Vad månde bliva efter Kvarnsvedens lyckade ”mellanår”?

2016 gör Kvarnsvedens IK sitt intåg i Damallsvenskan. Laget ifrån Borlänge i Dalarna har haft siktet inställt i många år och ordförande Olle Davidsson är lite förvånad över att man klarade av att vinna Elitettan 2015, ett år som man trodde skulle bli ett mellanår.
Damallsvenskan 2016 har blivit verklighet för Kvarnsvedens IK.

Ett mellanår av den enkla anledningen att man hade bantat truppen rejält inför säsongen. Hela 11 spelare försvann men med den nya tränaren Jonas Björkegren vid rodret gjorde man ändå succé.
– Nog blev jag förvånad i alla fall, säger Olle till damfotboll.com
– Vår plan var ju att minska antalet icke EU-spelare i laget och istället lyfta upp våra egna talanger och skola in dem under året. Det gick helt enkelt över förväntan och mycket av det beror på att Jonas fått spelarna att så helhjärtat tro på varandra, att deras gemensamma slit gör att gruppen fått en jättebra kemi och allt har liksom bara kuggat i och funkat jättebra.

Kan man säga att Kvarnsveden haft siktet inställt på Damallsvenskan under en tid?
– Jaa, det är inget att sticka under stol med. Ända sen vi gick upp i division 2, runt 2006, har vi haft den målsättningen. Vi ser nu att det blivit uppflyttning efter ungefär tre år i varje serie, konstaterar Olle nöjt.

Kvarnsvedens IK är det tredje laget ifrån Dalarna som spelar i högsta serien. Först ut var IK Brage som spelade hela åtta säsonger i högsta serien; 1979-1983 och 1987-1989. Damallsvenskan startade 1988 så man har alltså gjort två säsongen där. 1999 spelade Ornäs BK i Damallsvenskan. Lite kuriosa i sammanhanget är att en spelare, Marie Arnberg, har spelat både får Brage och Ornäs samt representerat landslaget. Ett annat aktuellt namn är Anna Signeul som i år gör sitt tionde år som förbundskapten för Skottland. I början av 1980 spelade hon för Brage.

Än så länge har Kvarnsveden ingen spelare i damlandslaget men i klubbens framtida satsning ingår en målmedveten talangsatsning med egna F19-spelare.
– Vi har tagit beslutet att vi vill jobba långsiktigt och då gäller det att forma egna talanger. Vi har börjat och inför nästa säsong tar vi det ytterligare ett steg. Våra tränare för F19-laget Peter Gillström och Lotta Lundin kommer att få assistans i form av Björn Lindén och Jonas Björkegren som ska ta var sitt pass i veckan med laget. Här lär också de båda F19-tränarna få ett slags kompetenslyft som både sporrar och utvecklar. Sen höjs träningsmängden för F19-laget samtidigt som det kommer att köra samma fysträning som A-laget. Meningen är att de här spelarna ska bli vår grogrund för framtiden, förklarar Olle.

Av den befintliga truppen har han kontrakt klara med 15 av 16 spelare.
– De flesta har vi skrivit 1+1-årskontrakt med och klart är att vi måste utöka truppen något men inte för mycket.
Vad gäller nyförvärv har inte mycket yppats ännu men lite är på gång avslöjar Olle för damfotboll.com.
– Ja, vi har under en tid fört samtal med Robyn Decker, försvararen som senast spelade i Hovås/Billdal. Vi vill ha in någon som är något äldre i laget och som har lite rutin ifrån Damallsvenskan. Det känns bra att vi nu kommit överens om ett kontrakt.

Med en titt på hur fjolårets uppflyttade lag klarade sig i Damallsvenskan har Olle tankar om vad Kvarnsveden ska jobba med för att etablera sig, för det är målet.
– Vi ser ju att det bara skiljde ett mål mellan Hammarby som åkte ur och Mallbacken som klarade nytt kontrakt 2016. Båda lagen tog 18 poäng och det är inte dåligt. För vår det gäller det att anpassa sig till en tuffare fysisk miljö och där måste vi höja oss, och det har vi redan förberett oss på. För att få stabilitet i truppen måste den breddas och det jobbar vi också med.

Vid sidan av Tabitha Chawinga som öste in mål i Elitettan behövs ytterligare en forward och nu har Kvarnsveden fått napp.
– Precis, och vi har kommit överens med IK Sirius forward Caroline Lundberg som varit i fokus när det kommit till värvning av en offensiv spelare. Vi har verkligen försökt att handplocka våra nyförvärv. Dom ska passa in i truppen och vårt långsiktiga mål är som sagt att minska antalet icke EU-spelare.

Ännu en spelare som Kvarnsvedens IK haft under uppsikt är Johanna Axfeldt, född 1996.
– Johanna är ifrån Avesta och har nu flyttat hem till Dalarna igen. Hon spelade med Älta i år, och när vi fick reda på att hon skulle hemåt tog vi kontakt. Hon är en bra ytterback som passar in bra hos oss, säger Olle.

Olle Davidsson bekräftar att Kvarnsveden även jobbar med att hitta en målvakt som kan ta upp konkurrensen med Adelaide Gay. Något är på gång men mer än så kan kan han för dagen inte avslöja..

mia.e. 2015-12-05 19:00

Intressant artikel, kul med lite bakgrund om tidigare lag. Intressant hur orter eller områden med stark fotbollstradition verkar 'återuppstå' gång efter annan, fastän det inom damfotbollen många gånger är med ett annat namn. Flera nuvarande lag som ligger i områden med ett tidigare storlag... Med större områden, lite mer avstånd kanske, men ändå (Sunnanås tidiga framgång betydelse för Umeås senare t ex?). Kul i alla fall med bakgrunden här.

Läste tidigare på Damfotboll.com's sida om en klubb med kända fotbollsfamiljer. Jag känner inte Marie Arnberg (nämnd i texten här), men namnet känns ju igen. Arnbergarna är också en sån där stor fotbollsfamilj i Sverige. Läste en artikel om dem på webben tidigare, bland svenskdamfotboll.se:s arkivartiklar. Tyckte den var riktigt bra och intressant, fastän den är från 2006, mycket fotboll och fotbollstänk i den, handlar om båda syskonen Arnberg och två/tre generationer av fotbollsspelare...

"Arnberg - en unik fotbollsfamilj", Tidningen Svensk Damfotboll, publ. 2006-12-26

Osäker på exakt webbadress, men den kan googlas på titeln eller sökas direkt på webbsidan svenskdamfotboll.se, i 'Arkiv'-material för 'December 2006', som hittas i spalt på förstasidan. Kan verkligen rekommendera den. Sällan man läser en artikel med så mycket fotbollstänk med. Jag tänkte också på hur lyckligt lottad man är om man växer upp med mycket fotboll och "fotbollssnack" omkring sig, hur Marie Arnberg där berättar om hur hon lärt sig förstå att fotboll är en intelligent sport, att få spelet idé förklarad för sig. Jag tror det här var något som saknades för många tjejer i tidigare fotboll. Känns som Göran Arnberg är inne på det lite också i det han säger i artikeln om hur noga tjejer lyssnar på vad man säger till dem som tränare, från hans erfarenhet som tränare. Intressant artikel, fastän den är från några år tillbaka.

Vad ska man tro om Kvarnsveden i Damallsvenskan nästa år? Hoppas de klarar sig kvar, fastän det är en tuff uppgift som nykomling. Tur att målgöraren Chawinga blir kvar, ska bli intressant att se hur det ökade motståndet inverkar på hennes spel. Hur laget sedan kommer se ut i helhet...

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.