Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Norge ställs mot regerande EM-mästarna Holland i VM-kvalet

Holland överraskade många när laget i augusti tog ett historiskt EM-guld på hemmaplan inför en fullsatt arena i Enschede då man slog Danmark med 4-2 i finalen. 28,000 personer fick se en final utöver det vanliga med spänning, fart och mycket mål där ställningen var 2-2 redan i halvtid. Ett tidigt ledningsmål i andra halvlek följdes upp av ett 4-2 mål i den 89:e minuten och Holland kunde för första gången titulera sig som Europamästare.

2015 kvalificerade sig landet till sitt första VM och EM-guldet 2017 kom väldigt överraskande för många,inte minst Norge som var knapp förhandsfavorit att vinna sin grupp i EM med Danmark, Belgien och Holland. Efter att ha inlett med en överraskande förlust mot Holland så lyfte det aldrig för Norge som åkte ut redan i gruppspelet. Efter EM lottades man i samma grupp som regerande mästarna Holland i VM-kvalet och drygt två månader efter guldet så är det dags för Holland att ställa om och ladda för nya matcher i kvalet som drog igång redan i september för andra lag i gruppen.

Senaste resultaten för Holland

Till skillnad från Norge så har Holland som enda lag i gruppen ännu inte inlett kvalspelet utan gör sin första match mot Norge i Groningen på måndag. Sedan EM-finalvinsten mot Danmark har man bara spelat en landskamp och då vann man med 0-2 borta mot Österrike efter att man dominerat matchen med övertygande bollinnehav och 4 avslut på mål jämfört med Österrikes enda avslut. Matchen mot Norge ses som toppmötet i grupp A i kvalgruppen och möjligheten finns att öka spänningen i den matchen och flera andra med liveodds på fotboll.

Det holländska laget drivs främst av stjärnan Lieke Martens som med sina tre mål och framstående spel blev utsedd till EM:s bästa spelare, något som gjorde att FC Barcelona fick ögonen för spelaren som då värvades från FC Rosengård. 
Holland hade planerat att spela en träningslandskamp inför VM-kvalet mot Danmark, en repris på sommarens EM-final men då danskorna är i konflikt med det danska fotbollsförbundet gällande ersättningar för spelarna så ställdes matchen in vilket gör att holländskornas uppladdning inte har varit optimal. Lager har alltså inte fått träningsspela ordentligt inför denna viktiga landskampen. Hollands trupp består som tidigare av av stjärnor som till vardags spelar i några av de största och mest framgångsrika klubbarna i Europa som Paris Saint Germain, Manchester City, Linköping FC, Arsenal, Liverpool FC samt flera spelare i den inhemska ligan, då främst från topplaget FC Twente.

Senaste resultaten för Norge

Norge har inlett sin grupp starkt och har två övertygande segrar (4-1 mot Nordirland och 6-1 mot Slovakien). Till denna samlingen har norskorna i princip samma trupp som vid senaste samlingen förutom en comebackande anfallare och en debutant. Förbundskaptenen kommenterade till det norska fotbollsförbundets hemsida att man vill ha revansch från EM i somras. Caroline Graham Hansen har visat god form och har gjort tre mål hittills i kvalet varav två senast mot Slovakien. Dessutom är skyttedrottningen Isabell Herlovsen tillbaka i landslaget efter sitt uppehåll för spel i Kina. Herlovsen står på 50 mål i landslaget och har “bara” 16 mål upp till rekordhållaren Marianne Pettersen. Anfallaren blir en klar förstärkning för norskorna. 
Norge har laddat upp länge för landskampen och har varit på plats i Holland sedan i onsdags och tränat flertal pass på FC Emmens träningsanläggning.

Vilka är favoriter?

Holland får med fördel av hemmaplan och som regerande EM-mästare ses som favoriter men Norge är i matchform till skillnad från holländskorna och har två stora segrar i ryggen. Efter publiksuccén i Europamästerskapet kan man räkna med ett starkt hemmastöd för Holland i Groningen, något som lyfte hemmanationen rejält under mästerskapet och som skapade ett stort intresse för det holländska landslaget. 


Taggar: , ,

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.