Stockholmsderby höjdpunkt efter Elena Sadikus skadeår

Hon har haft ett par mardrömssäsonger och spelar för närvarande i ett stort skydd som hindrar full rörlighet. Faktum kvarstår, att Elena Sadiku kan spela söndagens Stockholmsderby med Hammarby mot Djurgården är en meningsfull framgång.
Elena Sadiku har nått sin fjärde allsvenska klubb - Hammarby. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Tiden från juni 2014 till juli 2015 ägnade 23-åringen åt att ta sig tillbaka från karriärens första knäskada. Bara några månader sedan kom ännu en kris, korsbandet av igen i samband med en duell på en träning.

Sadiku lämnade Eskilstuna United utan att matcha under fjoråret, arbetade vidare mot ny comeback och nådde målet i april med Hammarby.

Tillbaka på planen, första matchen från start är också avklarad. Bland alla delsegrar har det ändå kostat att komma igen.
– Det har varit sjukt tufft, jag hade en hemsk försäsong bakom mig med en platta och skruv i benet som inte gick att få loss. Det har strulat mycket, jag har varit nära att ge upp min karriär. Men när jag fick mitt skydd, verkade det gå att spela. Jag kom igång och har bättre och bättre form, säger hon och berättar om stödet möjliggör elitidrott.

– Det är två metallskivor på insidan och utsidan ner mot vaden och framsida lår. cirka 30 cm. Man får spänna fast för att inte översträcka och göra det mer stabilt. Det ger ingen frihetskänsla, men kan jag spela fotboll med det får jag acceptera dealen.

Hur är läget just nu?
– Jag kan helt ärligt säga att de senaste tre åren har varit de värsta i mitt liv. Jag har varit deprimerad och utmattad, men det har vänt när jag spelar fotboll, säger Sadiku som också tyr sig till ett motiverande jobb som personlig tränare.

– Att få vara med och hjälpa andra att nå sina mål är fantastiskt för mig som kämpat med ett trasig knä.

Helt smärtfri kan mittfältaren inte räkna med att bli innan ett nytt – planerat ingrepp äger rum efter den allsvenska säsongen.
– Jag mår bra i det här laget, kan dela min glädje med dem. Vi har bra kemi trots att vi har sämst förutsättningar i hela Damallsvenskan, fortsätter Sadiku med tanke på en krånglig uppstart för hela laget.

– Vi hade inget eget omklädningsrum, tränade på fyra olika planer och hade tider sent på kvällen där vi dessutom fick dela med flera andra lag under försäsongen. Man får ignorera allt som händer för att vilja bli bättre, uppskattar fotbollen ännu mer när det blir lite tufft. Vi är lite underdogs.

Nykomlingen ligger under strecket men kan knipa ett par, tre placeringar om alla resultat går hem under derbydagen. Där Zinkensdamm står värd för det första seriemötet på sex år mellan Bajen och Djurgården.
– Jag har spelat Skånederby och Stockholmsderby men det här är mer känslor, säger Sadiku.

Hammarby i statistiskt underläge
Hammarby ligger i lä, har bara vunnit tre (två gånger i Damallsvenskan), över lokalkonkurrenten under 2000-talet. Siffrorna speglar också svårigheter och något att sträva mot. I Oktober 2003 slutade segermatchen 2-1 inför över 3 000 åskådare, den officiella publiksiffran var 300 vid 3-0-triumfen 2008.
– Som säsongen har sett ut har inget lag spelat ut, vi har jobbat på men behöver vinster. Om vi kan spetsa vårt spel i de tre matcherna före sommaren kommer det se ljust ut.

Nykomlingslag brukar ha mycket energi, Elena Sadiku har också en spelstil som pushar lagkamraterna.
– Göteborg senast var min starkaste insats, det var tufft att komma igång eftersom vi inte har något F19-lag som man kan lira med. Sen önskar jag att jag kan hålla mig så här fräsch.

Engagemang stärker klubbidentiten
Ett annat engagemang driver Hammarby i FN-projektet HeForShe, damlaget är bland annat aktivt på sociala medier för att få fler att stå upp för lika villkor.
– Jämställdhet ska inte bara handla om oss tjejer, killar måste också stå upp för kvinnor. Men feminism har blivit ett så laddat ord, vi måste klargöra att det handlar om samma rättigheter och vilka idéer vi står för.

Och där kommer idrottsrörelsen in?
– Hammarby är en sjukt stor klubb som når ut över hela Sverige, vi kan vara bra förebilder för vanliga privatpersoner.

Borde man inte klubben ordna till med liknande förutsättningar för representationslagen först?
– Det är det första året när vi har deras stöttning, det behövs tid och marknadsföring för allt ska bli perfekt. Nästa år kommer vi gå tillbaka till Kanalplan som renoveras med egna omklädningsrum och egna tider, säger Sadiku och tror på en annan del av Hammarbyfamiljen inför söndagsmatchen.

– Hammarbyfansen är fantastiska, när vi var i Kvarnsveden fick man gåshud och det är inte alla lag som har supportrar i Hammarby eller Piteå.

Hur är derbykänslan dan för dan?
– Det ska bli så kul. Vi har haft en grym vecka med vårt perspektiv, det känns i luften att det är något stort som händer. Bäst i stan, det gäller så mycket.

Fredag eftermiddag hade Hammarby sålt över 1 000 biljetter.

Söndag 17.00 Hammarby IF - Djurgårdens IF

Senaste möten, Hammarby - Djurgården
150314 Djurgården - Hammarby 3-2 (Sv. Cupen)
140927 Hammarby - Djurgården 3-0 (Elitettan)
140503 Djurgården - Hammarby 2-2 (Elitettan)
110912 Hammarby - Djurgården 1-2
110507 Djurgården - Hammarby 1-0
100828 Hammarby - Djurgården 0-2
100805 Djurgården - Hammarby 2-1 (Sv. Cupen)
100502 Djurgården - Hammarby 2-1
091107 Hammarby - Djurgården 2-1
090614 Djurgården - Hammarby 5-2
080923 Djurgården - Hammarby 3-1
080416 Hammarby - Djurgården 3-0

Stockholmsderbyn senaste två åren
160808 AIK - Hammarby (Elitettan) 0-3, 1 045 åskådare
160426 Hammarby - AIK (Elitettan) 1-0, 678 åskådare
150826 Hammarby - AIK (Damallsvenskan) 1-1, 1 160 åskådare
150521 AIK - Hammarby (Damallsvenskan) 1-1, 630 åskådare

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Premier League klubbarna har insett värdet
Premier League klubbarna har insett värdet

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.