Linda Sällström avslutar mot Zvezda

Champions-League-åttondelen mot ryska Zvezda är Linda Sällströms sista matcher för Linköpings FC. Istället för att spela sin sista match med LFC i Solna eller Frankfurt blir det en lång resa fyra tidszoner österut till Perm i Uralbergen. damfotboll.com har pratat med 26-åriga Sällström som bl a har två finska motsvarigheter till Diamantbollen på sin meritlista.
Linda Sällström jublar efter mål för Linköping. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Perm ligger drygt 140 mil öst om Moskva, en två timmars flygresa från den ryska huvudstaden. Under sovjettiden var staden som har en miljon invånare en av 60 städer som var 'stängda' vilket bl a inneburit att fram till 1989 fick inga utlänningar besöka Perm på grund av dess betydelse för den sovjetiska försvarsindustrin. När Linköpings FC nu möter Perms lag Zvezda i åttondelsfinalen i Champions League vet man inte heller så mycket om motståndaren.
– Jag vet att de har en anfallare från Elfenbenskusten. [José Nahi; red.], säger Linda Sällström, men påpekar att lagledningen med Martin Sjögren i spetsen har visst scoutat Zvezda och kommit bland annat till slutsatsen att laget är ganska ojämnt i år.

Det bekräftas av att serieledarna Zvezda vann ganska enkelt mot isländska mästarna Stjärnan (5:2, 3:1) för att förlora genrepet till bortamatchen mot Linköping hemma med 0:5 mot serietvåan Sorkij så sent som i tisdags.

Linda Sällström håller med att LFC kan ses som favorit mot Zvezda, jämfört mot Liverpool Ladies senast där det såg ganska jämnt ut innan.
– I Liverpool var vi det bättre laget fastän vi förlorade, så vi var rejält revanschsugna. Hemma i Linköping hade vi en fantastisk bra uppladdning inför matchen och stämningen i truppen var härligt att alla kände på sig att vi skulle vinna detta, berättar Sällström. På så sätt kunde LFC vända en negativ trend i slutet av den damallsvenska säsongen där man fick acceptera att det var KIF Örebro och Kopparbergs/Göteborg som kämpade om andra platsen och UWCL 2015/16.
– Vi hade tre dåliga resultat i streck i Damallsvenskan, tycker Linda Sällström. - Vi bara inte gjorde mål trots att vi skapade en massa chanser. Jag håller med om när du säger att på ett sätt blev det en misslyckad säsong för oss eftersom vi inte hamnade på andra platsen. Men nu har vi ju en chans att avsluta året med att gå vidare till kvartsfinal och det skulle ju kännas hur bra som helst.

Om Linköping fortsätter bland de åtta bästa lagen i Europa kommer de att göra det utan Linda Sällström. Hon får ingen förlängning av kontraktet som visserligen hade en option på ytterligare ett år - något som klubben alltså valt att inte ta i anspråk.
– Jag visste direkt då att jag drog korsbandet i januari att det troligen inte skulle bli en förlängning i Linköping, så jag har varit inställd på det väldigt länge, berättar Linda.
– Efter fem år och tre korsbandsskador känner jag själv också att jag behöver komma bort och få en nystart.

Klubbvalet inför 2015 lär då vara mycket viktig för henne.
– Nästa säsong blir väldigt viktig för mig och det gäller att hitta de rätta förutsättningarna för mig för att jag verkligen ska mig tillbaka och för att ta ett steg till i min utveckling. Jag är väldigt hungrig och känner att jag har mycket att ge. Var det blir, det återstår att se, men jag vet i alla fall att jag inte kommer att behöva gå klubblös.

Tre gånger korsbandsskadad, 2012, 2013 och 2014. Och tre gånger har den snabba finskan tagit sig tillbaka. Har hon aldrig någonsin funderat på att lägga fotbollsskorna på hyllan?
– Jo, det har jag. När jag låg i magnetröntgen i Thailand i år tänkte jag faktiskt på det. Jag tänkte nej, nu räcker det, jag skiter i det här, men det var många bekanta och okända som kontaktade mig och önskade mig en snabb återhämtning och önskade att se mig på planen igen, det gav mig en boost.

Linda Sällström berömmer de som har hjälpt henne att komma tillbaka, folk både i Sverige och Finland, men hon ger en särskilt eloge till sin finska fysioterapeut Titta Nyström.
– Utan henne hade jag aldrig varit här i dag. Hon har så mycket kunskap och har lagt ned så otroligt mycket tid på mig, det är helt fantastiskt, säger Sällström.

På lördagen är Linköpings FCs nummer 18 tillbaka, möjligtvis blir det inte mycket mer än ett inhopp, men det är mer än många hade förväntat sig när säsongen började åter igen med en chock för finskan.
– Jag har blivit expert på hur man rehabar. Jag kan så otroligt många olika övningar nu och har aldrig haft problem att träna själv. Det bär jag med mig från ungdomstiden då jag satsade på friidrott. Men nu räcker det faktiskt. Nu ska det fan bli en bra avslutning av säsongen och en himla bra försäsong.

Linda Sällström vill ta för sig nu, fotbollen är långt ifrån över för hennes del. Hon räds inte heller resan till ett kyligt Ryssland.
– Jag tål kylan kanske bäst av alla, jag är ju finne, säger hon och den rappa snabba Sällström är tillbaka.

På lördagen tar hon avsked från hemmapubliken i Linköping.

Rufus 2014-11-07 18:25

Trots att Linda under sina fem säsonger i Linköpings FC gått i rehabilitering mer än halva tiden, så har hon ändå varit till väldigt stor nytta och glädje för klubben. Vem kan glömma att det var Lindas 1-0-mål i slutminuterna av mötet Djurgården-Kopparbergs Göteborg den 1 november 2009 som indirekt gav LFC dess historiska SM-guld! I Linköpings matchdräkt har hon under åren stått för många förnämliga och avgörande insatser tack vare sin spelintelligens och sprintersnabba framfart på fotbollsarenan.

Så det återstår bara att tillönska en skadefri och topptrimmad "Sällis" största möjliga framgång och glädje i den fortsatta karriären!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.