OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Följande spelare är alltså klara för OS-turneringen i Rio.

Sveriges OS-trupp

Målvakter
Hedvig Lindahl, Chelsea FC
Hilda Carlén, Piteå IF

Utespelare
Emma Berglund, FC Rosengård
Linda Sembrant, Montpellier
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Jonna Andersson, Linköpings FC

Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC
Caroline Seger, Paris Saint-Germain
Lisa Dahlkvist, Paris Saint-Germain
Sofia Jakobsson, Montpellier
Emilia Appelqvist, Djurgårdens IF DFF

Stina Blackstenius, Linköpings FC
Olivia Schough, Eskilstuna United
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Kosovare Asllani, Manchester United
Fridolina Rolfö, Linköpings FC

Reserver
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Hanne Grahns, KIF Örebro
Pauline Hammarlund, Kopparbergs/Göteborg FC
Emelie Lundberg, Eskilstuna United

mia.e. 2016-06-28 20:46

"Truppen är uttagen", bestod den utlovade rapporteringen från trupputtagningstillfället av i Radiosporten, med löfte om någon senare nyhet, en publicerad lista, antar jag, man ska inte skruva upp förhoppningarna för högt, vid ett senare tillfälle. Jag trodde att det kanske skulle vara något på plats, att vi kanske skulle få höra något direkt i ljud från tillfället. Men vad vi fick i radion var en bekräftelse, bara. En trupp har verkligen meddelats. Tack och lov. Det är skönt att veta. Man kan alltid lita på skattebetald public relations media, som svt och radiosporten, de platser man först söker information från... Förr eller senare får man alltid veta något...

( Något utländskt fotbollsförbund, där alla välutvecklade fotbollsländer, och många media, tagit ett aktivt positivt ställning till damfotbollen, kunde tycka att svensk fotboll och svensk sportjournalistik är lite ur fas med samtiden, i hur det meddelas kring sporten. Hur många årtionden behöver det ta innan damfotbollen får nå myndighetsålder i Sverige, och publiken kan få följa sådana här tillfällen direkt, och göra sig en egen uppfattning om vad som sägs? Kunde fotbollsförbundet ha tagit tillfället i akt att göra positiv promotion för en sport man vill väl, genom att sända direkt från tillfället? Varför har damallsvenskan inte större publiksiffror? Kan det vara för att när det gäller damfotboll - och i damfotbollen spelar blågult en roll, mycket större än på herrsidan - så gäller:

vi ser inget... vi hör inget... vi säger inget... ?

Vill man veta något, följa något direkt, måste man resa till Halmstad, eller Stockholm, eller Göteborg och 'bryta sig in' på presskonferenser... Bara "journalisterna" och "experterna", som kan följa damlandslaget direkt, fyller inte ensamma några läktare... Tänker man... Fast säker är man ju inte, för det verkar ju finnas en hel del av dem i pressen... )

The Observer 2016-06-28 20:49

Laguttagningar får alltid kritik. Det är väl något av en naturlag. Det har säker varit svårt att välja åtminstone de sista namnen.

I minst fyra fall borde Sundhage valt andra, men i inget fall är valet överraskande:

Olivia Schough: kom med på gamla meriter (vilka de nu är)? Formsvag och halvskadad för bara någon match sedan.

Emilia Appelqvist: kommit tillbaka från skada nyligen och har knappt spelat (räckte det med ett reduceringsmål mot UIK senast). Form?

Sofia Jakobsson: rutin, speed och jobbar hårt, men får hon ut så mycket?

Pauline Hammarlund borde fått chansen som ordinarie - en spelare som vågar.

Hilda Carlén: Sveriges kanske tredje/fjärde bästa målvakt får ta den känsliga platsen som andra keeper. En onödig chansning. Lundgren (i frysboxen så länge Lindahl är med), Lundberg och Falk tre bättre namn.

Övrigt att notera - "Storslam" för LFC med fem uttagna (minst väntat, men inte oväntat - Jonna Andersson). Förutom dessa har för övrigt ytterligare fem uttagna spelat i Linköping...

Martin 2016-06-29 01:36

Kan bara skriva under på varje ord The Observer skriver här. En väntad men trist trupp där det värsta är att Sundhage återigen trots löfte om att de lärt sig från VM i Kanada nu chansar med formsvaga/halvskadade spelare igen.

Man ska också komma ihåg att OS-truppen är ännu mindre än VM-truppen vilket gör chanstagningar ännu mer riskfyllda och när det gäller spelare som Schough och Appelkvist som med all respekt för dom inte har några unika spetskvalitéer på planen så är det inte värt att chansa.

