Ali Riley: - Det viktigaste är att få till kliniska avslut

De flesta spelarna i Damallvenskan har varit lediga och några har åkt på semester till varma länder i fjärran. De flesta utländska spelarna tog tillfället i akt att åka hem till släkt och vänner. damfotboll.com har i en längre intervju pratat med FC Rosengårds back Alexandra (Ali) Riley som befann sig i Los Angeles. Hon ser fram emot 2015 i FC Rosengård och den tidiga säsongstarten med utmaningen att möta VfL Wolfsburg i UEFA Women´s Champions League.
Ali Riley i full fart (Foto: Bildbyrån)

När vi pratar med 27-åringen som har varit given i LdB FC Malmös (FC Rosengårds) startelva sedan hon kom hit 2012 är det drygt 15 grader varmt i Kalifornien och en semesterresa till Dominikanska republiken ligger bakom Ali.

Vi börjar med Marta som har blivit klar för ytterligare tre säsonger för FC Rosengård. Ali Riley och Marta kommer alltså att snart påbörja sin fjärde gemensamma säsong efter tiden i FC Gold Pride, Western New York Flash och nu alltså i Sverige. Vad betyder Martas påskrift för klubben?
– Jag är verkligen jätteglad över detta, börjar Ali.
– Naturligtvis hoppades vi att hon skulle stanna. Med hennes explosivitet var hon ett fantastiskt tillskott till laget. Förvisso spelade vi redan mycket bra innan hon kom, men hon tillför det lilla extra. Det är precis vad vi behöver när vi ska lämna Sverige och spela ute i Europa i Champions League. Jag gillar henne både som person och som spelare. Vi har spelat tillsammans på vänsterkanten en hel del och jag har lärt mig så mycket av henne.

Alexandra Riley spelar som bekant för Nya Zeelands landslag, men hon föddes alltså i USA och skolades som fotbollspelare i Kalifornien. Hon har både nya zeeländskt och amerikanskt medborgarskap.

Hur minns du din första tid som proffs i gamla WPS?
– Jag älskade det. Jag fick spela med Christine Sinclair, med Marta, med Alex Morgan och Ashlyn Harris, med världens bästa spelare helt enkelt. Jag hade tur att kunna vara en del av två mycket fina lag (FC Gold Pride och Western New York Flash som båda vann WPS-titeln med Ali, reds anm.), men det dåliga var förstås att vårt lag Gold Pride gick i konkurs och sedan ställdes hela ligan in. Denna bittra eftersmak från WPS kommer alltid finnas där för mig och det är ganska tråkigt, eftersom jag hade en mycket bra tid annars. Jag ser fram emot att komma tillbaka till spel i den amerikanska ligan någon gång. Naturligtvis skulle man kunna säga liknande om det som hände med Tyresö i Sverige, men att hela ligan skulle falla ihop tror jag inte skulle kunna hända här i Sverige.

Alexandra Riley har själv betecknat sig som en "late bloomer" i en amerikansk intervju. Jag ber henne förklara hur hon menade. Hon skrattar:
– Ja, det stämmer. Jag spelade inte för ett klubblag förrän jag var 14 år gammal. För många tjejer som redan spelat med pojkar eller i bra lag är jag säkert något av en late bloomer. Jag hade speeden som krävdes, men jag hade verkligen noll teknik. Jag hade inte heller den bästa träningen, så egentligen var det först när jag studerade vid universitetet i Stanford som jag fick en tränare som tog sig tid med mig. Han omskolade mig från yttermittfältare till back och det var troligtvis det viktigaste beslutet i mitt fotbollsliv. Ja, man kan verkligen säga att det tog ganska lång tid men jag utvecklas fortfarade och det tycker jag är en bra sak. Det finns mycket kvar att ge och jag har verkligen stor passion för spelet. Det var nog först 2007 när jag spelade mitt första VM när jag fick smaka på det internationella spelet som jag själv upptäckte min potential.

När Ali studerade psykologi vid universitetet i Stanford och samtidigt spelade med högskolans fotbollslag Stanford Cardinals var hon lagkapten och ledde sitt lag till två semifinaler och en final i den högt ansedda turneringen NCAA (National Collegiate Athletic Association), som egentligen är grogrunden för USA:s damfotbollsframgångar.

