Stockholmsderby höjdpunkt efter Elena Sadikus skadeår

Hon har haft ett par mardrömssäsonger och spelar för närvarande i ett stort skydd som hindrar full rörlighet. Faktum kvarstår, att Elena Sadiku kan spela söndagens Stockholmsderby med Hammarby mot Djurgården är en meningsfull framgång.
Elena Sadiku har nått sin fjärde allsvenska klubb - Hammarby. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Tiden från juni 2014 till juli 2015 ägnade 23-åringen åt att ta sig tillbaka från karriärens första knäskada. Bara några månader sedan kom ännu en kris, korsbandet av igen i samband med en duell på en träning.

Sadiku lämnade Eskilstuna United utan att matcha under fjoråret, arbetade vidare mot ny comeback och nådde målet i april med Hammarby.

Tillbaka på planen, första matchen från start är också avklarad. Bland alla delsegrar har det ändå kostat att komma igen.
– Det har varit sjukt tufft, jag hade en hemsk försäsong bakom mig med en platta och skruv i benet som inte gick att få loss. Det har strulat mycket, jag har varit nära att ge upp min karriär. Men när jag fick mitt skydd, verkade det gå att spela. Jag kom igång och har bättre och bättre form, säger hon och berättar om stödet möjliggör elitidrott.

– Det är två metallskivor på insidan och utsidan ner mot vaden och framsida lår. cirka 30 cm. Man får spänna fast för att inte översträcka och göra det mer stabilt. Det ger ingen frihetskänsla, men kan jag spela fotboll med det får jag acceptera dealen.

Hur är läget just nu?
– Jag kan helt ärligt säga att de senaste tre åren har varit de värsta i mitt liv. Jag har varit deprimerad och utmattad, men det har vänt när jag spelar fotboll, säger Sadiku som också tyr sig till ett motiverande jobb som personlig tränare.

– Att få vara med och hjälpa andra att nå sina mål är fantastiskt för mig som kämpat med ett trasig knä.

Helt smärtfri kan mittfältaren inte räkna med att bli innan ett nytt – planerat ingrepp äger rum efter den allsvenska säsongen.
– Jag mår bra i det här laget, kan dela min glädje med dem. Vi har bra kemi trots att vi har sämst förutsättningar i hela Damallsvenskan, fortsätter Sadiku med tanke på en krånglig uppstart för hela laget.

– Vi hade inget eget omklädningsrum, tränade på fyra olika planer och hade tider sent på kvällen där vi dessutom fick dela med flera andra lag under försäsongen. Man får ignorera allt som händer för att vilja bli bättre, uppskattar fotbollen ännu mer när det blir lite tufft. Vi är lite underdogs.

Nykomlingen ligger under strecket men kan knipa ett par, tre placeringar om alla resultat går hem under derbydagen. Där Zinkensdamm står värd för det första seriemötet på sex år mellan Bajen och Djurgården.
– Jag har spelat Skånederby och Stockholmsderby men det här är mer känslor, säger Sadiku.

Hammarby i statistiskt underläge
Hammarby ligger i lä, har bara vunnit tre (två gånger i Damallsvenskan), över lokalkonkurrenten under 2000-talet. Siffrorna speglar också svårigheter och något att sträva mot. I Oktober 2003 slutade segermatchen 2-1 inför över 3 000 åskådare, den officiella publiksiffran var 300 vid 3-0-triumfen 2008.
– Som säsongen har sett ut har inget lag spelat ut, vi har jobbat på men behöver vinster. Om vi kan spetsa vårt spel i de tre matcherna före sommaren kommer det se ljust ut.

Nykomlingslag brukar ha mycket energi, Elena Sadiku har också en spelstil som pushar lagkamraterna.
– Göteborg senast var min starkaste insats, det var tufft att komma igång eftersom vi inte har något F19-lag som man kan lira med. Sen önskar jag att jag kan hålla mig så här fräsch.

Engagemang stärker klubbidentiten
Ett annat engagemang driver Hammarby i FN-projektet HeForShe, damlaget är bland annat aktivt på sociala medier för att få fler att stå upp för lika villkor.
– Jämställdhet ska inte bara handla om oss tjejer, killar måste också stå upp för kvinnor. Men feminism har blivit ett så laddat ord, vi måste klargöra att det handlar om samma rättigheter och vilka idéer vi står för.

Och där kommer idrottsrörelsen in?
– Hammarby är en sjukt stor klubb som når ut över hela Sverige, vi kan vara bra förebilder för vanliga privatpersoner.

Borde man inte klubben ordna till med liknande förutsättningar för representationslagen först?
– Det är det första året när vi har deras stöttning, det behövs tid och marknadsföring för allt ska bli perfekt. Nästa år kommer vi gå tillbaka till Kanalplan som renoveras med egna omklädningsrum och egna tider, säger Sadiku och tror på en annan del av Hammarbyfamiljen inför söndagsmatchen.

– Hammarbyfansen är fantastiska, när vi var i Kvarnsveden fick man gåshud och det är inte alla lag som har supportrar i Hammarby eller Piteå.

Hur är derbykänslan dan för dan?
– Det ska bli så kul. Vi har haft en grym vecka med vårt perspektiv, det känns i luften att det är något stort som händer. Bäst i stan, det gäller så mycket.

Fredag eftermiddag hade Hammarby sålt över 1 000 biljetter.

Söndag 17.00 Hammarby IF - Djurgårdens IF

Senaste möten, Hammarby - Djurgården
150314 Djurgården - Hammarby 3-2 (Sv. Cupen)
140927 Hammarby - Djurgården 3-0 (Elitettan)
140503 Djurgården - Hammarby 2-2 (Elitettan)
110912 Hammarby - Djurgården 1-2
110507 Djurgården - Hammarby 1-0
100828 Hammarby - Djurgården 0-2
100805 Djurgården - Hammarby 2-1 (Sv. Cupen)
100502 Djurgården - Hammarby 2-1
091107 Hammarby - Djurgården 2-1
090614 Djurgården - Hammarby 5-2
080923 Djurgården - Hammarby 3-1
080416 Hammarby - Djurgården 3-0

Stockholmsderbyn senaste två åren
160808 AIK - Hammarby (Elitettan) 0-3, 1 045 åskådare
160426 Hammarby - AIK (Elitettan) 1-0, 678 åskådare
150826 Hammarby - AIK (Damallsvenskan) 1-1, 1 160 åskådare
150521 AIK - Hammarby (Damallsvenskan) 1-1, 630 åskådare

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.