Klubbkänslan tog Frida Östberg tillbaka till planen

Egentligen hade Frida Östberg bestämt sig för att sluta. Men viljan att hjälpa sin gamla klubb blev för stark – nu återfinns hon som så många säsonger förr i Umeå IK:s färger.
Foto: Fredrik Hasselgren

- Det var en samling lyckliga omständigheter som avgjorde, säger Frida Östberg.

Möjligheten uppenbarade sig i och med att utbildningen till hälsocoach hon läser kan genomföras på distans och att Sveriges Television där Frida arbetar som expert, bland annat under fotbolls-EM gav sitt tillstånd. Ändå var det inte ett helt lätt beslut att ta.
- Jag hade ju egentligen lagt skorna på hyllan och blivit avtackad. Jag fick värdera mig själv och fundera igenom var jag stod i livet innan jag bestämde mig för att komma tillbaka.

Beskedet om Östbergs återkomst damp ner överst på nyhetsplats och någon vecka senare var hon tillbaka i hetluften. När Umeå IK deltog i LdB Sport Cup fanns hon på planen för att göra Umeå backlinje mer stabil. Karaktärsspelaren Frida Östberg hade heller inga problem med att hitta sin roll som hårdför back som går hårt in i duellerna. Och givetvis var det Östbergs stämma som hördes när Umeåspelarna behövde tända till.

Längre än till en sistaplats i Växjö-turneringen räckte inte Umeås ansträngningar, oavgjort mot LdB Malmö efter full tid var helgens bästa prestation. Damfotboll.com mötte en ändå nöjd Frida Östberg vid sidlinjen.
- Min pojkvän och första kärlek finns i Holland så då får jag väl ägna mig åt min andra kärlek, fotbollen, sade hon.

Efter en knapp vecka med laget, hur tror du säsongen kommer att se ut för Umeå?
- Vi har ett ungt lag så det kommer att gå upp och ner under säsongen, det får man räkna med.

Fram till början av juli är Frida Östberg en del av lagbygget i det ”nya” UIK som tappat många spelare i fjolårsuppställningen. Hela sju spelare ur startelvan vid säsongsavslutningen ifjol har antingen slutat eller bytt klubb. Men med värvningarna av Frida Östberg, Therese Kapstad och Caroline Jönsson har klubben fått bättre förutsättningar. Jönsson och Östberg kamperade ju dessutom ihop i Chicago ifjol.
- Vi har samma syn på fotboll, säger Frida Östberg om sin landslags- och klubbkamrat.

En del av hennes fotbollsfilosofi handlar om att förbättra spelarnas träningsdisciplin.
- Det borde ställas hårdare krav på tjejerna. Man borde se varje träningspass som en möjlighet att utvecklas och bli en bättre spelare.

Umeå först ut
Även i år har Umeå kortast försäsong fram till den första tävlingsmatchen. Redan om halvannan månad väntar Montpellier i Champions League-kvartsfinalen.
- Vi är ju enda svenska lag kvar nu så det ska bli spännande, säger Frida Östberg till sist.