Vad månde bliva efter Kvarnsvedens lyckade ”mellanår”?

2016 gör Kvarnsvedens IK sitt intåg i Damallsvenskan. Laget ifrån Borlänge i Dalarna har haft siktet inställt i många år och ordförande Olle Davidsson är lite förvånad över att man klarade av att vinna Elitettan 2015, ett år som man trodde skulle bli ett mellanår.
Damallsvenskan 2016 har blivit verklighet för Kvarnsvedens IK.

Ett mellanår av den enkla anledningen att man hade bantat truppen rejält inför säsongen. Hela 11 spelare försvann men med den nya tränaren Jonas Björkegren vid rodret gjorde man ändå succé.
– Nog blev jag förvånad i alla fall, säger Olle till damfotboll.com
– Vår plan var ju att minska antalet icke EU-spelare i laget och istället lyfta upp våra egna talanger och skola in dem under året. Det gick helt enkelt över förväntan och mycket av det beror på att Jonas fått spelarna att så helhjärtat tro på varandra, att deras gemensamma slit gör att gruppen fått en jättebra kemi och allt har liksom bara kuggat i och funkat jättebra.

Kan man säga att Kvarnsveden haft siktet inställt på Damallsvenskan under en tid?
– Jaa, det är inget att sticka under stol med. Ända sen vi gick upp i division 2, runt 2006, har vi haft den målsättningen. Vi ser nu att det blivit uppflyttning efter ungefär tre år i varje serie, konstaterar Olle nöjt.

Kvarnsvedens IK är det tredje laget ifrån Dalarna som spelar i högsta serien. Först ut var IK Brage som spelade hela åtta säsonger i högsta serien; 1979-1983 och 1987-1989. Damallsvenskan startade 1988 så man har alltså gjort två säsongen där. 1999 spelade Ornäs BK i Damallsvenskan. Lite kuriosa i sammanhanget är att en spelare, Marie Arnberg, har spelat både får Brage och Ornäs samt representerat landslaget. Ett annat aktuellt namn är Anna Signeul som i år gör sitt tionde år som förbundskapten för Skottland. I början av 1980 spelade hon för Brage.

Än så länge har Kvarnsveden ingen spelare i damlandslaget men i klubbens framtida satsning ingår en målmedveten talangsatsning med egna F19-spelare.
– Vi har tagit beslutet att vi vill jobba långsiktigt och då gäller det att forma egna talanger. Vi har börjat och inför nästa säsong tar vi det ytterligare ett steg. Våra tränare för F19-laget Peter Gillström och Lotta Lundin kommer att få assistans i form av Björn Lindén och Jonas Björkegren som ska ta var sitt pass i veckan med laget. Här lär också de båda F19-tränarna få ett slags kompetenslyft som både sporrar och utvecklar. Sen höjs träningsmängden för F19-laget samtidigt som det kommer att köra samma fysträning som A-laget. Meningen är att de här spelarna ska bli vår grogrund för framtiden, förklarar Olle.

Av den befintliga truppen har han kontrakt klara med 15 av 16 spelare.
– De flesta har vi skrivit 1+1-årskontrakt med och klart är att vi måste utöka truppen något men inte för mycket.
Vad gäller nyförvärv har inte mycket yppats ännu men lite är på gång avslöjar Olle för damfotboll.com.
– Ja, vi har under en tid fört samtal med Robyn Decker, försvararen som senast spelade i Hovås/Billdal. Vi vill ha in någon som är något äldre i laget och som har lite rutin ifrån Damallsvenskan. Det känns bra att vi nu kommit överens om ett kontrakt.

Med en titt på hur fjolårets uppflyttade lag klarade sig i Damallsvenskan har Olle tankar om vad Kvarnsveden ska jobba med för att etablera sig, för det är målet.
– Vi ser ju att det bara skiljde ett mål mellan Hammarby som åkte ur och Mallbacken som klarade nytt kontrakt 2016. Båda lagen tog 18 poäng och det är inte dåligt. För vår det gäller det att anpassa sig till en tuffare fysisk miljö och där måste vi höja oss, och det har vi redan förberett oss på. För att få stabilitet i truppen måste den breddas och det jobbar vi också med.