The Observer 2016-06-29 06:26

Ja, som exempelvis Johan Rydén konstaterar i sin utmärkta blog borde en enkel streaming av uttagningen varit lätt fixad. Har sommarstiltje inträtt på SvFF? Har sommarvikarierna inte fått grepp på läget än? Eller har förbundet gjort en kalkyl: det där är ingen intresserad av ändå?

....och apropå många LFC-spelare i truppen: bland reserverna finns två till - Gråhns och Hammarlund. Därmed fem aktiva och sju tidigare LFC-spelare eller 12 av 22. Rätt ska vara rätt....

Professorn 2016-06-29 09:03

Stort ris till SvFF som inte sände uttagningen. Hukar nånstans i eftermälet av herr-EM?

Rufus 2016-06-29 11:12

Beklämmande att Förbundet inte tog chansen att sprida lite olympisk glans över damfotbollen och direktsände (åtminstone streamade) "The Sundhage Show" från Halmstad!

Och angående den statistiska frågan med antalet aktuella och/eller före detta spelare från Linköpings FC... Två målvakter plus tio utespelare med LFC-anknytning - "ett lag i laget", med andra ord - så kommer det knappast att ensamt avgöra Sveriges öde i förestående OS. Kul ändå för @Martin, @The Observer och övriga LFC-supportrar att få gôtta sig lite!

The Observer 2016-06-29 12:03

Ajajaj @Rufus - sakta i backarna med att utropa vem/vilka som är supportrar till Linköping! Man behöver inte vara supporter för att konstatera det jag tagit upp - mer svårtillgänglig är inte statistiken och har man sedan följt damfotboll ett tag så blir det ännu enklare.....

Och Rufus själv håller på.......Rufus??????

Rufus 2016-06-29 12:37

Nåja, min bäste "observatör", man behöver inte vara synskt begåvad för att lista ut åt vilket håll sympatierna lutar... (Fniss) Alla har vi våra favoritlag, eller? ;) Själv råkar jag bo i Linköping och har nära till en fotbollsarena där en damallsvensk serieledare huserar, så... Resten får du/ni gissa!

The Observer 2016-06-29 15:54

@Rufus: Då kanske du bara "glömde" att nämna dig själv själv som supporter till Linköping i kommentaren ovan?

Du får väl fundera över om det i din värld är möjligt att vara damfotbollssupporter i allmänhet och/eller kanske ha flera favoritlag? Och - kan/får man skriva om något som är intressant UTAN att det för den skull handlar om att vara supporter? Du får väl klura lite på det.

Det är nog bäst att var och en talar för sig själv också i fortsättningen....sedan får vem som helst gissa vad som helst. För några veckor sedan gissades det här i kommentatorsfältet att jag var Rosengårdssupporter. So, keep guessing!

Rufus 2016-06-29 16:57

Tack för den - kanske - välförtjänta åthutningen, @The Observer! Ibland skenar fantasin iväg, men det är kul att läsa mellan raderna och tolka tecken... Det är å andra sidan ingen kardinalsynd att hysa sympatier för ett eller flera lag samtidigt som man kommenterar fotboll? Jo, det förstås - om du är domare!

I'll keep guessing! :)

The Observer 2016-06-29 18:44

@Rufus! Nu har vi kommit en bra bit från landslagsuttagningen och även om vår privata (?) lilla diskussion har sitt berättigande är det kanske dags att avsluta.

Min avsikt var inte en "åthutning" utan bara att förtydliga. Nej, självklart får vem som helst hålla på vilket lag som helst OCH skriva utifrån det! Jag är verkligen inte intresserad av att vara "domare". Däremot förbehåller jag mig rätten att ha synpunkter när etiketter klistras på mig eller sympatier fastslås av andra.

Tyvärr finns det en tendens att intressanta saker som skrivs (och verkligen inte nödvändigtvis av mig) avfärdas för snabbt som: ja, men det skriver hon/han/hen bara för att denne är supporter till lag XYZ. Själv tycker jag det är intressantare VAD som skrivs än VEM som skriver.

Framför allt tycker jag det är kul med lite liv i kommentatorsfältet på sajten. Därför hoppas jag du kommer att fortsätta (liksom jag)!

Rufus 2016-06-30 11:30

Det allra sista stycket i din text, @The Observer, håller jag fullständigt med om! Däremot är det naturligtvis inte bara du och jag som ska stå för "underhållningen" till läsekretsen... Ha ett fortsatt bra och minnesvärt fotbollsår!

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.