Succé-comeback i Kalmar

I programbladet var hon matchens profil. I verkligheten blev hon matchens lirare och tvåmålsskytt. Linnea Johanssons comeback efter att ha varit borta från Elitettan sedan juli blev en succé. – Välkommen, skrek jag när hon gjorde det första målet. Den där tempoväxlingen har vi väntat på, sa IFK Kalmartränaren Jonas Walfridsson. Detta efter att IFK Kalmar vunnit hemmapremiären mot Östersunds DFF med 3–2 i en match som blev onödigt dramatisk.
Linnea Johansson (liggande och lilla bilden) gör en liten segergest efter att ha haft längst tå och slagit in 3–0 mot Östersunds DFF. Det var andra målet för Johansson i hemmapremiären i Elitettan och en skön comeback för måltjuven som på grund av skador inte kunnat spela i serien sedan juli förra året. Östersunds målvakt Emelie Almesjö är mindre lycklig medan Fanny Nilsson och Amanda Fredriksson skyndar fram för att gratulera.FOTO: Joakim Carlsson / IFK Kalmar

Linnea Johansson var IFK Kalmars skyttedrottning 2014 med 34 mål i division 1. I Elitettan 2015 blev det bara fyra mål sedan skador och sjukdomar ställt till säsongen och till sist avslutat den alldeles för tidigt, redan i juli.
I andra halvlek mot Östersund i årets Elitettan-premiär var dock måltjuven Linnea Johansson tillbaka. Efter 58 minuter nickade hon sig förbi sin back, sprang ifrån och slog iskallt bollen förbi en chanslös Emelie Almesjö i Östersunds DFF.

Nervösa, men inte stressade

En stor lättnad för Linnea Johansson och för IFK Kalmar, vars spelövertag fram till då inte kunnat omsättas i mål. Matchen var mållös i pausen.
– Första halvlek drogs vi med premiärnerver. Men vi blev aldrig stressade. Vi vet att vi är grymma i andra halvlek, speciellt hemma i Gröndal, som är vår borg och den försvarar vi, sa IFK Kalmars andra målskytt Emma Jones.
Hon hade haft trögt i första halvlek, men alltmer börjat snurra upp sin back i den andra. Till sist tog Jones sig förbi, löpte inåt och sköt iskallt vid närmaste stolpen förbi duktiga Emelie Almesjö.
– De brukar säga till mig att skjuta lite oftare och inte bara passa in när jag kommer runt, så då fick jag ju dra dit den.
Det blev också 3–0 för IFK Kalmar. Linnea Johansson kastade sig in i en trasslig situation och petade in bollen efter 71 minuter.
Då stod det 3–0 och matchen borde ha varit avgjord. Men efter 78 minuter reducerade gästernas inhoppare Samantha Monohan tämligen oväntat på ett skott utifrån.
– Vi gjorde några byten. Det berodde inte på spelarna som kom in, men det blev lite rörigt hos oss efter bytena, sa Jonas Walfridsson.

Förtjänade segern

För med fem minuter kvar slog Monohan till igen.
– Vi blir passiva i straffområdet, något som vi diskuterat mycket. Ändå blir det såhär. De sista minuterna blev onödigt nervösa.
Det var inte svårt att låta tankarna gå tillbaka till förra året när IFK Kalmar mötte Östersund och förtecknen var omvända: Östersund ledde efter första halvlek med 3–1, men IFK Kalmar lyckades rädda en poäng med två mål under slutminuterna. Skulle detta bli ett tack för senast?
Det blev inte så. IFK Kalmar redde ut stormen.
– Det var skönt, jag tyckte vi förtjänade att vinna. I första halvlek spelade vi för lite ut på kanterna och kom för sällan runt på det sätt som vi borde. Vi har lite för bråttom att få in bollen och komma på avslut. Utan att ha presterat mer än en enda riktigt bra målchans i första halvlek tycker jag att vi är det bättre laget, vi äger boll och har intentioner. När vi sedan kommer in i andra hallek med mer fart och går hårdare in i straffområdet blir vi tyngre och de tröttare. När sedan Linnea gör mål på en jättefin individuell prestation öppnade det upp matchen och vi kan göra både 2-0 och 3-0, säger IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

Grymma på Gröndal

Avslutningen med Östersunds två mål beskriver han som ”olycklig”.
– Vi blir stressade och tagna av stundens allvar. Över 90 minuter tycker jag att vi tar en välförtjänt seger, men Östersund visade också att man har mycket fotboll i sig.
Målskytten Emma Jones fokuserar inte heller på avslutningen av matchen.
– Det där var lite ”premiärfummel”. Vi gick inte dit ordentligt i situationerna. Men det är inget som har någon betydelse. Det viktiga är att vi vann och känner att vi fortfarande är grymma på Gröndal.
Det kan man faktiskt med fog säga. Detta var den 30 tävlingsmatchen i rad utan förlust för IFK Kalmar på hemmagräset.
Östersunds tränare Leif Widegren hade inga invändningar mot IFK Kalmars beskrivning av att segern var rättvis.
– Vi har haft en bedrövlig försäsong, även om det inte är något att prata om nu. Men vi kom för att försöka ta en poäng. I första halvlek och de sista 20 minuterna gjorde vi det ganska bra, men det är inget att diskutera att IFK Kalmar vann rättvist. Det är ett bra lag, sa Östersunds tränare Leif Widegren, men han ser också med optimism på framtiden. Trots att laget haft lite tid att spela ihop, lyckades Östersund göra två mål, stå för bra individuella insatser och hålla ihop spelet under första halvlek.
– Sam (Monohan) som kommer in är till exempel ett rivjärn. När vi spelat ihop oss, blir det en annan historia, vi har duktiga spelare. Det kommer att bli en helt annan match när vi möts i Östersund på konstgräs senare i år. Det är heller inget att skylla på, men vi är inte vana att spela på gräs, det är något helt annat jämfört med konstgräs.

Text: Joakim Carlsson

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.