Landström återvänder till Hammarby

Jessica Landström värmer upp med två träningsmatcher med Hammarby IF innan hon lämnar för proffslivet i USA. I bästa fall kan Hammarby IF räkna med att Jessica spelar för dem i slutomgångarna till hösten.
Foto: Fredrik Hasselgren

Hammarby IF har skräddarsytt en lösning som gör detta möjligt. I vår flyttar Jessica "Landis" Landström till USA för att spela för mästarlaget Sky Blue Soccer. Men i en skräddarsydd lösning blir också Hammarby "hemma" under 2010 och nu är försäsongsträningen i full gång.

Före flytten hinner hon bland annat möta Tyresö och Djurgården i träningsmatcher och när säsongen i USA tar slut i höst hoppas hon hinna hem till damallsvenskans sista omgångar. Tidpunkten för detta är dock lite oklar, tills dess att alla TV-avtal är på plats.

Alva Nilsson 2010-01-24 18:48

Känns inte alls ologiskt.
Frågan är vart de andra "svenskamerikanskorna" spelar i höst? Någon som vågar sia om det?

Martin 2010-01-24 19:04

Hoppas förstås att framförallt Seger kommer 'hem' till LFC. Är dock lite tveksam till det här med att ta hem spelare för en handfull matcher på slutet av säsongen. Ett Hammarby med Landström är ju t ex något helt annant än ett Hammarby utan densamme och vill det sig illa kan det bli spelschemat som avgör vilket lag som tillslut tar hem Damallsvenskan 2010.

Med det sagt så är det naturligtvis alltid roligt att få se så bra spelare som möjligt på planen, men ur 'rättvisesynpunkt' så blir det problematiskt.

daniel 2010-01-24 19:49

Just för Linköping har ju korttidskontrakt alltid varit en del av strategin. Jag har svårt att se att det är ett rättviseproblem att också andra klubbar nu skriver sådana kontrakt. Om man sen förlägger kontraktstiden till början eller slutet av säsongen har jag svårt att se skulle ha betydelse.

Sen tror jag att de flesta av ex-allsvenskorna i USA kommer att söka sig hemåt för att förlänga säsongen. Sen är ju frågan vad hem är. För Ramona Bachman är det tydligen Umeå, inte Zürich. För Marta var det Sao Paolo, inte Umeå. För Landström är det naturligt att promenadväg till Kanalplan väger tungt. Seger har nämnt Malmö som tänkbart höstlag, på pendlingsavstånd från föräldrarnas Rydebäck. Hem, tror jag, blir långt ifrån alltid det lag spelaren hade kontrakt med när man bytte liga.

Madde 2010-01-24 21:36

Skulle ju vara en väldigt bra "värvning" för Hammarby om så blir fallet. Men i sånna fall tror jag det blir mer än 1 säsong i USA för Landström, har svårt att se att Hammarby skulle vara hennes klubbadress en hel säsong...

Alva Nilsson 2010-01-24 22:22

Visst skulle det vara en grym "värvning" för Hammarby. Och nej, jag tror inte heller att Landis blir långvarig i klubben - därmed inte sagt att hon spelar mer än ett år i USA. Några matcher under hösten i hammarby lär knappast göra till eller från för klubbadressen 2011. Och 2011 är ju trots ett år bort. Mycket kan hända innan dess.

För övrigt har jag skrivit om just etta "hemvändarproblem" på min blogg. Men inte berört spelschemat och detta kan komma att avgöra guldstriden. För jag tror inte att det spelar så stor roll.

Madde 2010-01-24 22:46

Nä det är ju sant. Men känns endå som att LFC skulle varit första alternativet om det inte blir en fortsättning i USA. Närheten till kanalplan till trots... Men som sagt säsong 2011 är ju långt bort.

Läste detta. Går det inte att fixa så att man kan kommentera bloggarna med? Ser inte det som ett problem i största allmänhet, men kan tycka att det måste vara lite surt om man spelat 18 matcher från start för att sedan bli petad från en "hemvändare" vid slut tampen.

Alva Nilsson 2010-01-25 10:33

@Madde: Att Jessica nu under några matcher denna säsong väljer Hammarby känns minst sagt väntat. Eftersom det bara handlar om ett fåtal matcher är det inte lika viktigt att spela i det "bästa laget som utvecklar en mest", då blir lärheten till familj, lägenhet mm viktigare. Sen Landström gör nästa säsong är svårt att spekulera i. Men jag tror inte hon hämnar i Linköping.

Om du klickar på rubriken på ett blogginlägg är det fritt fram att kommentera.

Anders funderar 2010-01-26 11:58

Men visst är detta också ett tecken på att Hammarby är ett starkt varumärke med en stark klubbkänsla. Kicki Bengtsson är ju en annan storsspelare som valde att återvända till Hammarby och Pia Sundhage ytterligare en stor personlighet som ju gjort allt och varit världen över - och som ofta säger att hon kommer återvända till Kanalen till sist.

Ja, ja. Nu är Landis mycket yngre och detta kanske ett snabbt stopp, även om ingen utom Landis kan veta säkert vad gäller det. Men ändå, klubbkänsla är nog inte så dumt för en klubb att ha i rockärmen.

Gäst fotbollsälskare 2010-02-06 17:48

Min första reaktion på detta upplägg är bra.men tänker man över en hel säsong så
känns det helt fel i matchning.att spelaren tränar med allsvenska lag är helt okej , och dom höjer säkert nivån ett snäpp.men att sedan låta spelare spela träningsmatcher och seriematcher på hösten känns helt fel.hur ska andra spelare kunna bli bättre när dom "sk" stjärnorna kommer hem och puttar undan dom.
jag tycker att man måste tro på den trupp man har och ge den förtroende under
hela säsongen. USA spelarna har valt detta själv och då ska man inte komma hem
för att knuffa bort spelarna som har slitit en hel säsong.