Anita Asante vill vara kvar i Europa

Anita Asante har bott drygt fem år i Göteborg och numera Malmö. I intervjun med damfotboll.com säger hon att denna tid säkert har förändrat henne. Hon ser fram emot en stor publik i Eskilstuna ikväll och visst hoppas hon att hennes Storbritannien stannar kvar i EU efter dagens omröstning.
Anita Asante hoppas på storpublik i Eskilstuna (Foto: Rainer Fussgänger)

Genom åren har jag pratat några gånger med backen och mittfältaren Asante. Hon är en mycket verbal spelare och människa som är väldigt engagerad i samhällsfrågor och tokig i fotboll. Vi tog ett snack mellan matcherna Tyskland - Nordirland och Spanien - Kroatien i herrarnas fotbolls-EM.

Anita berömmer hur de flesta lagen har utvecklats taktiskt och med vilken disciplin de följer matchplanen. Hon säger att hon sällan har sett sitt England spela så pass bra fotboll med en tydlig vilja att satsa på bollinnehav. Spanien är en klar favorit för turneringen, men marginalerna är små, säger hon innan vi kommer in på damfotboll, Rosengård och Eskilstuna.
– Vi jobbar väldigt hårt i träning och försöker ständigt att bli ännu bättre och hitta nya lösningar, berättar hon om hur hon ser hur säsongen hittiulls har gått för Rosengård.

Jag väljer inte att gå in på den enda förlusten mot Frankfurt för några månader sedan, men förutom denna match på Malmö IP har det gått oerhört bra.
Nio matcher, 25 poäng och en målskillnad på 25 plus. Men det finns en utmanare som just nu ligger en liten bit före.
– Det är ju bara bra för serien att det är två lag som ligger så tajta i toppen. Jag tycker att vi borde ha vunnit matchen mot Linköping på IP för några veckor sedan, men de har visat att de är mycket farliga när de får chansen.

Linköping har 25 poäng och 25 plus och leder på fler gjorda mål i Damallsvenskan. Varje omgång sätter något lag press på det andra. På torsdagkväll kan Rosengård gå om och ta tionde steget mot ett nytt SM-guld.
Rosengård åker på onsdag upp till Eskilstuna och en spelare som Anita Asante som i klubbsammanhang har vunnit allt som går att vinna (hon var en del i det Arsenal som slog Umeå i finalerna i Women's Cup där Alex Scott gjorde matchernas enda mål) har full respekt för uppgiften: - Det är alltid roligt att få spela på Tunavallen. De har mycket publik och det är ett bra lag.

Jack Majgaard Jensen, dansken som tränar svenska mästarna har nu varit drygt ett år din tränare. Hur har han förändrat FCR:s spel, vad har han tillfört?
– Jack har under detta år definitivt påverkat enormt. Han utmanar oss på ett speciellt sätt och hjälper på så sätt att den enskilde spelaren får ut ännu mer av sitt potential. Sedan tycker jag att vi är mer flexibla i spelet och kan hitta ännu fler lösningar i vissa situationer.

Majgaard Jensen verkar ha begåvningen att se potentialet i alla individer, utveckla det och knyta ihop allt detta till lagets bästa. Anita Asante såg trygg och stark ut i de matcherna jag har sett av henne i år. Som den lagspelare hon är, tackar hon artigt för komplimangen, och säger att om det är så, så har hon sitt lag att tacka för det. Medspelarna ger henne den trygghet som krävs för att kunna prestera bra.

Anita Asante är en politisk människa. Hon har under många år engagerat sig i samhällsfrågor och har t.e. hjälpt Amnesty international i vissa kampanjer eller kritiserat öppet det ghanaiska fotbollsförbundet för att inte tillräckligt stödja sitt damlandslag. Den 23:e juni spelar ni borta mot Eskilstuna samtidigt som Storbritannien folkomröstar om medlemskapet i EU. Hur tycker du i frågan?
– Jag tror att du anar att jag är förstås för att Storbritannien ska stanna kvar i Europa. Det är ju inte bara en fråga om att vi ska kunna leva och arbeta i de andra länderna i unionen som vi i dag tar som en självklarhet. Jag var chockad av mordet på parlamentarikern Jo Cox förra veckan och hur hår debatten har blivit. Det är synd att mycket har bara handlat om att Storbritannien inte ska ta emot fler flyktingar. Det är så mycket mer att diskutera, samtidigt som jag tycker att vi borde vara solidariska och hjälpa att ta emot folk som får fly från sina hemländer.

Om vi ska ta ännu ett ämne utanför fotbollen. På fredag är det midsommar. Du har bott fem år i Sverige nu. Firar du och har Sverige på något sätt förändrat människan Anita Asante?
–Haha, jag har haft förmånen att få fira midsommar på svenskt vis och jag vet hur man sjunger och dansar till små grodorna, säger Anita.

– Och visst, ja, absolut har jag förändrats under de fem åren här. Det började redan i Göteborg, men har definitivt tagit ytterligare ett steg sedan jag bor i Malmö Jag har vänner som är lärare och fått en inblick i den svenska skolan som är så annorlunda än den i England där vi fortfarande bär skoluniformer. Sedan är Malmö en mycket spännande stad, multikulturell och väldigt speciell. Jag har lärt mig hur processen fungerar även på det lokala politiska planet och visst så påverkar summan av alla dessa erfarenheter.

Spelaren och människan Anita Asante trivs i FC Rosengård och i Malmö. Ett fullproffs och en medborgare som både på och utanför fotbollsplanen tar sitt ansvar. Ikväll ska hon ta ytterligare ett steg mot sitt tredje SM-guld.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.