Cardinals tränare Paul Ratcliffe omskolade henne till back:
– Hon är så otroligt bra i spelet framåt. Jag visste att hon skulle kunna flyga framåt och vara ännu bättre från en backposition med mer ytor att springa på, sade Ratcliffe i en intervju med ESPN.

Du spelade alltså ihop med Christen Press i Stanford?
– Jo, jag spelade med Christen Press, men även med Kelly O'Hara och Rachel Buehler för Stanford. Christen är verkligen en målmaskin och hon har blivit bättre för varje år och det har varit kul att se hennes framsteg. Jag är övertygad om att hon kommer att bli en mycket viktig spelare för det amerikanska landslaget, inte minst i VM.

Alexandra Riley hade kunnat spela för samma landslag som Christen, men istället blev det Nya Zeeland. Varför och hur kom det sig?
– Jag har ju aldrig spelat med något ungdomslandslag eller med det som vi kallar Olympic Development Team, ODA. Många av mina lagkamrater var med där, men som jag sade tidigare tog det en viss tid för mig att komma igång och verkligen satsa allt på fotboll. 2006 fick jag möjligheten av att spela U20 med Nya Zeeland och det var ju redan sista ungdomsåret. 2007 var det VM och det hade varit galet om jag inte hade utnyttjat möjligheten att spela VM när jag var 20 år gammal. Jag älskade verkligen varenda minut jag har spelat med Nya Zeeland. Vi har stora saker framför oss, naturligtvis är det annorlunda än att spela i världens bästa eller nu näst bästa landslag enligt rankningen, men jag har verkligen älskat resan jag varit med på. Och mitt landslag är något alldeles speciellt och som en familj för mig.

Alexandra förklarar att det har även fördelar för hennes position:
– Även, när vi inte gick så bra hade jag ett enormt tryck på mig i defensiven, jag var tvungen att utvecklas snabbt som spelare. Jag fick spela mot USA och Japan när jag var 19, 20 år gammal. Du växer upp snabbt och du ser vad som krävs för att bli en av de bästa backarna. Nej, åter igen, det här beslutet (att spela för Nya Zeeland) var det rätta för mig. Jag har inte tittat tillbaka, men beslutet har hjälpt mig enormt att utvecklas.

Nya Zeeland har hamnat i grupp A i årets VM och kommer att spela mot Kina, Nederländerna och inte minst värdnationen Kanada. Hur känns detta?
– Vi mötte Kina när det var värdland och vi hade Storbtitannien när de var värdar (för OS). Att få äran att spela mot värdnationen är antingen en välsignelse eller en förbannelse. Det är mycket spännande och jag tycker att vår grupp är minst sagt intressant. Det finns inget lag som på pappret kan köras över. Några tror kanske vi är det, men jag hoppas vi är inte det. Och vi har inte lottats mot en av de fem stora. Kanada är ett mycket respektabelt lag, de gör ett mycket gott jobb, men det är en skillnad att få spela mot USA, Tyskland, Japan eller Frankrike. Det är en farlig grupp, eftersom det inte finns någon enkel seger där, men det är bra för oss. Vi har spelat mycket mot Kina, vi spelar ofta mot Kanada och känner dem väl, de har Nya Zealands gamla tränare och Holland möter vi varje år i Cyprus Cup. Vi hoppas förstås att vinna gruppen, men att avsluta den som 1:a eller 2:a vore mycket viktigt för nästa omgång..

Vi byter spår och åker sakta tillbaka till Sverige. Intervjun med Ali Riley förs på engelska, men jag undrar hur det fungerar med svenskan efter tre säsonger i Skåne.
– I vardagen funkar det riktigt bra, om vi skulle diskutera politik skulle jag troligtvis inte kunna säga så mycket, eftersom mitt ordförråd inte är så stort. Men det var verkligen viktigt för mig att lära mig språket, försäkrar Riley.

– Jag bor i Sverige, varför skulle jag prata engelska även om alla svenskar är verkligen superbra på det? Jag tycker att det är något som klubben gör bra, de tvingar oss inte, men de uppmuntrar oss. Alla träningar, alla möten med FC Rosengård är på svenska och jag kan säga att detta är mycket olikt de erfarenheter som mina lagkamrater har haft i Vittsjö eller Göteborg där det snackas mycket engelska på plan. I början översätter tjejerna åt en tills man är redo att klara sig själv. Jag försöker prata så mycket svenska som möjligt. På planen, när det är stressigt ibland, pratar jag engelska, det kan jag inte ändra på. Anja Mittag och Sara Björk Gunnarsdottir har lärt sig snabbt, Marta och Ramona kunde svenska sedan tidigare. Det är Anita (Asante) och jag som har den kanske största utmaningen, men vi vill lära oss och vara en del av kulturen.

