20 år med Algarve Cup

Det var så sent som 1990 Sveriges damlandslag började resa utomlands för att träna inför vårsäsongen. Cypern var första målet och för motståndet svarade de tre övriga nordiska damlandslagen och dit återvände man en gång till efter att ha provat på Portugal i Troia söder om Lissabon. Men från och med 1994 blev det Algarve och turneringen har vuxit till världens bästa vid sidan om de officiella mästerskapen. Damfotboll.com´s Thorsten Frennstedt rapporterade i Nya Mål från samtliga Algarve Cup de första 11 åren och har plockat ut några personliga minnen.

Portugisiska fotbollförbundet närmast rullade ut röda mattan för Barbro Nilsson, sekreterare för Sveriges damlandslag i många år, när hon åkte på inspektionsresa inför premiärturneringen.
Den nya turistorten Villamoura blev centralort för lagen. Hotellet var av en klass som endast de som bott på White Swan i Guangzhou under VM i Kina tre år (1991) tidigare hade att jämföra med.
Förstklassig mat, inte minst desserterna noterade jag för egen del.
Telefonlinjerna i Portugal var vid den här tiden inte anpassade för mobil- och datatrafik, vilket gjorde rapporteringen hem lika spännande som en del av matcherna.

Planerna i de små kuststäderna var kanske inte de jämnaste, men vad gjorde det för gräset var tjockt och luften mild för de som hade tränat på grus i kyla under vintern.
Norge regerade i början på 90-talet och gick till fyra finaler av Algarve Cups fem första år, dock inte 1996 när Sverige och Danmark gjorde upp om förstaplatsen. Sverige vann. Det kunde blivit min sista fotbollsmatch över huvudtaget. På väg från stadion i Loulé blev bilen som jag och en kollega färdades i påkörd av en lastbil i en mörk korsning. Vi blev upplockade av spelarbussen som kom en stund senare.

USA liksom Sverige har varit med varje år, därnäst kom Kina. Algarve Cup blev därmed att bli som ett "Lilla-VM". Tyskland kunde till en början inte tänka sig rucka på sin Bundesliga men gav efter till slut. Frankrike och Japan är de senaste av toppnationerna som regelbundet bokat in Algarve cup.

Atmosfären var behaglig kring matcherna, låt vara att några ibland höll på att regna bort, men jag menar att det var aldrig oroligt och stökigt på läktarna. Så mycket publik var det sällan heller. Portugiserna visste inte vad de missade.
Stämningen skruvades bara upp när amerikanska medier anlände och megastjärnan Mia Hamm åtföljdes av livvakt med rep och handbojor i bältet.

Intressant var att följa hur olika lagen tränade. På två planer skilda av ett klubbhus tränade samtidigt Sveriges och Kinas damlandslag. Var och en svensk spelare hade sin gula vattenflaska vid sidlinjen för drickpauser. De kinesiska spelarna delade på två röda flaskor, som endast några tog en klunk ur vid en kort paus. Två minibussar hämtade svenskorna tillbaka till hotellet ett par kilometer bort. De kinesiska spelarna sprang - uppförsbacke - efter sina träningspass. Detta var under åren när Kinas damlandslag var som bäst.

Algarve Cup gav mig många nya bekantskaper och insyn i hur de olika landslagen arbetar, en pionjärgärning i damfotboll även på det internationella planet om jag får skryta litet.

Algarve Cup finaler

År Finallag Resultat Övrigt
1994 Norge – USA 1–0 Match om 3/4 pris Sverige - Danmark 1-0
1995 Sverige – Danmark 3–2 (AET)
1996 Norge – Sverige 4–0
1997 Norge – Kina 1–0 Match om 3/4 pris Sverige - Danmark 3-2
1998 Norge – Danmark 4–1 Match om 3/4 pris USA - Sverige 3-1
1999 Kina – USA 2–1 Match om 5/6 pris Australien - Sverige 1-1, 8-7 APK
2000 USA– Norge 1–0 Match om 3/4 pris Kina - Sverige 1-0
2001 Sverige – Danmark 3–0
2002 Kina – Norge 1–0 Match om 3/4 pris Sverige - Tyskland 2-1
2003 USA – Kina 2–0 Match om 5/6 pris Sverige - Finland 5-0
2004 USA – Norge 4–1 Match om 5/6 pris Sverige - Kina 1-1, 6-5 APK
2005 USA –Tyskland 1–0 Match om 3/4 pris Frankrike - Sverige 3-2
2006 Tyskland – USA 0-0 (4-3 AET & APK) Match om 3/4 pris Sverige - Frankrike 1-0
2007 USA – Danmark 2–0 Match om 3/4 pris Sverige - Frankrike 3-1
2008 USA – Danmark 2–1 Match om 5/6 pris Sverige - Italien 2-0
2009 Sverige – USA 1–1 (5-4 APK)
2010 USA – Tyskland 3–2 Match om 3/4 pris Sverige - Kina 2-0
2011 USA – Island 4–2 Match om 3/4 pris Japan - Sverige 2-1
2012 Tyskland – Japan 4-3 Match om 3/4 pris USA - Sverige 4-0
2013 Tyskland–USA 0–2 Match om 3/4 pris Norge–Sverige 2–0 (5-4APK)

Sveriges placeringar
1) 1995, 2001, 2009
2) 1996
3) 1994, 1997, 2002,2006 2007,2010
4) 1998,2000, 2005, 2011, 2012
5) 1999, 2003, 2004, 2008

mia.e. 2014-03-05 17:19

Härliga reportage, denna och Anette Börjessons intervjuer med ledare och spelare, och intervju här bredvid med Landslagschefen. Kul att höra personer som var med berätta om sådant man annars bara ser i faktaform.

Mia Hamm... :) ...Ja, då frågade nog journalisterna om det gick bra innan de höll upp bandspelarna mot den första megastjärnan inom damfotbollen. (Stjärnor lyser lite extra i USA)

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.