik. Men vadå, jag har alltid velat spela utomlands och jag har alltid velat lära mig spanska. Och i Spanien utvecklar man också bra fotbollsspelare. När jag var nere och tittade där var det en spelare som jag sade ”hon kommer att bli bäst, hon kommer komma till Sverige en dag och vara bäst i ligan” – kan du gissa vem den spelaren var?

Boquete?
– Ja, och jag hade rätt.

Fors nämner att fotboll bara är en liten del av livet. Som damfotbollsspelare samlar man inga pengar på hög under sin karriär. Hon har befunnit sig i eliten sedan hon debuterade i Damallsvenskan 14 år ung. Hon har spelat nästan 200 matcher i serien och hängt i fotbollsbubblan i tio års tid. Nu vill hon börja planera för livet efter fotbollen.

Efter fjolårets succésäsong i Liverpool har röster höjts om varför Fors inte är med i landslaget. Hon berättar att landslagstränarna inte hört av sig, men hon är varken bitter eller besviken över det.
– Jag är nöjd med vad jag har gjort, och de vill nog ha andra spelartyper. För om de hade velat ha med min spelartyp så skulle jag ha varit med. Men jag är inte arg eller bitter över att jag inte är med. Jag blir inte lyckligare som person över att vara med i landslaget, säger Fors när jag berättar att jag tycker det låter som en annorlunda inställning.
– Jag är väl annorlunda. Men alltså, jag är glad för de som är med, jag har många vänner som spelar i landslaget och jag unnar dem det. Men om tio år kommer det inte spela någon roll för mig om jag gjorde 20 eller 30 landskamper. Jag blir inte lyckligare över att få sitta på bänken i landslaget tio gånger till.

Fors pratar om att få perspektiv på livet. Att hon kom fram när hon var väldigt ung och trots att hon bara är 24 år har hon varit med längre än de flesta. Livet är mycket mer än fotboll och hon har nått de mål hon drömt om under åren. Nu har hon satt upp nya mål och drömmer nya drömmar. Hon vill bli art director, gifta sig och ha mer tid att umgås med familjen.
– Folk har en bild av mig som kanske inte stämmer. När jag spelar fotboll är jag kaxig och tuff och gör allt för att vinna. Och då tror folk att det är så jag är som person. Men den privata Lollo är nästan nördig. Jag älskar att läsa böcker till exempel, det tror jag inte att många tänker om mig.

Innan vi släpper iväg Louise Fors vill vi höra lite om fjolåret, när hon blev mästare med Liverpool och avgjorde den engelska ligan.
– I Sverige har jag alltid haft en mittfältsroll men så fort jag kommit utomlands har jag blivit forward. När jag gick till Liverpool sa tränaren direkt att ”du är här för att göra mål och vara forward”, så jag gjorde många mål och assists. Det var en direkt avgörande match i sista omgången, den som vann skulle vinna ligan. Innan den matchen hade jag målat upp en bild om hur jag skulle reagera om jag slog en straff där. Och så blev det, jag fick chansen att avgöra hela ligan.

Den chansen tog Louise Fors. Nu väntar nästa utmaning. Med Älta i Elitettan.

Rufus 2014-01-21 19:16

Erkänner att jag har höga tankar om denna unika idrottskvinna Louise Fors. Bakom den tuffa fasaden finns en vilja av stål och en målinriktning som är värd att beundra. Så lycka till, Lollo, vad du än planerar för framtiden! :)

Ubbe 2014-01-21 22:03

Snälla söta ingen allsvensk klubb ville ha Fors dålig attityd har aldrig levererat när det gäller en överskattad spelare

Alva Nilsson 2014-01-22 01:06

@ubbe: snälla söta vem? Jag vet att allsvenska klubbar var ute efter Fors. Mest pga att jag pratat med klubbarna själva. Hennes attityd, vilja och förmåga är du fri att bedöma själv.

Martin 2014-01-22 01:11

Jadu "Ubbe", även om inte Lollos tid i mitt kära LFC blev någon succé direkt så går det ju inte att bortse ifrån att hon har gjort det väldigt bra i Liverpool.

Personligen ser jag henne som en utmärkt offensiv spelare som kanske är lite 'loj' i försvarsjobbet och det var nog detta som gjorde att det inte fungerade i LFC utöver att hon var här under en period när det var mycket turbulens i laget i största allmänhet.

Jag är också rätt säker på att det är denna tendens till att vara en envägsspelare som gjort att Lollo inte fått chansen i Landslaget då både Dennerby och Sundhage verkar prioritera just hög arbetskapacitet och tvåvägstänk hos sina tilltänkta spelare.

Vad gäller att hon valde Älta så fanns det ju som sagt specifika anledningar som var icke fotbollsrelaterade som gjorde att det blev just dom och jag tror säkert att t ex Eskilstuna eller AIK gärna hade fått in henne i laget då de båda känns solida defensivt men lite tunna offensivt.

kalle 2014-01-22 14:21

Jag har följt denna idrottstjej sen hon var femton år, hon har alltid gått sin egen väg vilket tycker jag man ska ge henne kredit för, jag tycker ej hon har blommat ut med tanke på sin talang, vet ingen damspelare som har det tillslaget på boll o teknik som hon har, hon kan slå 60 m bollar på fötterna, hon är farlig på varje frispark utanför straffområdet, hon är bra på slå hörnor, hon sätter 9 av tio straffar, hon har lyckas bättre utomlands där ledare sett hennes fulla potential, är det inte brist av våra ledare inom svensk damfotboll att utveckla denna talang till att nå sin fulla potential, mäniskan växer av förtroende

Olle 2014-01-22 19:43

Ubbe du vet inte vad du snackar om. Lollo är omtyckt av dom flesta speciellt tränarna. Det finns inte många som slår henne i träningsvillighet. Seriös i allt runt fotbollen. Det finns en uppsjö av spelare som skulle kunna lära sig mycket av henne. T,ex att inte festa dag före match som jag vet att en del stockholms tjejer gör. När hon var i Hammarby ställde hon alltid upp om det var match. Vilket lag som helst. Allt från 89 orna till a-laget bara hon fick spela. Diva kan hon inte stava till. Hennes spelstil kan se lite nonchalant ut men titta på Zlatan han rör inte mycket på sig under en match.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.