Speciell uppladdning för lugn Lindahl

Hon kommer till EM som självklart förstaval och gör sitt tionde mästerskap i den blågula truppen. En fingerskada och snålt med matchträning skiljer uppladdningen från föregående år. Oavsett har Hedvig Lindahl hittat balansen som målvakt.
Hedvig Lindahl vet hur EM-formen ska timas till premiären mot Tyskland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Jag är väldigt avslappnad, det blir som det blir. Om jag har kvar den känslan när jag går in i matcherna brukar det bli bra, säger hon.

Alla blågula uppdrag, all press under åren som sista utpost har inte förlöpt med samma rofyllda inställning från keepern.

Kritikvågorna gick höga, bland annat under VM 2011. Efter OS i London året efter stormade det rejält kring Lindahl som fick leva i offentligheten med sina motgångar och tunga rubriker.
– Jag har minnesluckor, detaljer i matcher som fallit bort för att jag levt under stress. Men när jag fick min andra korsbandsskada var det som allt rasade och jag fick en chans, säger Lindahl som lidit en del för att inte hämmas av förväntningar.

– Det blir ett läge där det känns som man gör folk besvikna hela tiden, sedan kommer man till en punkt där allt faller och sen är det okej ändå.

Och nu? Lindahl tog som bekant gruvlig revansch med dubbla diamantbollar (2015, 2016), var säkerheten själv i straffläggningarna i Brasilien-OS och verkar ha nått till ett känslomässigt lugn i en innehållsrik karriär.
– Skönt att vara lite mindre ambitiös, då kan jag få ut det jag visste att jag kunde, ler hon och menar att målvaktskunnandet också blir bättre på kuppen.

– På grund av lugnet kan jag se det taktiska väldigt snabbt och styra upp laget.

Kan det hjälpa dig att ladda till EM-premiärer också?
– Jag skulle säga att i och med att jag känner mig så lugn så behöver jag inte skrika till. Jag behöver bara vara och lösa de situationerna jag ställs inför.

”Mille” gav förtroende
I landslagsomgivningen finns ytterligare personer som står för en avslappnad attityd. De senaste sex åren har Mikael ”Mille” Olsson jobbat nära Lindahl och kollegorna som målvaktstränare.
– Han har väl varit den tränare om varit tydligast med att han sett mig som förstamålvakt. Det var kanske inte så lätt att uttrycka för alla precis när han kom ombord, blev kanske lättare när Pia tog över. Men till mig har han alltid varit tydlig med hur det legat till, säger hon om tränarstödet.

– Han är till stor hjälp i förberedelse till fasta situationer och har stått ut med mig, jag tror inte jag är så lätt att jobba med alla gånger. Men han är far till väldigt många barn, lugn generellt och van vid att man kommer med massa åsikter hela tiden.

Apropå familj, hennes egen fick tillökning i början av året när sonen Nathan föddes. Mer liv och rörelse som också vävts in i EM-förberedelserna.

Lindahls brutna finger innebar att hon missade stora delar av vårsäsongen med Chelsea, de två träningslandskamperna mot Skottland i juni och Mexiko den gångna helgen är hennes enda på tre månader.
– Uppladdningen har inte varit optimal, vad som nu är optimalt. Kombinerat med att vi fick Nate i januari har jag sovit för lite generellt om man utgår från nio timmars sömn. Men med tanke på allt har jag landat på en okej nivå inför EM.

Du var aktiv med en hel del räddningar mot Mexiko, vad säger du om genrepet för egen del?
– Det var skönt faktiskt, jag fick plocka lite inlägg och några bollar. Det lär bli ännu mer mot Tyskland men det var en bra upptrappning. Även om jag missat många matcher, gick matcherna jag spelade innan riktigt bra och jag höll nollan tio-elva gånger på 15 matcher. En av sakerna som positivt med att få ännu ett barn är att man blir ännu mer effektiv med det man gör, säger Lindahl som börjar mästerskapet med att sköta familjekontakterna via telefon och videosamtal.

Åtminstone under gruppspelet har hon själv sin egen hemvist, frun Sabine och sönerna en annan.
– De kommer kanske testa att ta tåget senare, men det blev för många veckor i sträck att vara iväg, säger 34-åringen som går in i mästerskapsbubblan med fullt fokus.

– Jag kände på pre-camp att jag behöver rå om mig själv, men det finns en fördel om de kommer ner inför kvart eller semi. Det ger energi att bara få kramas lite.

Isåfall behöver Sverige åtminstone avancera från gruppen, realistiska förväntningar enligt Hedvig Lindahl.
– Vi ska förbi till en kvartsfinal, sen beror det på vad vi ställs emot där. Förhoppningsvis kan vi glida på en framgångvåg, ta oss till nivåerna vi hade under OS.

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.