En myt att kvinnor inte vill bli tränare

I dagens Damallsvenskan finns endast en kvinnlig huvudtränare. Det sägs att få/inga kvinnor vill bli fotbollstränare och att de därför är så få inom den svenska damfotbollen. Låt oss ta död på den myten.
Elisabeth Gunnarsdottir enda kvinnliga tränaren i Damallsvenskan. Foto: Bildbyrån

Titta vi bakåt i historien så har det definitivt funnits en hel del vassa kvinnliga tränare som verkat i Damallsvenskan. Gunilla Paijkull tränade Tyresö på sin tid och blev också den första kvinnliga förbundskaptenen i slutet av 80-talet. Susanne Lundmark och Christina Ahlström var tränare för Gais och Jitex i slutet av 80- och början av 90-talet. Tina Sturesson var tränare för Tyresö och Djurgården/Älvsjö och så har vi Anneli Andersson som fick sin karriär förstörd av en fotskada och istället blev tränare för Malmö FF Dam 1994 och lotsade laget till ett SM-guld.
Det är bara en lite kort inblick i historiken innan vi går över till nutiden.

I våras träffade damfotboll.com Hovås-Bildals huvudtränare Jessica Julin. Hon är en av få kvinnliga huvudtränare inom den svenska damfotbollen. Hennes förklaring till att hon står relativt ensam var att få får frågan.
– Jag vet för det första inte hur många det är som får frågan om de vill bli tränare. Jag tror det är väldigt stereotypt, att man per automatik frågar män. Man måste börja fråga kvinnor. Jag tycker det är synd att man inte tar tillvara på erfarenheten som många har, sade Julin till damfotboll.com.

En annan välmeriterad tränare som pratat med oss om detta är Ann-Helén Grahm, idag assisterande tränare för det skotska damlandslaget - tidigare på samma position i det svenska. När vi frågade henne om det är ett problem att fler män än kvinnor är tränare för damlag fick vi följande svar:
– Jag tror att vi totalt sett förlorar möjligheten att ta del av den erfarenhet som enligt min erfarenhet bäst kan fås av att någon har verkat antingen som en elitspelare på damsidan eller från mångårigt arbete inom damfotbollen. Om vi vill växa och utveckla dam- och flickfotbollen totalt är en ökning av kvinnliga ledare och tränare en absolut förutsättning, säger Grahm.

En tes som ofta lyfts fram i dessa diskussioner är att det är få kvinnor vill bli tränare. Det är en myt, vi vet inte när den föddes eller varför. Men vi anser att det börjar bli dags att sticka hål på den myten.
Damfotboll.com kan, utan problem, hitta tillräckligt många kvinnliga tränare för att fylla hela damallsvenskan.

Ann-Helen Grahm
Assisterande tränare för det skotska landslaget, en roll som hon även hade i det svenska landslaget 2011-2012.

Anna Signeul
Tidigare förbundskapten för flicklandslag i Sverige, idag basar hon över det skotska landslaget och har byggt upp den skotska damfotbollen på ett framgångsrikt sätt.

Lena Videkull
Före detta landslagsspelare som tidigare varit huvudtränare i Malmö FF Dam. Jobbar idag inom Rosengårds organisation.

Maria Bergkvist
Före detta landslagsspelare och en profil i Umeå. Har, under flera år, varit assisterande tränare i Umeå IK.

Elisabet Gunnarsdottir
Damallsvenskans enda kvinnliga huvudtränare i dag, bossar över Kristianstads DFF.

Pia Sundhage
Förbundskapten för Sveriges landslag. Främsta meriten är två OS-guld med USA, men har tidigare skördat framgångar inom klubbfotbollen.

Lilie Persson
Assisterar Sundhage i landslaget. Har tidigare tränat AIK, Hammarby och Tyresö.

Marika Domanski Lyfors
Tidigare förbundskapten som vunnit både VM- och EM-silver. Uder 90-talet tränade hon Tyresö.

Linda Fagerström
Som spelare vann hon Damallsvenskan med Djurgården och VM-silver, som tränare har hon tagit Bollstanäs till Elitettan.

Jane Törnqvist
Välmeriterad landslagsback som är assisterande tränare i Kopparbergs/Göteborg.

Kicki Bengtsson, en av våra mesta landslagsspelare med Diamantboll 1994-2004, VM-silver 2003 och SM-guld i bagaget. Assisterande tränare i Hammarby.

Denise Reddy
Född i USA, spelat för Umeå IK och Malmö FF, har tränat Linköpings FC verkar numera i Danmark som tränare för B93/HIK/Skjold

Vi stoppar där men bland förbundskaptener i Sverige ska vi också tillägga att vi har tre välmeriterade och högutbildade kvinnliga tränare, Anneli Andersén, Katarina Olsson och Yvonne Ekroth.

Inte givet att de vi nämnt vill lämna sina respektive jobb för en tränarsyssla i Damallsvenskan men det känns som om det borde finnas plats för fler kvinnor där eller tror vi verkligen att de bara kan lyckas på landslagsnivå?

Text: Alva Nilsson och Anette Börjesson

Fotnot
Vi har bara skummat igenom bland de namn som vi kommit på i en hast. Fler har förekommit i historien och idag finns det säkert fler där ute som har meriter att träna lag i Elitettan eller i Damallsvenskan. Hör gärna av er till oss. Skriv gärna ett eget inlägg i saken!

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.