Marta till FC Rosengård

Efter Tyresös konkurs valde flera svenska landslagsspelare spel i utlandet, men Marta Viera da Silva från Brasilien stannar kvar i Damallsvenskan och för första gången blir det nu spel i en Malmö-klubb, FC Rosengård.
Marta blickar fram emot nya äventyr i Malmö. foto: Bildbyrån

Spekulationerna gick igång under förmiddagen när FC Rosengård kallade till presskonferens. Denna gång i Sigma-huset, inte helt vanligt det heller så av den anledningen samt meningen "en extremt attraktiv spelare för både FC Rosengård och Damallsvenskan" satte igång funderingarna och egentligen fanns bara ett riktigt vasst namn som levde upp till kriterierna och det var Marta.

Nu är hon här, världens mest omtalade fotbollstjej och absolut en av de allra allra bästa.
Nu får malmöpubliken lära sig att älska Marta såsom publiken uppe i Umeå och i Tyresö tidigare gjort.

Inte tu tal om annat än att det här är en tydlig satsning ifrån klubbens sida på att tillhör de bästa i Sverige och Europa.

Kontraktet mellan Marta och FC Rosengård gäller för sex månader med option på tolv.
Marta själv om att spela i Damallsvenskans ledarklubb:
- Chansen att få vinna ytterligare en titel väger mycket tungt. FC Rosengård är ett lag med den kapaciteten.
Martas agent Fabiano Farrah har haft kontakt med flera klubbar sedan Tyresö-konkursen.
FC Rosengårds t f klubbdirektör Erling Nilsson:
- Vi var tvungna att tacka nej vid första kontakten eftersom vår budget redan var lagd och inte tillät att vi drog över den med de belopp som nämndes då.

Övergången har avhandlats inom loppet av två veckor. Martas agent återkom och då handlade det om betydligt lägre loneanspråk.

FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson:
- Det här kom mycket oväntat. Vi har förankrat i spelargruppen som gärna ser Marta som ny lagkamrat. Vi har tappat några spelare och behöver fylla på. Att Marta själv uttryckt önskan om att fortsatt få spela i Sverige och i synnerhet FC Rosengård väger vi också in. Ett betyg på att Damallsvenskan har högsta status internationellt. Jag tror att en världsstjärna som Martas närvaro kommer att fortplanta sig positivt på alla nivåer i klubben och förhoppningsvis även för publikintresset i Malmö.

Marta gör sin första träning med FC Rosengård på torsdagen, 24 juli, Dagens träning på Malmö IP med FC Rosengårds damer startar kl 14:30 istället för kl 15:00. Träningsstart 14:30 och inget annat

kjell43 2014-07-21 13:52

Hoppas hon smälter in.
FCR är ett lag som inte tillåter några divalater. Se bara på Anja och Ramona hur dom jobbar för laget.

Martin 2014-07-21 21:10

Kul för Damallsvenskan men samtidigt ett rejält minus för de lag som redan haft sitt hemmamöte mot Rosengård då Marta ju alltid drar lite extra folk. Lite tråkigt samtidigt att Rosengård nu kommer bli än mer överlägsna vilket totalt dödar årets serie men också intressant att se hur Rosengård tacklar det eventuella problemet att tidigare givna spelare nu får finna sig i att bli bänkade för Marta är förstås given i startelvan.

Att det skulle handla om att fylla på spelare känns ju lite krystat då tappen kommit i defensiven där ju inte Marta direkt kommer förstärka laget utan snarare kanske försvaga det aning.

Lenn 2014-07-21 21:32

Oj lite överraskande men bra för Rosengård. Men hmm med tanke på VM så var väl brasilianska spelare och laget inte helt i toppklass. Men med ingen riktig organisation (försvaret) så gick det åt skogen.

Thorsten Frennstedt 2014-07-22 15:13

När skämt blev sant

Just innan transferfönstret slog igen blev det klart att Marta väljer LdB FC Malmö före FC Gold Pride. Det har varit mycket tyst om Marta sedan Los Angeles Sol upphörde och den andra Kalifornia-klubben i WPS-ligan valde henne i en extra draft. Men LdB FC lade ett bud. I största hemlighet har förhandlingar förts med Martas agent. LdB FC har kallat till presskonferens på torsdagen kl 12.00 på Malmö ip.
Ovanstående kunde läsas på damfotboll.com för drygt fyra år sedan - närmare bestämt den 1 april. Sedan dess har aprilskämtet klickats drygt 3.600 gånger och några lär till och med förgäves ha väntat utanför Malmö ip med autografblocket den dagen 2010.
Det är intressant att vissa detaljer i skeendet stämmer överens med den sanna nyheten från igår.
1) "Marta väljer...Malmö"
2) Hon lämnade en konkursad klubb (Los Angeles Sol, respektive Tyresö FF)
3) LdB FC lade ett bud (liksom FC Rosengård) till Martas agent.

LasseW 2014-07-24 21:20

Är väl bra för allsvenskan att "Hollywood" väljer att stanna i Sverige.Ska bli intressant att se hur Rosengård formerar sig när man spelar med bästa elvan.Risken är väl att det blir fler svenskor på bänken.
Någon som vet hur det står till med Kirsten van de Ven?
Unga målvakter har ju avhandlats på annat ställe.
Fråga:Någon som vet vart Jessica Höglander tog vägen?
Ex Tyresö.Förstemålvakt i U19EM 2012

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.