Marta till FC Rosengård

Efter Tyresös konkurs valde flera svenska landslagsspelare spel i utlandet, men Marta Viera da Silva från Brasilien stannar kvar i Damallsvenskan och för första gången blir det nu spel i en Malmö-klubb, FC Rosengård.
Marta blickar fram emot nya äventyr i Malmö. foto: Bildbyrån

Spekulationerna gick igång under förmiddagen när FC Rosengård kallade till presskonferens. Denna gång i Sigma-huset, inte helt vanligt det heller så av den anledningen samt meningen "en extremt attraktiv spelare för både FC Rosengård och Damallsvenskan" satte igång funderingarna och egentligen fanns bara ett riktigt vasst namn som levde upp till kriterierna och det var Marta.

Nu är hon här, världens mest omtalade fotbollstjej och absolut en av de allra allra bästa.
Nu får malmöpubliken lära sig att älska Marta såsom publiken uppe i Umeå och i Tyresö tidigare gjort.

Inte tu tal om annat än att det här är en tydlig satsning ifrån klubbens sida på att tillhör de bästa i Sverige och Europa.

Kontraktet mellan Marta och FC Rosengård gäller för sex månader med option på tolv.
Marta själv om att spela i Damallsvenskans ledarklubb:
- Chansen att få vinna ytterligare en titel väger mycket tungt. FC Rosengård är ett lag med den kapaciteten.
Martas agent Fabiano Farrah har haft kontakt med flera klubbar sedan Tyresö-konkursen.
FC Rosengårds t f klubbdirektör Erling Nilsson:
- Vi var tvungna att tacka nej vid första kontakten eftersom vår budget redan var lagd och inte tillät att vi drog över den med de belopp som nämndes då.

Övergången har avhandlats inom loppet av två veckor. Martas agent återkom och då handlade det om betydligt lägre loneanspråk.

FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson:
- Det här kom mycket oväntat. Vi har förankrat i spelargruppen som gärna ser Marta som ny lagkamrat. Vi har tappat några spelare och behöver fylla på. Att Marta själv uttryckt önskan om att fortsatt få spela i Sverige och i synnerhet FC Rosengård väger vi också in. Ett betyg på att Damallsvenskan har högsta status internationellt. Jag tror att en världsstjärna som Martas närvaro kommer att fortplanta sig positivt på alla nivåer i klubben och förhoppningsvis även för publikintresset i Malmö.

Marta gör sin första träning med FC Rosengård på torsdagen, 24 juli, Dagens träning på Malmö IP med FC Rosengårds damer startar kl 14:30 istället för kl 15:00. Träningsstart 14:30 och inget annat

kjell43 2014-07-21 13:52

Hoppas hon smälter in.
FCR är ett lag som inte tillåter några divalater. Se bara på Anja och Ramona hur dom jobbar för laget.

Martin 2014-07-21 21:10

Kul för Damallsvenskan men samtidigt ett rejält minus för de lag som redan haft sitt hemmamöte mot Rosengård då Marta ju alltid drar lite extra folk. Lite tråkigt samtidigt att Rosengård nu kommer bli än mer överlägsna vilket totalt dödar årets serie men också intressant att se hur Rosengård tacklar det eventuella problemet att tidigare givna spelare nu får finna sig i att bli bänkade för Marta är förstås given i startelvan.

Att det skulle handla om att fylla på spelare känns ju lite krystat då tappen kommit i defensiven där ju inte Marta direkt kommer förstärka laget utan snarare kanske försvaga det aning.

Lenn 2014-07-21 21:32

Oj lite överraskande men bra för Rosengård. Men hmm med tanke på VM så var väl brasilianska spelare och laget inte helt i toppklass. Men med ingen riktig organisation (försvaret) så gick det åt skogen.

Thorsten Frennstedt 2014-07-22 15:13

När skämt blev sant

Just innan transferfönstret slog igen blev det klart att Marta väljer LdB FC Malmö före FC Gold Pride. Det har varit mycket tyst om Marta sedan Los Angeles Sol upphörde och den andra Kalifornia-klubben i WPS-ligan valde henne i en extra draft. Men LdB FC lade ett bud. I största hemlighet har förhandlingar förts med Martas agent. LdB FC har kallat till presskonferens på torsdagen kl 12.00 på Malmö ip.
Ovanstående kunde läsas på damfotboll.com för drygt fyra år sedan - närmare bestämt den 1 april. Sedan dess har aprilskämtet klickats drygt 3.600 gånger och några lär till och med förgäves ha väntat utanför Malmö ip med autografblocket den dagen 2010.
Det är intressant att vissa detaljer i skeendet stämmer överens med den sanna nyheten från igår.
1) "Marta väljer...Malmö"
2) Hon lämnade en konkursad klubb (Los Angeles Sol, respektive Tyresö FF)
3) LdB FC lade ett bud (liksom FC Rosengård) till Martas agent.

LasseW 2014-07-24 21:20

Är väl bra för allsvenskan att "Hollywood" väljer att stanna i Sverige.Ska bli intressant att se hur Rosengård formerar sig när man spelar med bästa elvan.Risken är väl att det blir fler svenskor på bänken.
Någon som vet hur det står till med Kirsten van de Ven?
Unga målvakter har ju avhandlats på annat ställe.
Fråga:Någon som vet vart Jessica Höglander tog vägen?
Ex Tyresö.Förstemålvakt i U19EM 2012

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.