Vad månde bliva efter Kvarnsvedens lyckade ”mellanår”?

2016 gör Kvarnsvedens IK sitt intåg i Damallsvenskan. Laget ifrån Borlänge i Dalarna har haft siktet inställt i många år och ordförande Olle Davidsson är lite förvånad över att man klarade av att vinna Elitettan 2015, ett år som man trodde skulle bli ett mellanår.
Damallsvenskan 2016 har blivit verklighet för Kvarnsvedens IK.

Ett mellanår av den enkla anledningen att man hade bantat truppen rejält inför säsongen. Hela 11 spelare försvann men med den nya tränaren Jonas Björkegren vid rodret gjorde man ändå succé.
– Nog blev jag förvånad i alla fall, säger Olle till damfotboll.com
– Vår plan var ju att minska antalet icke EU-spelare i laget och istället lyfta upp våra egna talanger och skola in dem under året. Det gick helt enkelt över förväntan och mycket av det beror på att Jonas fått spelarna att så helhjärtat tro på varandra, att deras gemensamma slit gör att gruppen fått en jättebra kemi och allt har liksom bara kuggat i och funkat jättebra.

Kan man säga att Kvarnsveden haft siktet inställt på Damallsvenskan under en tid?
– Jaa, det är inget att sticka under stol med. Ända sen vi gick upp i division 2, runt 2006, har vi haft den målsättningen. Vi ser nu att det blivit uppflyttning efter ungefär tre år i varje serie, konstaterar Olle nöjt.

Kvarnsvedens IK är det tredje laget ifrån Dalarna som spelar i högsta serien. Först ut var IK Brage som spelade hela åtta säsonger i högsta serien; 1979-1983 och 1987-1989. Damallsvenskan startade 1988 så man har alltså gjort två säsongen där. 1999 spelade Ornäs BK i Damallsvenskan. Lite kuriosa i sammanhanget är att en spelare, Marie Arnberg, har spelat både får Brage och Ornäs samt representerat landslaget. Ett annat aktuellt namn är Anna Signeul som i år gör sitt tionde år som förbundskapten för Skottland. I början av 1980 spelade hon för Brage.

Än så länge har Kvarnsveden ingen spelare i damlandslaget men i klubbens framtida satsning ingår en målmedveten talangsatsning med egna F19-spelare.
– Vi har tagit beslutet att vi vill jobba långsiktigt och då gäller det att forma egna talanger. Vi har börjat och inför nästa säsong tar vi det ytterligare ett steg. Våra tränare för F19-laget Peter Gillström och Lotta Lundin kommer att få assistans i form av Björn Lindén och Jonas Björkegren som ska ta var sitt pass i veckan med laget. Här lär också de båda F19-tränarna få ett slags kompetenslyft som både sporrar och utvecklar. Sen höjs träningsmängden för F19-laget samtidigt som det kommer att köra samma fysträning som A-laget. Meningen är att de här spelarna ska bli vår grogrund för framtiden, förklarar Olle.

Av den befintliga truppen har han kontrakt klara med 15 av 16 spelare.
– De flesta har vi skrivit 1+1-årskontrakt med och klart är att vi måste utöka truppen något men inte för mycket.
Vad gäller nyförvärv har inte mycket yppats ännu men lite är på gång avslöjar Olle för damfotboll.com.
– Ja, vi har under en tid fört samtal med Robyn Decker, försvararen som senast spelade i Hovås/Billdal. Vi vill ha in någon som är något äldre i laget och som har lite rutin ifrån Damallsvenskan. Det känns bra att vi nu kommit överens om ett kontrakt.

Med en titt på hur fjolårets uppflyttade lag klarade sig i Damallsvenskan har Olle tankar om vad Kvarnsveden ska jobba med för att etablera sig, för det är målet.
– Vi ser ju att det bara skiljde ett mål mellan Hammarby som åkte ur och Mallbacken som klarade nytt kontrakt 2016. Båda lagen tog 18 poäng och det är inte dåligt. För vår det gäller det att anpassa sig till en tuffare fysisk miljö och där måste vi höja oss, och det har vi redan förberett oss på. För att få stabilitet i truppen måste den breddas och det jobbar vi också med.

Vid sidan av Tabitha Chawinga som öste in mål i Elitettan behövs ytterligare en forward och nu har Kvarnsveden fått napp.
– Precis, och vi har kommit överens med IK Sirius forward Caroline Lundberg som varit i fokus när det kommit till värvning av en offensiv spelare. Vi har verkligen försökt att handplocka våra nyförvärv. Dom ska passa in i truppen och vårt långsiktiga mål är som sagt att minska antalet icke EU-spelare.

Ännu en spelare som Kvarnsvedens IK haft under uppsikt är Johanna Axfeldt, född 1996.
– Johanna är ifrån Avesta och har nu flyttat hem till Dalarna igen. Hon spelade med Älta i år, och när vi fick reda på att hon skulle hemåt tog vi kontakt. Hon är en bra ytterback som passar in bra hos oss, säger Olle.

Olle Davidsson bekräftar att Kvarnsveden även jobbar med att hitta en målvakt som kan ta upp konkurrensen med Adelaide Gay. Något är på gång men mer än så kan kan han för dagen inte avslöja..

mia.e. 2015-12-05 19:00

Intressant artikel, kul med lite bakgrund om tidigare lag. Intressant hur orter eller områden med stark fotbollstradition verkar 'återuppstå' gång efter annan, fastän det inom damfotbollen många gånger är med ett annat namn. Flera nuvarande lag som ligger i områden med ett tidigare storlag... Med större områden, lite mer avstånd kanske, men ändå (Sunnanås tidiga framgång betydelse för Umeås senare t ex?). Kul i alla fall med bakgrunden här.

Läste tidigare på Damfotboll.com's sida om en klubb med kända fotbollsfamiljer. Jag känner inte Marie Arnberg (nämnd i texten här), men namnet känns ju igen. Arnbergarna är också en sån där stor fotbollsfamilj i Sverige. Läste en artikel om dem på webben tidigare, bland svenskdamfotboll.se:s arkivartiklar. Tyckte den var riktigt bra och intressant, fastän den är från 2006, mycket fotboll och fotbollstänk i den, handlar om båda syskonen Arnberg och två/tre generationer av fotbollsspelare...

"Arnberg - en unik fotbollsfamilj", Tidningen Svensk Damfotboll, publ. 2006-12-26

Osäker på exakt webbadress, men den kan googlas på titeln eller sökas direkt på webbsidan svenskdamfotboll.se, i 'Arkiv'-material för 'December 2006', som hittas i spalt på förstasidan. Kan verkligen rekommendera den. Sällan man läser en artikel med så mycket fotbollstänk med. Jag tänkte också på hur lyckligt lottad man är om man växer upp med mycket fotboll och "fotbollssnack" omkring sig, hur Marie Arnberg där berättar om hur hon lärt sig förstå att fotboll är en intelligent sport, att få spelet idé förklarad för sig. Jag tror det här var något som saknades för många tjejer i tidigare fotboll. Känns som Göran Arnberg är inne på det lite också i det han säger i artikeln om hur noga tjejer lyssnar på vad man säger till dem som tränare, från hans erfarenhet som tränare. Intressant artikel, fastän den är från några år tillbaka.

Vad ska man tro om Kvarnsveden i Damallsvenskan nästa år? Hoppas de klarar sig kvar, fastän det är en tuff uppgift som nykomling. Tur att målgöraren Chawinga blir kvar, ska bli intressant att se hur det ökade motståndet inverkar på hennes spel. Hur laget sedan kommer se ut i helhet...

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.