Vittsjö vill ha revansch

Efter tre tunga år med korsbandsskador är Linda Sällström tillbaka. Vittsjö GIK:s spelare med nummer 18 på den röda tröjan spelade 18 seriematcher under 2015. Det blev tre mål och tre målgivande passningar för den finska landslagsspelaren som alltid har varit bland Damallsvenskans och troligtvis hela damfotbollens snabbaste forwards. 2016 fortsätter hon i Skåne. Damfotboll.com har pratat med 27-åringen.
Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Efter att ha hållit sig skadefri under hela året borde hon vara rätt så nöjd, men känner man Linda Sällström så vet man att hon vill mer. Men, är du nöjd med din säsong?

- Inte alls nöjd... Jag hade högre förväntningar och förhoppningar, svarar Linda inte oväntat.

- Men det kanske inte var så realistiskt att tro att man ska gå in och äga efter att man har varit borta i tre år.. Jag fick ju dessutom hela försäsongen förstörd, så hade kanske inte dom bästa förutsättningarna heller i och för sig. Men denna säsong var huvudmålet att börja spela regelbundet igen och komma tillbaka till fotbollen efter korsbandsskadorna, nästa säsong ska jag lära mig spela fotboll igen, säger Sällström och skrattar.

Linda är alltid på bra humör, tycks det som, något som säkerligen har hjälpt henne att även klara de svåra dagarna när man åter igen har fått samma diagnos och beslutsamt säger att man ska komma tillbaka. Nu har hon lyckats och med nästa säsong och sedan troligtvis ett EM i Holland i sikte talar mycket för att vi kommer att se hennes namn oftare i målprotokollen.

Men kvinnliga fotbollsspelare som kan leva på sitt yrke och lugnt kan se fram emot tiden efter den aktiva karriären är få, inte bara i Sverige utan i hela världen. I höstas har Linda Sällström därför påbörjat den utbildning som hon har drömt om Den tvåfaldiga finska diamantbollvinnaren är läkarstudent på Universitetet i Lund.

Varför just läkarstudier?
- Jag har alltid varit väldigt intresserad av medicin och hur människan fungerar och har länge känt att jag skulle vilja jobba som läkare efter fotbollen, berättar hon.

- Jag kom t.o.m in på utbildningen för några år sedan i Linköping, men då gick det inte att kombinera fotbollen med studierna, så jag fick hoppa av efter första dagen. Nu i höstas gjorde jag ett nytt försök och det har gått mycket bättre! Lärarna på Lunds universitets läkarutbildning har varit mycket förstående och hjälpsamma och kan jag bara ta mig igenom termin 1, får jag behålla min studieplats och kan ta studieuppehåll för att satsa på fotbollen.

Även Vittsjö har varit tillmötesgående, berättar Linda och troligtvis blir det nu så att hon efter den första terminen tar ett uppehåll för att fortsätta på hösten 2016.
- Jag är väldigt glad att jag har kunnat påbörja studierna nu och har en "plan B" ifall fotbollen skiter sig.

Hennes språk, den klingande finlandssvenskan har än så länge inte påverkats av året i Skåne, men skribenten kan inte låta bli att undra hur en blandning av båda dialekter skulle låta. Vi får kanske vänta ett år till.

För hennes Vittsjö gick säsongen lite sisådär kan det tyckas. Man klarade sig kvar i serien med klara sex poäng före Hammarby, men på nionde platsen hade man också endast Umeå och Kristianstad ovanför inom räckvidd. Avståndet till Göteborg som slutade sexa var redan klara åtta poäng.

Linda Sällströms analys:
- Vi gjorde en rätt så bra vårsäsong men hade det riktigt tufft på hösten. Vi hade högre målsättningar och vi hade en bra trupp, men det var för stor skillnad mellan vår högsta och lägsta nivå. Vi tog poäng av topplagen, men lyckades inte vinna matcherna vi egentligen skulle vinna och då tappade vi placeringar. Tror vi alla vill ha revansch på förra säsongen och vill sluta högre upp i tabellen nästa år.

Nu har Antonia Göransson och Jane Ross lämnat klubben och inte riktigt ersatts än. Med Katie Fraine får man kanske seriens bästa målvakt. Vi får se hur lagbygget i Vittsjö fortsätter.

Till slut undrar jag som alla vem som kommer att ta sig till OS 2016. Blir det Sverige eller Nederländerna, Norge eller Schweiz?
Linda Sällström slår ett slag för Europa:
- Kan bli vem som helst! De är alla bra lag som är bra nog för att spela OS och jag tycker att Europa borde ha fler platser!

Lenn 2015-12-27 01:38

Ja Linda Sällström behövs nog som anfallare i Vittsjö 2016. Antonia G och J Ross borta
OS kvalet blir nog en rysare. Tycker nog Sv och Norge ligger lite före Schweiz och Holland
Rainer vad tycker du om OS kvalet. Sv chanser och laget som Pia skall ta ut. Spelsystem 4 - 3 - 3 ? Osv

Rainer Fussgänger 2016-01-15 16:28

Sorry jag svarar sent.
Ja, Sverige och Norge har mkt mer mästarskapserfarenhet och även om det inte gäller alla spelare så är det hela organisationen som förmedlar det. Holland haft fina Resultat på sistone och Renée Slegers har lovat mig att det blir mkt publik vilket kann vara en Faktor. Den 12:e spelaren skriker: Hup, Holland, hup!
Men ändå har Sverige mkt goda chanser. Jag tror inte så mycket på 4-3-3 eftersom vår anfallare har för lite Variation för det. Min 4-3-3 har alltid en targetspelare i anfallet. Fridolina kan bli det om några år.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.