Anita Asante vill vara kvar i Europa

Anita Asante har bott drygt fem år i Göteborg och numera Malmö. I intervjun med damfotboll.com säger hon att denna tid säkert har förändrat henne. Hon ser fram emot en stor publik i Eskilstuna ikväll och visst hoppas hon att hennes Storbritannien stannar kvar i EU efter dagens omröstning.
Anita Asante hoppas på storpublik i Eskilstuna (Foto: Rainer Fussgänger)

Genom åren har jag pratat några gånger med backen och mittfältaren Asante. Hon är en mycket verbal spelare och människa som är väldigt engagerad i samhällsfrågor och tokig i fotboll. Vi tog ett snack mellan matcherna Tyskland - Nordirland och Spanien - Kroatien i herrarnas fotbolls-EM.

Anita berömmer hur de flesta lagen har utvecklats taktiskt och med vilken disciplin de följer matchplanen. Hon säger att hon sällan har sett sitt England spela så pass bra fotboll med en tydlig vilja att satsa på bollinnehav. Spanien är en klar favorit för turneringen, men marginalerna är små, säger hon innan vi kommer in på damfotboll, Rosengård och Eskilstuna.
– Vi jobbar väldigt hårt i träning och försöker ständigt att bli ännu bättre och hitta nya lösningar, berättar hon om hur hon ser hur säsongen hittiulls har gått för Rosengård.

Jag väljer inte att gå in på den enda förlusten mot Frankfurt för några månader sedan, men förutom denna match på Malmö IP har det gått oerhört bra.
Nio matcher, 25 poäng och en målskillnad på 25 plus. Men det finns en utmanare som just nu ligger en liten bit före.
– Det är ju bara bra för serien att det är två lag som ligger så tajta i toppen. Jag tycker att vi borde ha vunnit matchen mot Linköping på IP för några veckor sedan, men de har visat att de är mycket farliga när de får chansen.

Linköping har 25 poäng och 25 plus och leder på fler gjorda mål i Damallsvenskan. Varje omgång sätter något lag press på det andra. På torsdagkväll kan Rosengård gå om och ta tionde steget mot ett nytt SM-guld.
Rosengård åker på onsdag upp till Eskilstuna och en spelare som Anita Asante som i klubbsammanhang har vunnit allt som går att vinna (hon var en del i det Arsenal som slog Umeå i finalerna i Women's Cup där Alex Scott gjorde matchernas enda mål) har full respekt för uppgiften: - Det är alltid roligt att få spela på Tunavallen. De har mycket publik och det är ett bra lag.

Jack Majgaard Jensen, dansken som tränar svenska mästarna har nu varit drygt ett år din tränare. Hur har han förändrat FCR:s spel, vad har han tillfört?
– Jack har under detta år definitivt påverkat enormt. Han utmanar oss på ett speciellt sätt och hjälper på så sätt att den enskilde spelaren får ut ännu mer av sitt potential. Sedan tycker jag att vi är mer flexibla i spelet och kan hitta ännu fler lösningar i vissa situationer.

Majgaard Jensen verkar ha begåvningen att se potentialet i alla individer, utveckla det och knyta ihop allt detta till lagets bästa. Anita Asante såg trygg och stark ut i de matcherna jag har sett av henne i år. Som den lagspelare hon är, tackar hon artigt för komplimangen, och säger att om det är så, så har hon sitt lag att tacka för det. Medspelarna ger henne den trygghet som krävs för att kunna prestera bra.

Anita Asante är en politisk människa. Hon har under många år engagerat sig i samhällsfrågor och har t.e. hjälpt Amnesty international i vissa kampanjer eller kritiserat öppet det ghanaiska fotbollsförbundet för att inte tillräckligt stödja sitt damlandslag. Den 23:e juni spelar ni borta mot Eskilstuna samtidigt som Storbritannien folkomröstar om medlemskapet i EU. Hur tycker du i frågan?
– Jag tror att du anar att jag är förstås för att Storbritannien ska stanna kvar i Europa. Det är ju inte bara en fråga om att vi ska kunna leva och arbeta i de andra länderna i unionen som vi i dag tar som en självklarhet. Jag var chockad av mordet på parlamentarikern Jo Cox förra veckan och hur hår debatten har blivit. Det är synd att mycket har bara handlat om att Storbritannien inte ska ta emot fler flyktingar. Det är så mycket mer att diskutera, samtidigt som jag tycker att vi borde vara solidariska och hjälpa att ta emot folk som får fly från sina hemländer.

Om vi ska ta ännu ett ämne utanför fotbollen. På fredag är det midsommar. Du har bott fem år i Sverige nu. Firar du och har Sverige på något sätt förändrat människan Anita Asante?
–Haha, jag har haft förmånen att få fira midsommar på svenskt vis och jag vet hur man sjunger och dansar till små grodorna, säger Anita.

– Och visst, ja, absolut har jag förändrats under de fem åren här. Det började redan i Göteborg, men har definitivt tagit ytterligare ett steg sedan jag bor i Malmö Jag har vänner som är lärare och fått en inblick i den svenska skolan som är så annorlunda än den i England där vi fortfarande bär skoluniformer. Sedan är Malmö en mycket spännande stad, multikulturell och väldigt speciell. Jag har lärt mig hur processen fungerar även på det lokala politiska planet och visst så påverkar summan av alla dessa erfarenheter.

Spelaren och människan Anita Asante trivs i FC Rosengård och i Malmö. Ett fullproffs och en medborgare som både på och utanför fotbollsplanen tar sitt ansvar. Ikväll ska hon ta ytterligare ett steg mot sitt tredje SM-guld.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.