OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Följande spelare är alltså klara för OS-turneringen i Rio.

Sveriges OS-trupp

Målvakter
Hedvig Lindahl, Chelsea FC
Hilda Carlén, Piteå IF

Utespelare
Emma Berglund, FC Rosengård
Linda Sembrant, Montpellier
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Jonna Andersson, Linköpings FC

Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC
Caroline Seger, Paris Saint-Germain
Lisa Dahlkvist, Paris Saint-Germain
Sofia Jakobsson, Montpellier
Emilia Appelqvist, Djurgårdens IF DFF

Stina Blackstenius, Linköpings FC
Olivia Schough, Eskilstuna United
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Kosovare Asllani, Manchester United
Fridolina Rolfö, Linköpings FC

Reserver
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Hanne Grahns, KIF Örebro
Pauline Hammarlund, Kopparbergs/Göteborg FC
Emelie Lundberg, Eskilstuna United

mia.e. 2016-06-28 20:46

"Truppen är uttagen", bestod den utlovade rapporteringen från trupputtagningstillfället av i Radiosporten, med löfte om någon senare nyhet, en publicerad lista, antar jag, man ska inte skruva upp förhoppningarna för högt, vid ett senare tillfälle. Jag trodde att det kanske skulle vara något på plats, att vi kanske skulle få höra något direkt i ljud från tillfället. Men vad vi fick i radion var en bekräftelse, bara. En trupp har verkligen meddelats. Tack och lov. Det är skönt att veta. Man kan alltid lita på skattebetald public relations media, som svt och radiosporten, de platser man först söker information från... Förr eller senare får man alltid veta något...

( Något utländskt fotbollsförbund, där alla välutvecklade fotbollsländer, och många media, tagit ett aktivt positivt ställning till damfotbollen, kunde tycka att svensk fotboll och svensk sportjournalistik är lite ur fas med samtiden, i hur det meddelas kring sporten. Hur många årtionden behöver det ta innan damfotbollen får nå myndighetsålder i Sverige, och publiken kan få följa sådana här tillfällen direkt, och göra sig en egen uppfattning om vad som sägs? Kunde fotbollsförbundet ha tagit tillfället i akt att göra positiv promotion för en sport man vill väl, genom att sända direkt från tillfället? Varför har damallsvenskan inte större publiksiffror? Kan det vara för att när det gäller damfotboll - och i damfotbollen spelar blågult en roll, mycket större än på herrsidan - så gäller:

vi ser inget... vi hör inget... vi säger inget... ?

Vill man veta något, följa något direkt, måste man resa till Halmstad, eller Stockholm, eller Göteborg och 'bryta sig in' på presskonferenser... Bara "journalisterna" och "experterna", som kan följa damlandslaget direkt, fyller inte ensamma några läktare... Tänker man... Fast säker är man ju inte, för det verkar ju finnas en hel del av dem i pressen... )

The Observer 2016-06-28 20:49

Laguttagningar får alltid kritik. Det är väl något av en naturlag. Det har säker varit svårt att välja åtminstone de sista namnen.

I minst fyra fall borde Sundhage valt andra, men i inget fall är valet överraskande:

Olivia Schough: kom med på gamla meriter (vilka de nu är)? Formsvag och halvskadad för bara någon match sedan.

Emilia Appelqvist: kommit tillbaka från skada nyligen och har knappt spelat (räckte det med ett reduceringsmål mot UIK senast). Form?

Sofia Jakobsson: rutin, speed och jobbar hårt, men får hon ut så mycket?

Pauline Hammarlund borde fått chansen som ordinarie - en spelare som vågar.

Hilda Carlén: Sveriges kanske tredje/fjärde bästa målvakt får ta den känsliga platsen som andra keeper. En onödig chansning. Lundgren (i frysboxen så länge Lindahl är med), Lundberg och Falk tre bättre namn.

Övrigt att notera - "Storslam" för LFC med fem uttagna (minst väntat, men inte oväntat - Jonna Andersson). Förutom dessa har för övrigt ytterligare fem uttagna spelat i Linköping...

Martin 2016-06-29 01:36

Kan bara skriva under på varje ord The Observer skriver här. En väntad men trist trupp där det värsta är att Sundhage återigen trots löfte om att de lärt sig från VM i Kanada nu chansar med formsvaga/halvskadade spelare igen.

Man ska också komma ihåg att OS-truppen är ännu mindre än VM-truppen vilket gör chanstagningar ännu mer riskfyllda och när det gäller spelare som Schough och Appelkvist som med all respekt för dom inte har några unika spetskvalitéer på planen så är det inte värt att chansa.

