Vi reder ut läget i afrikansk damfotboll

Daniel Åman i Göteborg är den svensk som har bäst koll på damfotboll i Afrika. Han vet var talangerna finns och har kontakterna framför allt i folkrika Nigeria. Daniel som är Summer Football Centres europeiska korrespondent har full koll.

Daniel du har varit involverad i ett antal spelarvärvningar därifrån till Damallsvenskan på senare år, hur är uppdateringen där?
- Många av de nigerianska landslagspelarna tillhör och administreras i Nigeria från Summer Football Centre. Summers ägare, investerare och sponsorer, bekostar viseringsavgifter, resor för provspel, cuper etc.
Jag har sedan 2007 varit Summer FC:s europeiska korrespondent och haft hand om hela den europeiska marknaden. Jag har själv varit i Nigeria tre gånger för att se spelare på plats.

Faith Ikidi som han tog till Sverige i mars 2009 är en av få som inte är direkt kopplad till Summer FC.
- Jag tog hit henne som hennes personliga rådgivare, som de dock benämner manager i Nigeria. Det fanns en massa alternativ för Faith inför detta år men det får skjutas på framtiden. Faith kör med Linköpings FC ett år till.

2007 när Daniel tog Cynthia Uwak till Falköping var Rita Chikwelu, som just skrivit på för Umeå IK, med under det första besöket i mars.
- Rita har jag känt sedan 2005, då hon spelade Gothia Cup första gången. Det var även första året jag jobbade som guide/värd för samtliga afrikanska gäster i Gothia Cup. Han som var team manager det året för laget Rita spelade med är idag president för Summer FC, berättar Daniel.

Vad är Summer Football Centre exakt?
- Ett fotbollscentrum baserat i Lagos, som i Surulere har ett stort eget 8-våningshus där många av spelare utifrån bor. Summer FC står för utbildning, boende och självklart kostnader för deras fotbollsutbildning. Spelare rekryteras från hela Västafrika. Det finns mellan 200 och 300 spelare totalt, alla rekryterade i en urvalsprocess. Till detta finns runt 20 tränare, varav en headcoach. Sedan kommer management och staff.

Majoriteten av Summer FC är lovande herrspelare, och ett av lagen vann förra året delstatsmästerskapet, där de flesta av motståndarna är fotbollsakademier. Sedan 2007 jobbar Summer FC även med damspelare och har sedan dess rekryterat många av de nigerianska landslagsspelarna, som man skrivit överenskommelser med.

Du tog tre spelare till Piteå förra året, vad har hänt sedan dess?
- Första gången jag var uppe med dem var i juli. Jag var tre gånger i Piteå och såg bl a höstmatchen Piteå IF - Kopparbergs/Göteborg FC. Jag handrekryterade själv två av de tre spelarna Ebi Onome och Sarah Michael. Summer FC bistod med Rebecca Kalu. Jag är nöjd, för Piteå IF fick en centrallinje som lyfte laget oerhört. Det är en bra referens för framtiden när jag diskuterar med andra klubbar om vilken spetskompetens jag kan hjälpa dem med, framhåller Daniel Åman.

Summer FC har även gjort upp samarbetsavtal med många andra klubbar de senaste åren, vilket betyder att man hjälper dem med rekryteringen i framtiden.
- Det innebär bl a att lag från Summer FC kan komma till Piteå Summer Games, vilket är något jag själv hoppas och har som vision, förklarar Daniel Åman.
- När det gäller de tre ovannämnda spelarna, och när vi var i Piteå i juli, vill man ju självklart erbjuda något långsiktigt mer än ett samarbetsavtal. Så i detta fall blev det att Piteå IF köpte optionsrätten inför säsongen 2010 för dessa spelare. Detta för att ge mer trygghet samt möjligheter inför kommande säsong. Speciellt i en verksamhet på spelare, som knyts upp ett år i taget. Att Piteå IF åkte ur Damallsvenskan förändrar inget när det gäller den optionsrätten.

Du nämnde tidigare om Rita Chikwelu, som skrivit på för Umeå IK? - Rita vet att jag försökte få henne till västkusten i år, men kanske möjligheten att låna ut henne första säsongen till ett annat lag. Sedan november har hon varit en del av den deal som Piteå IF diskuterat med Summer FC. Att hon varit i Umeå och visat upp sig förändrar ingenting. Jag vet att en person från Finland varit i kontakt med Summer FC:s president och på den vägen kom Umeå upp. Jag har själv inte varit i kontakt med någon av dessa klubbar som jag bara läst om beträffande dessa spelare, men min förhoppning är att de kommer i kontakt med mig i det närmaste. Precis som många andra föreningar gjort senaste åren.

Vad säger den afrikanska tävlingsagendan i år?
- Det är åter nationscupen, den sjunde i ordningen. Återstår att se om Nigeria kan ta tillbaks sin plats som nummer ett i Afrika. Senast vann ju Ekvatorial Guinea, vilket var en stor skräll. Men som jag sagts tidigare är fler och fler länder på frammarsch inom damfotbollen i Afrika. Nigeria är fortfarande högst rankat på FIFA-rankingen.

Sist, dina egna närmaste planer?
- Först blir det att göra klart med de klubbar jag nämnt, sedan skall jag till Nigeria inom de närmaste veckorna. Först skall jag dock få hit tre-fyra spelare att visa upp i Sverige. Inte hundra klart med vilken klubb dock än, men intresset för nigerianska spelare finns ju. En av dessa spelare är Afrikas Marta, för hon heter Martha. Hon är 18 år, och spelade bl a U20-VM senast. En annan har namnet ”Patience”