Träning & hälsa

För att kunna prestera bra måste man må bra, det gäller inte bara fotbollsspelare. Här hittar du artiklar inom kost, hälsa och träning med handfasta tips på hur du kan öka ditt allmänna välbefinnande, må bättre och prestera mer – såväl på plan som utanför.

Regelverk saknas för elitidrottande mammor

World Village of Women Sports bjöd under hösten in en namnkunnig panel i Malmö för att diskutera graviditet och elitidrott. Vi har valt att ta upp den del som rör sig om elitidrottande kvinnas rättigheter när hon bli gravid. Reglerna på förenings- eller förbundsnivå eller hos Försäkringskassan är nämligen inte helt solklara.
Josefin Öqvist med dottern Stella. Foto: Bildbyrån

Om vi går tillbaka i tiden cirka 15-20 år så var det mest vanliga scenariot att man vid graviditet också valde att avsluta sin elitkarriär. De senaste åren pekar klart på att det skett en attitydförändring när det kommer till att kombinera elitidrott med att bli mamma. Marta Fotbollsmagasin har pratat med ett par kvinnor som kan dela med sig av erfarenheter vad gäller själva situationen att som elitidrottande kvinna bli förälder och hur man på förenings- och förbundsnivå tacklar de här frågorna. Vare sig samhället eller idrottsorganisationerna verkar vara klara över hur de ska hantera denna situation.

Dokumentation viktig för att få rätt hjälp
Josefine Öqvist blev gravid 2012 och kunde inte fullfölja säsongen med Tyresö FF. Så här berättar hon:
– Först var det ångestfyllt att gå till min arbetsgivare och berätta att jag tänkte vara mammaledig en hel säsong. Därefter blev det en kamp för att bli sjukskriven. Jag fick jättebra hjälp och efter ett tag löste det sig så att jag fick havandeskapspenning och sedan även föräldrapenning. Det gäller att ha bra dokumentation och det är väl frågan om man behöver det som en icke idrottande kvinna som ska bli mamma.
Vad tycker du så här i efterhand att man behöver göra?
– Reglerna är snåriga och det behöver nog tas fram en handlingsplan som föreslår konkret hjälp för en elitidrottare som blir gravid och behöver stöd. Detta är absolut en fråga idrottsansvariga centralt borde titta på och ha klara riktlinjer för.
Josefine fortsatte sin karriär och är numera professionell fotbollsspelare i Montpellier. I somras var hon med i det svenska landslaget som tog EM-brons på hemmaplan. Under EM hade hon dottern Stella med sig, något som hon lovordar.
– För Pia Sundhage, vår förbundskapten, var detta vardag under hennes tid som förbundskapten i USA. Där finns inskrivet i kontrakt att spelare får ha både barn och barnflickor med sig. Kanske öppnar det här vägen för många andra att skaffa barn och fortsätta att spela fotboll, säger Josefine.

Indragna stöd
Kanotisten Sofia Paldanius och simhopperskan Anna Lindberg fick sina stöd ifrån Svenska Olympiska Kommittén (SOK) indragna när de blev gravida. En otidsenlig åtgärd som både Sofia och Anna håller med om.
– Det är skillnad på kön. Jag vet män som fått utökat stöd när de blivit föräldrar för att t.ex. kunna ta med familjen på läger. Jag fick stödet indraget men mot ett löfte om att jag skulle få det tillbaka om jag tävlade och visade att jag gjorde en seriös satsning igen. Min comeback gjorde jag i september men jag har ännu inte fått något svar av SOK, säger Sofia som födde sonen Alfons i somras.
Anna Lindberg, fick sitt första barn, sonen Yelverton, 2009, gjorde sen comeback och vann två EM-guld samt kvalificerade sig för sitt femte OS i London 2012, och berättar så här:
– Jag blev också av med mitt stöd ifrån SOK när jag var gravid, men fick tillbaka det när jag började tävla igen. Jag tänker i banor som att man egentligen inte behöver stödet som mest när man väl kommit tillbaka utan under själva graviditeten, när man inte kan tävla - då har man mer nytta av det. Har man varit med på fyra OS innan man blev gravid, som jag hade, och sen säger att man satsar mot ett femte, så gör man inte det som en rolig grej och för att gå runt i OS-byn, om man säger så, säger Anna och ler.

Öhrstig efterlyser förändring
Sprintstjärnan Emelie Öhrstig vann VM-guld 2005 och förutom att hon numera är expertkommentator på SVT sitter hon i Svenska Skidförbundets styrelse. Även i skidförbundet finns oklarheter kring frågor runt graviditet i kombination med en elitkarriär.
– Det är inget som hittills i debatterats i vårt styrelserum och den största anledningen är troligen att det inte är så många kvinnor som valt att fortsätta efter att ha blivit mamma. Skidåkning borde dock passa bra, man borde kunna hålla på tills man är 40 år i varje fall. Jag skulle gärna vilja se en förändring, det känns fullt möjligt, tillägger Emelie.