När hon nämnar Anita Asante frågar jag efter "The A & A Show" en serie videofilmer med roliga fotbollsbilder som Ali och Anita har gjort de senaste månaderna och som ligger ute på nätet. Hur kom ni på den idén och blir det en fortsättning?
– Vi kommer snart att ladda upp en ny film. Vi älskar att göra filmer. Jag gjorde det redan på högskolan med Stanford. Då gjorde jag det med Kelly O'Hara och sedan gjorde jag det för ESPNW och för Western New York Flash i WPS och jag har även guidat genom Nya Zeelands resa kring VM 2011. Vi hade ett möte i klubben om social media och det kom fram att Anita ville prata mer inför folk och då sade jag att vi borde jobba ihop. Vi gjorde en lite brainstorming och hittade på roliga saker. När säsongen , några filmer finns på YouTube, men "The A & A Show" gav vi till damfotbollssidan Women Soccer United.

Den första stora utmaningen för FC Rosengård 2015 blir Champions League kvartsfinalerna mot VfL Wolfsburg. När Marta rekryterades trodde jag inte hon behövdes för att vinna SM-guldet då man redan var på en spikrak väg dit, men hennes betydelse är nog större i Champions League-sammanhang?
– Tyresö var också ett mycket starkt lag men hade det svårare när Marta var inte med. Hon var helt enkelt fenomenal i Champions League-finalen i fjol, hon tillför det där lilla extra. Alla känner henne, alla är rädda för henne, man vill verkligen inte vara försvararen som har Marta emot sig. Även hennes högerfot är så mycket bättre nu. Hon har allt och hon är en otrolig lagspelare, något som jag tycker inte alla förstår.

Vad blir alltså nyckeln för FC Rosengård att vinna mot VfL Wolfsburg, ett lag med ett otroligt bra försvarsspel som har gått med en målskillnad på 34 -1 genom Bundesliga?
– Jag tycker det viktigaste är kliniska avslut, analyserar Alexandra snabbt.
– Som du säger så har de ett mycket gott försvar. När vi får chanserna måste vi sätta dem och det är därför jag tycker vi kunde ha vunnit hemma mot dem 2013 där vi missade många chanser och efter det var det liksom över. Det handlar mycket om det mentala. Wolfsburg-spelarna har självförtroende, de har en otrolig inställning som man kunde se inte minst i fjolårets final, vad de gick igenom där och hur de ändå vann. Det är även det något som vi måste bli bättre på. När vi spelar är vi i försäsongen, det blir vår första riktiga match och det är förstås en utmaning. Försäsongen kommer att bli riktigt bra om vi lyckas få in i våra huvuden att vi är tuffa och oslagbara. De första tio minuterna blir så viktiga, de sätter tonen. Jag ser fram emot dessa matcher, Champions League är ju en av anledningarna varför jag spelar i Europa. I USA är du lite isolerad, matcherna är bra, men du spelar inte utanför landet. Champions League är så himla roligt för mig, jag hade hoppats att det inte var endast en gång om året.

Nu har FC Rosengård fått in Emma Berglund till backlinjen, men även tappat två viktiga spelare. Kathrin Schmidt, som i mina ögon är en av Damallsvenskans allra bästa defensiva mittfältare och Elin Rubensson som kan spela på ett flertal positioner.
– Jo, det är två stora förändringar, speciellt med Schmittie, hon var min rumskompis och en av mina bästa vänner i laget. Jag håller helt med dig, hon är underskattad. Sättet som vi spelar på förutsätter att du har en spelare som gör grovjobbet, gör nyckeltacklingar och levererar nyckelpassningar. Men ingen ser henne riktigt och det är en tuff roll att spela. Men jag tycker att om Anita får den rollen kommer hon att briljera i den. Jag skulle kunna tänka mig att hon även njuter av lite mer utökade friheter framåt, men jag hört även fina saker om Emma Berglund som jag tror blir en härlig tillgång i laget. På tal om Elin så hade hon en jätteviktig roll, även om den inte var idealisk för henne. Jag är glad för henne. Hon borde få starta i det svenska landslaget som nästan känns som mitt andra lag.

Text: Rainer Fussgänger

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.