Jane Törnqvists liv går på kryckor

I helgen är det dags för årets första utmaning för de fyra bästa lagen i fjolårets Damallsvenska. Kopparbergs/Göteborg, Linköpings FC, Ldb FC Malmö och Umeå IK gör upp om 100 000 r men Kopparbergs/Göteborgs mest rutinerade spelare Jane Törnqvist får stå sidan om och titta på. Hon hoppar ännu på kryckor efter en operation i knäet.
Foto: Fredrik Hasselgren

En vecka återstår innan Jane kan släppa kryckorna men i dagarna har hon fått börja belasta knäet, men bara mycket lätt. Hur mår du Jane?
- Jo tack, bra efter omständigheterna. Jag har ju avverkat 5 av de 6 veckor som jag ska hoppa på kryckor så jag ser börjar se ljuset i tunneln, skrattar hon.

Du hade problem med knäet redan ifjol men kunde då hålla dig spelbar genom kontinuerlig rehabträning. Vad var det för fel på knäet och vad är det läkare Leif Swärd har gjort för att du ska bli bra?
- Mina problem började i den sista allsvenska matchen före uppehållet inför EM-slutspelet 2009. Det var riktigt besvärligt emellanåt, knäet svullnade efter belastning och låste sig. Men tillsammans med vår sjukgymnast hittade jag en bra balans i träningen och klarade att köra säsongen ut. Det Leif Swärd gjort kallas för mikrofrakturering. Läkarna går in och borrar en massa små hål i benet, ett ingrepp som skapar en blödning och senare en sårskorpa som ska ersätta det brosk som helt saknas i knäet, förklarar Jane.

Då tolkar jag det som att du kommer att se ditt Kopparbergs/Göteborg från åskådarplats när det drar ihop sig till LdB Sportcup i helgen?
- Det stämmer bra. Det ska bli riktigt kul även om det handlar om försäsongsmatcher så tror jag att det kan bli en riktig kul tillställning där de som har mest motivation vinner.

Hur ser du förresten på att så många spelare har lämnat Damallsvenskan?
- Det bryr jag mig inte om. Det har hänt förr och kommer att svänga igen. Se när Marta lämnade, inte dog Umeå IK för det utan gjorde en strålande säsong ändå. Vi själva förlorade både Lotta Schelin och Ingvild Stensland för något år sedan och ändå gjorde vi det bästa resultatet någonsin 2009. När en profil lämnar finns det alltid någon som är sugen på att ta mer plats och nu har de unga chansen. Vi får se vilka som klarar av att ta den, avslutar Jane.