Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Nu är det väl ingen nyhet att det råder oerhört stor skillnad mellan fotbollsherrars löner och sponsorintäkter jämfört med damerna. Och allt som oftast får damerna stå i bakgrunden, vilket inte minst aktualiserades rent symboliskt för några år sedan då herrlandslagets Anders Svensson på fotbollsgalan 2013 av fotbollsförbundet fick en sprillans ny bil för sitt landslagrekord på 146 matcher. Ett rekord som Therese Sjögran passerat redan två år tidigare i damlandslaget, vilket resulterade i en blomma. Lägg därtill att det tänkta hyllningsinslaget om Sjögran på fotbollsgalan 2014 - för den enorma bedriften av 200 landskamper - ströks efter att andra programpunkter dragit ut på tiden.

80 procent av idrottens resurser går till männen

Symboliken kan lätt översättas i verklighet, då det nog är få – om ens några – sektorer i samhället där det skiljer så mycket. Exempelvis tjänade USA:s förbundskapten Jürgen Klinsmann hela 17,3 miljoner kronor om året jämfört med Pia Sundhages 2,2 miljoner. Och då tog ändå Sundhage USA till två OS-guld under sin period som förbundskapten, medan USA:s herrar var och är rätt så långt ifrån de riktigt stora pokalerna. 2015 höjdes prispengarna i Champions League för herrar med flera miljarder kronor, medan damernas stod stilla på tidigare nivåer.

Det sägs att cirka 80 procent av idrottens totala resurser går till mäns idrottande och tittar vi på Sverige så har damallsvenskan sponsorintäkter på runt 100 miljoner kronor medan herrallsvenskan ligger på 1,7 miljarder. Kanske mer, då det finns lite olika uppgifter som cirkulerar.

En genomsnittlig månadslön för spelare i herrallsvenskan sägs uppgå till 75 000 – 89 000 kr/månaden medan en spelare i damallsvenskan ligger på knappt 9 900 – 11 000 kr, återigen lite beroende på vem man frågar. Och då är ändå damallsvenskan den nionde bäst betalda damligan i världen. PSG:s brasilianske storstjärna Neymar tjänar dock mer än samtliga spelare i världens sju främsta damligor tillsammans.

Tidig motvind och Öxabäcks genombrott

Damfotbollen har ju genom årens lopp fått kämpa mer i motvind ända sedan de första pionjärerna i slutet av 1800-talet och kanske främst på 1920-talet, vilka möttes av starkt motstånd från herrspelare och diverse experter. Ofta dateras den riktiga starten av damfotbollen till 1960-talet, men det faktum att det rådde ett så pass stort motstånd på så många plan fördröjde genombrottet för damfotbollen rejält, snarare än att det ska ha saknats ett intresse. 1920 lär det ha funnits 150 damlag i England och då kända Dick Kerr Ladies ska ha spelat inför ett fullsatt Goodison Park i Liverpool (än idag Everton FC:s hemmaplan). En verksamhet – eller rörelse om man så vill - som sedan snabbt dog ut på grund av att fotbollsförbundet FA förbjöd herrlagen att låta damlagen använda arenorna.

Öxabäcks IF blev i mitten av 1960-talet det första riktigt kända damfotbollslaget i Sverige, vilket kan tyckas sent, men ändå är det rätt så länge sedan om man ser till att sponsor- och löneskillnader fortfarande är så stora som de är idag. Fyra unga tjejer drog 1966 igång verksamheten. Kerstin Johnson (då Andersson) kom från en riktig fotbollsfamilj, men det var bröderna som spelade den organiserade fotbollen. Kerstin, Anna-Greta Skoglund (idag Olsson) och Maj-Britt Håkansson (Oscarsson) tog sig de fem milen till Borås för att dansa och där stötte på en duktig målvakt vid namn Kerstin Larsson och tillsammans ringde de sedan runt till kompisar för att bilda ett lag. I början fick de spela mot gubblag, men de ringde vidare och kontaktade fler och snart började kvinnligt motstånd dyka upp och bollen var i rullning. Ganska snart kunde man tala om en boom då 728 licensierade damspelare 1970 förvandlades till 4901 stycken 1971. Idag är det nästan 100 000 licensierade spelare.

Långsam utveckling på sponsor\- och lönesidan

Damfotbollen har sedan dess utvecklats i rask takt sportsligt och popularitetsmässigt, men inte när det gäller sponsorer och löner. Det börjar dock röra på sig så sakteliga.

IF Limhamn Bunkeflo (LB07) beslutade 2013 att deras fotbollsspelare skulle få samma lön, oavsett kön, vilket ledde till ett herrarna fick gå ned i lön. För damerna – å sin sida – kom beskedet snarare som en överraskning då de inte förväntat sig ett beslut i en sådan riktning. Även sponsorpengarna skulle delas lika. 2016 startade den klassiska klubben Umeå IK ett samarbete med Fair Pay, en organisation grundad av den gamla landslagsmålvakten Caroline Jönsson och som verkar för målet lika lön och sponsorpengar för män och kvinnor.

Spelsektorn, i och med det svenska monopolet Svenska Spel, har länge varit en stark sponsor inom svensk damfotboll. Samtidigt som de uppmanar Sveriges befolkning till sunt spel, syns de nästan på varenda fotbollströja nationellt och har en stark koppling till föreningsfotboll. Anslaget till damfotbollen visavi herrfotbollen är förhållande vis proportionellt fördelat, åtminstone om man jämför med den generella sponsringsbilden landet över och internationellt.

Efterfrågan på herrarnas klubbar och turneringar är ju betydligt större och därmed dras de stora pengarna dit, men frågan är om det skulle behöva vara så stor skillnad? Om det inte finns möjligheter till en mer sund jämvikt. Ja, eller åtminstone närma sig jämställdhet. I Sverige förespråkas sundhet på de flesta plan, om det så gäller fysisk träning eller spel. Frågan är om det går att nå en mer sund fördelning när det gäller resurser som sponsorpengar och löner.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.