The Observer 2016-06-29 06:26

Ja, som exempelvis Johan Rydén konstaterar i sin utmärkta blog borde en enkel streaming av uttagningen varit lätt fixad. Har sommarstiltje inträtt på SvFF? Har sommarvikarierna inte fått grepp på läget än? Eller har förbundet gjort en kalkyl: det där är ingen intresserad av ändå?

....och apropå många LFC-spelare i truppen: bland reserverna finns två till - Gråhns och Hammarlund. Därmed fem aktiva och sju tidigare LFC-spelare eller 12 av 22. Rätt ska vara rätt....

Professorn 2016-06-29 09:03

Stort ris till SvFF som inte sände uttagningen. Hukar nånstans i eftermälet av herr-EM?

Rufus 2016-06-29 11:12

Beklämmande att Förbundet inte tog chansen att sprida lite olympisk glans över damfotbollen och direktsände (åtminstone streamade) "The Sundhage Show" från Halmstad!

Och angående den statistiska frågan med antalet aktuella och/eller före detta spelare från Linköpings FC... Två målvakter plus tio utespelare med LFC-anknytning - "ett lag i laget", med andra ord - så kommer det knappast att ensamt avgöra Sveriges öde i förestående OS. Kul ändå för @Martin, @The Observer och övriga LFC-supportrar att få gôtta sig lite!

The Observer 2016-06-29 12:03

Ajajaj @Rufus - sakta i backarna med att utropa vem/vilka som är supportrar till Linköping! Man behöver inte vara supporter för att konstatera det jag tagit upp - mer svårtillgänglig är inte statistiken och har man sedan följt damfotboll ett tag så blir det ännu enklare.....

Och Rufus själv håller på.......Rufus??????

Rufus 2016-06-29 12:37

Nåja, min bäste "observatör", man behöver inte vara synskt begåvad för att lista ut åt vilket håll sympatierna lutar... (Fniss) Alla har vi våra favoritlag, eller? ;) Själv råkar jag bo i Linköping och har nära till en fotbollsarena där en damallsvensk serieledare huserar, så... Resten får du/ni gissa!

The Observer 2016-06-29 15:54

@Rufus: Då kanske du bara "glömde" att nämna dig själv själv som supporter till Linköping i kommentaren ovan?

Du får väl fundera över om det i din värld är möjligt att vara damfotbollssupporter i allmänhet och/eller kanske ha flera favoritlag? Och - kan/får man skriva om något som är intressant UTAN att det för den skull handlar om att vara supporter? Du får väl klura lite på det.

Det är nog bäst att var och en talar för sig själv också i fortsättningen....sedan får vem som helst gissa vad som helst. För några veckor sedan gissades det här i kommentatorsfältet att jag var Rosengårdssupporter. So, keep guessing!

Rufus 2016-06-29 16:57

Tack för den - kanske - välförtjänta åthutningen, @The Observer! Ibland skenar fantasin iväg, men det är kul att läsa mellan raderna och tolka tecken... Det är å andra sidan ingen kardinalsynd att hysa sympatier för ett eller flera lag samtidigt som man kommenterar fotboll? Jo, det förstås - om du är domare!

I'll keep guessing! :)

The Observer 2016-06-29 18:44

@Rufus! Nu har vi kommit en bra bit från landslagsuttagningen och även om vår privata (?) lilla diskussion har sitt berättigande är det kanske dags att avsluta.

Min avsikt var inte en "åthutning" utan bara att förtydliga. Nej, självklart får vem som helst hålla på vilket lag som helst OCH skriva utifrån det! Jag är verkligen inte intresserad av att vara "domare". Däremot förbehåller jag mig rätten att ha synpunkter när etiketter klistras på mig eller sympatier fastslås av andra.

Tyvärr finns det en tendens att intressanta saker som skrivs (och verkligen inte nödvändigtvis av mig) avfärdas för snabbt som: ja, men det skriver hon/han/hen bara för att denne är supporter till lag XYZ. Själv tycker jag det är intressantare VAD som skrivs än VEM som skriver.

Framför allt tycker jag det är kul med lite liv i kommentatorsfältet på sajten. Därför hoppas jag du kommer att fortsätta (liksom jag)!

Rufus 2016-06-30 11:30

Det allra sista stycket i din text, @The Observer, håller jag fullständigt med om! Däremot är det naturligtvis inte bara du och jag som ska stå för "underhållningen" till läsekretsen... Ha ett fortsatt bra och minnesvärt fotbollsår!

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.