Vid sidan av Tabitha Chawinga som öste in mål i Elitettan behövs ytterligare en forward och nu har Kvarnsveden fått napp.
– Precis, och vi har kommit överens med IK Sirius forward Caroline Lundberg som varit i fokus när det kommit till värvning av en offensiv spelare. Vi har verkligen försökt att handplocka våra nyförvärv. Dom ska passa in i truppen och vårt långsiktiga mål är som sagt att minska antalet icke EU-spelare.

Ännu en spelare som Kvarnsvedens IK haft under uppsikt är Johanna Axfeldt, född 1996.
– Johanna är ifrån Avesta och har nu flyttat hem till Dalarna igen. Hon spelade med Älta i år, och när vi fick reda på att hon skulle hemåt tog vi kontakt. Hon är en bra ytterback som passar in bra hos oss, säger Olle.

Olle Davidsson bekräftar att Kvarnsveden även jobbar med att hitta en målvakt som kan ta upp konkurrensen med Adelaide Gay. Något är på gång men mer än så kan kan han för dagen inte avslöja..

mia.e. 2015-12-05 19:00

Intressant artikel, kul med lite bakgrund om tidigare lag. Intressant hur orter eller områden med stark fotbollstradition verkar 'återuppstå' gång efter annan, fastän det inom damfotbollen många gånger är med ett annat namn. Flera nuvarande lag som ligger i områden med ett tidigare storlag... Med större områden, lite mer avstånd kanske, men ändå (Sunnanås tidiga framgång betydelse för Umeås senare t ex?). Kul i alla fall med bakgrunden här.

Läste tidigare på Damfotboll.com's sida om en klubb med kända fotbollsfamiljer. Jag känner inte Marie Arnberg (nämnd i texten här), men namnet känns ju igen. Arnbergarna är också en sån där stor fotbollsfamilj i Sverige. Läste en artikel om dem på webben tidigare, bland svenskdamfotboll.se:s arkivartiklar. Tyckte den var riktigt bra och intressant, fastän den är från 2006, mycket fotboll och fotbollstänk i den, handlar om båda syskonen Arnberg och två/tre generationer av fotbollsspelare...

"Arnberg - en unik fotbollsfamilj", Tidningen Svensk Damfotboll, publ. 2006-12-26

Osäker på exakt webbadress, men den kan googlas på titeln eller sökas direkt på webbsidan svenskdamfotboll.se, i 'Arkiv'-material för 'December 2006', som hittas i spalt på förstasidan. Kan verkligen rekommendera den. Sällan man läser en artikel med så mycket fotbollstänk med. Jag tänkte också på hur lyckligt lottad man är om man växer upp med mycket fotboll och "fotbollssnack" omkring sig, hur Marie Arnberg där berättar om hur hon lärt sig förstå att fotboll är en intelligent sport, att få spelet idé förklarad för sig. Jag tror det här var något som saknades för många tjejer i tidigare fotboll. Känns som Göran Arnberg är inne på det lite också i det han säger i artikeln om hur noga tjejer lyssnar på vad man säger till dem som tränare, från hans erfarenhet som tränare. Intressant artikel, fastän den är från några år tillbaka.

Vad ska man tro om Kvarnsveden i Damallsvenskan nästa år? Hoppas de klarar sig kvar, fastän det är en tuff uppgift som nykomling. Tur att målgöraren Chawinga blir kvar, ska bli intressant att se hur det ökade motståndet inverkar på hennes spel. Hur laget sedan kommer se ut i helhet...

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.

Forwardsduon vann mark när Sverige förlorade

Paradoxalt nog var det ett offensivt samarbete som gav Sverige det största och sista hoppet. Före detta Linköpingsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får fler och fler minuter tillsammans på topp i landslaget med bra utdelning.