Gemensamt policydokument framtaget i fotboll
Caroline Jönsson, f.d. landslagsmålvakt, har under flera år drivit frågorna gentemot Svenska Fotbollförbundet.
– Jag sitter i spelarföreningen på både dam- och herrsidan och har varit med och skrivit det första kollektivavtalet på damsidan. Vi har nu, sju år senare, äntligen tagit fram ett policydokument runt dessa frågor. Det har tagit väldigt lång tid och det har inte funnits något gehör. Vi försöker nu få till en gemensam linje tillsammans med de andra lagsporterna och på så vis kunna vända oss gemensamt till RF, SOK, Försäkringskassan. Det är mycket att ta hänsyn till, såsom kontraktsskrivningar och vad händer om man blir gravid när man står under kontrakt. Från när kan man vara mammaledig, hur länge kan man spela? Vi skulle behöva ta fram en kunskapsbank med tydliga regler för vad som gäller, poängterar Caroline.

Artikeln är tidigare införd i Marta Fotbollsmagasin nr 5-2013

Skador en del av en idrottares verklighet. Foto: Bildbyrån

Överbelastningsskador inget att ignorera

Överbelastningsskador kan ställa till med stora besvär för lång tid framöver. Det är en skada som kan begränsa vilken mängd och intensitet av träning kroppen klarar av och därmed hämma utvecklingen som fotbollsspelare. Här får du kunskap från två erfarna sjukgymnaster om hur dessa skador uppstår och vad man kan, och ska, göra för att förebygga dem.
Ny bok: Mental tuffhet - fokus på uppgiften. Foto: Sisu Idrottsböcker

Ny bok: Mental tuffhet - fokus på uppgiften

Mental tuffhet är förmågan att fokusera på uppgiften, oavsett vad som händer inom och runtomkring dig. För att lyckas med det måste du träna och stärka din MindPower. Du behöver också acceptera dig själv för den du är och acceptera intentionen att prestera på toppen av din förmåga. Idrottsforskaren John Jouper är författare till boken Mental tuffhet - fokus på uppgiften som bryter med den klassiska idrottspsykologin – med syfte att öka förmågan att prestera.

Undvik en korsbandsskada per säsong – träna KNÄKONTROLL!

Den svenska Knäkontrollstudien inom flickfotboll visade att nästan 2/3 (ca 65%) av alla främre korsbandsskador hos fotbollsspelande tonårstjejer kan förebyggas med ett speciellt uppvärmningsprogram. Forskning inom detta område bedrivs i en mängd länder och inte bara inom fotboll. Förhållandet med ökad förekomst av allvarliga knäskador hos de kvinnliga idrottarna är nämligen detsamma inom bl.a. basket, innebandy och handboll.

Vi tappar för många av de bästa!

När en ny årskull kliver in i sitt första år på idrottsgymnasierna innebär detta en rejäl ökning av träningsmängden vilket kan vara tufft för många. Vår erfarenhet från flera idrotter är att väldigt många av de talangfulla ungdomarna drabbas av skador under gymnasietiden och faktiskt är det inte ovanligt att de är skadade redan då de börjar på idrottsgymnasiet.

Att utveckla hållbar balans kan ge vinst för livet

Övningar i kroppskännedom, balans och kontroll förebygger skador bland idrottare men det har också blivit ett utbrett sätt att träna för människor i alla åldrar. Gör man en snabbkoll på vad olika gym erbjuder för träningsformer så hittar man bland annat pilates och coreboll, två träningsformer som riktar in sig på funktionell och fokuserad träning av bålstyrkan. KI-balans, är en annan form som fokuserar på att hitta harmoni och balans i träningen som utgörs av rörlighet, styrka, balans, koordination och avspänning med meditativa inslag.

Ny bok: Bättre prestation och hälsa med KBT

Det finns många exempel inom idrotten där både prestation och välbefinnande kan bli lidande på grund av mer eller mindre omfattande psykiska besvär. Det är för många lättare att tala öppet om ”smärta i foten” jämfört med att tala om psykisk ohälsa. – Många idrottare försöker radera alla tecken på mental svaghet, särskilt i prestationssammanhang. Att arbeta med och tala mer om detta område gör att vi minskar stigmat och avdramatiserar problem av psykologisk karaktär, säger Göran Kenttä, en av bokens tre huvudförfattare.
FIFA 11 for Health lanserades vid VM i Sydafrika 2010 och ska nu tillämpas efter europeiska förhållanden. Foto: Fifa.com

Fotboll visar barn vägen till hälsa

Ett projekt som FIFA startade i Afrika för att lära barn ett sundare levnadssätt kommer att provas i Danmark som första land i Europa. Projektet heter FIFA 11 for Health och riktar sig till barn av båda könen mellan 11 och 12 år.

Fortsätt träna under graviditeten

Många gravida kvinnor slutar att träna – helt i onödan. De medicinska rekommendationerna är nämligen tydliga: fysisk aktivitet under graviditet ger en rad positiva hälsoeffekter och ska istället uppmuntras.

Undvik kramp genom att undvika muskeluttröttning

Alla har väl någon gång fått kramp under träning eller match. Får man en rejäl körare gör det riktigt, riktigt ont och man måste få hjälp med att dra ut muskeln för att på så sätt kunna komma igång så smått igen. Men varför man får kramp?

