Emma Jansson på återbesök i Eskilstuna

Ett laddat möte, upplevelsen att publiken inte ger samma stöd och känslan av att kliva in i fel omklädningsrum. Allt är tänkbart när KIF Örebros Emma Jansson gör resan för att möta sin gamla klubb, Eskilstuna United.
Emma Jansson bar Eskilstunas färger ifjor. Nu känns rött och Örebro mer rätt. FOTO: imago sport

– Jag är riktigt taggad och veckan har känts bra för hela laget, säger hon.

Jansson gjorde allsvensk debut med Hammarby och fick sammanlagt fyra år i Bajen. Till Eskilstuna kom hon 2016, fick med sig många välbesökta kvällar på Tunavallen och spel i Champions League.

Ändå förknippar hon fjoråret med en del motgångar.
– Det gick jag bra från början med speltid och förtroende. Sen blev jag skadad, fick kämpa mig tillbaks och kom aldrig igång i samma form.

Kunde du bredda ditt kunnande på annat sätt?
– Jag fick spela mycket på kanten, jobba mycket med min löpvilja.

Det är förvisso ett trubbigt facit, anfallstalangen som följt med upp genom U-landslagen gick mållös från säsongen i Eskilstuna.
– Jag fick som sagt spela vänsterytter en del efter skadan och det kändes som mitt offensiva spel drabbades av det. Jag orkade inte med upp i alla anfall, när jag tänkt igenom och kom fram till att byta lag var det viktigt att jag skulle vara med mer i offensiven.

Alla lag drabbas av skador, vad händer om Örebro är i stort behov av en ytter?
– Jag lärde mig mycket mentalt, om man hamnar i den situationen igen känns det som man kommer att jobba på och inte vika ner sig.

Frågan är helt hypotetisk, Örebro har sina främsta anfallsresurser i spel och behöver snarare lägga pusslet med sina djupledshot.
– Vi har många snabba spelare så det gäller bara att vi får rull på bollen. Till en början skiftade jag och Hjohlman (Jenny) men nu är jag mer central forward. Det har blivit mer och mer target för mig och det känns bra även om jag inte är så stor. Sen kan jag alltid slipa på att suga in långbollar och behålla bollen i laget.

Hur ser du på ert anfallsspel efter tre matcher?
– Lite ojämnt, ofta har vi haft en stark start men dippat lite i andra halvlek. Vi har lägen men det finns fortsatt saker att jobba med i den sista tredjedelen. Vi har pratat mycket om att vi behöver ha en relation på och utanför planen, prata mycket och visa var man vill ha bollen.

Både du och Hjohlman kommer från en säsong med skada inblandat och tomt målkonto. Kan ni hjälpa varandra till bättre form?
– Jag tror absolut att vi kan peppa varandra, vi behöver bara spela mer tillsammans och få bättre självförtroende.

Har redan nätat i Örebro
Emma Jansson har redan sett bollen gå i nät, det avgörande målet mot Kristianstad kom från hennes skottfot.
– Skönt och en liten revansch. Jag hade också en bra försäsong med lite mål, så det var bra att komma igång i serien också.

Den bollen letade sig i mål via styrning på försvarare. Går du oftast på kraft eller precision i dina avslut?
– Lite både och. Jag jobbar en del med att få den rätta curlen så där är det precision men jag har också mitt vristskott, trycker gärna till hårt. Att komma rättvänd på mål och ta distansskott är en av mina styrkor.

Eskilstuna nästa, ett lag att räkna med efter segern mot Rosengård.
– De kommer gärna runt på kanterna, Mimmi Larsson är snabb och vi får passa oss för deras mittback på fasta situationer. Framförallt måste vi vara noggranna och hitta ytor bakom deras backlinje, säger Emma Jansson som verkar ha fått en stark skjuts som Örebrospelare.

Att tappa åtminstone 1000 hemmafans på klubbytet hör till nackdelarna.
– Det gav verkligen en positiv effekt när man spelade där, atmosfären är säker härlig som motståndare också. Örebro är faktiskt lite annorlunda kulturmässigt, i Hammarby hade vi familjekänsla och Eskilstuna har mycket publik.

– Men det är rätt för min utveckling, om det går bra i fotbollen känns det bra utanför planen också och jag tycker att jag är på gång nu, som uppspelspunikt i laget och i god form.

Måndag 19.00 Eskilstuna United - KIF Örebro

KIF Örebros skottstatistik
(mål-skott på mål-totalt antal avslut)
Julia Spetsmark (2 - 6 - 7)
Emma Jansson (1- 4 - 6)
Fanny Andersson (0 - 2 - 2)
Jenny Hjohlman (0 - 2 - 2)
Michelle de Jongh (0 - 2 - 5)
Lisa Dahlkvist (0 - 2 - 4)
Hanne Gråhns (0 - 1 - 1)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.