Kampen viktigare än att vinna - därför stannar unga kvar i föreningsidrotten

I avhandlingen "Vilka stannar kvar och varför? En studie om ungas föreningsidrottande under uppväxtåren" ingår en grupp ungdomar födda 1991 som under nio år svarat på enkäter. Därtill har ungdomar i åldrarna 15 till 19 år intervjuats. Datamaterialet bygger på ett projekt som Skola-Idrott-Hälsa, SIH genomfört och ett projekt inom Riksidrottsförbundet verksamhet. Syftet med avhandlingen är att öka kunskapen om vilka som deltar i föreningsidrott under barn- och ungdomsåren, i vilka idrotter och vad som utmärker ungdomar som fortsätter och varför de fortsätter.

Vikten av vikten - kost och fotboll med fysiologen Helena Andersson

Att slarva med kosten och äta sallad istället för pasta och ris påverkar inte en enskild match, men påverkar prestationen på sikt, berättar fysiologen Helena Andersson i Fotboll och Damsamhälles 16:e avsnitt.

Inflammerad slemsäck behöver speciell uppmärksamhet

Att knäskador är vanliga i fotboll läser vi ofta om. Då pratas det mest om knäskador av det allvarligare slaget som t.ex en korsbandsskada. Att få en smäll på ett knä med efterföljande blåmärke kan ge smärta men behöver inte betyda att det är något allvarligt. Dock ska man vara uppmärksam om knäet svullnar upp. Sjukgymnasterna Lisbeth Jönsson och Malin Lundgren ger svar på vad man ska tänka på om man råkar ut för en sådan skada.

Stretching - ett relativt nytt begrepp

Forskning på 60-talet visade att små känselorgan i våra muskler (i form av en fjäder) känner av hur mycket och hur fort en muskel sträcks. När detta sker kommer muskeln att skydda sig genom att dra ihop sig. Den viktigaste upptäckten var att denna skyddsmekanism kunde kringgås om man töjde långsamt och låg stilla i den töjningen i ungefär 5 sekunder. Därmed var begreppet stretching uppfunnet.
Biff är järnrikt kött. Grönsakerna hjälper till så att kroppen lättare tar upp järnet.

Dags att du skaffar dig järnkoll

Vi har olika behov av järn beroende på kön, ålder och en rad andra faktorer. Unga personer som idrottar mycket behöver mycket järn. Det gäller alla, både flickor och pojkar.

Undvik upprepade fotledsstukningar!

Inom damfotboll liksom i många andra idrotter är fotledsstukning en mycket vanlig skada. Ofta så stannar det inte med en stukning utan det blir flera efter varandra. I applikationen Stukad fot får du guidning via bilder/text/tal om hur du utför akut omhändertagande, rehabtränar och tejpar din skadade fot. Appen är nu uppdaterad med ett funktionstest där du i procent kan se den skadade fotens kapacitet jämfört med den friska. Allt med målsättningen att du ska återfå full funktion i den stukade foten innan du återgår för fullt till träning tävling/match.

”Lårkaka” en smärtsam upplevelse

Idrotten är vår i särklass största folkrörelse. Många unga tränar regelbundet och tyvärr blir också många skadade i sitt idrottande. När man blir skadad gäller det att tänka rätt och agera rätt för att på så sätt minimera tiden man går skadad. Man kan säga att med rätt behandling kan den skadade snabbt bli återställd, medan dålig behandling eller ingen behandling alls ger risk för både långvariga problem och funktionsnedsättning.

Så påverkar alkohol din träning

Enligt kunskapsöversikten Alkohol och Idrott en som tre forskare på GIH har sammanställt kan den fysiska prestationsförmågan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter alkoholintag. – Koordination, koncentration och reaktionsförmåga påverkas mest negativt av alkoholkonsumtion, vilket medför att skaderisken ökar, framför allt i samband med trötthet, säger Mikael Mattsson, lektor och en av författarna.

Återhämtning – nyckeln till framgång?

Att återhämtning är en viktig del av en idrottares vardag kan vi nog alla vara överens om. Även den mest hängivna idrottaren ägnar en större del av sin tid till återhämtning än till aktiv träning. Frågan är bara hur vi bäst ska utnyttja tiden till återhämtning och vilken metod som är den mest effektiva?

Regelverk saknas för elitidrottande mammor

World Village of Women Sports bjöd under hösten in en namnkunnig panel i Malmö för att diskutera graviditet och elitidrott. Vi har valt att ta upp den del som rör sig om elitidrottande kvinnas rättigheter när hon bli gravid. Reglerna på förenings- eller förbundsnivå eller hos Försäkringskassan är nämligen inte helt solklara.

Näringsintaget har en avgörande betydelse för hormonell balans

Våra sjukgymnaster har svarat på tre frågor och tar också särskilt upp den rörande av menstruationsrubbningar hos elitidrottskvinnor = idrottsamenorré. Viktiga frågor får svar i denna artikel som är bra för alla inblandade, föräldrar, tränare och aktiva att lära sig mer om.