Stockholmsklubbar kräver snöfria planer

Som damfotboll.com tidigare skrivit har en hel del klubbar problem med att kunna sköta sin träning på grund av den myckna snön och dåligt underhållna planer. Senast skrev vi om Rågsved och tidigare om de Damallsvenska klubbarna Hammarby och Djurgården. De båda har nu skickat en gemensam öppen skrivelse till Stockholms idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt kräver Hammarby Damfotboll och Djurgården Dam varsin fullstor, snöfri konstgräsplan att försäsongsträna på.

Den damallsvenska hemmapremiären spelas om mindre än två månader. Runt om i landet tränar alla damallsvenska konkurrenter på snöfria konstgräsplaner.

Men Stockholms stad vägrar hittills, som enda kommun, att ordna rimliga förutsättningar för försäsongsträning till sina två damallsvenska lag.

Detta trots starka och upprepade protester från flera föreningar inom stockholmsfotbollen där såväl damelit som ungdomslag har en ohållbar situation.
- Jag har ringt runt till alla andra damallsvenska föreningar. Bilden är enhetlig. Trots de stora mängder snö som kommit i vinter ordnar samtliga andra kommuner fullstora snöfria konstgräsplaner till sina damallsvenska lag, säger Annika Vikander ordförande i Hammarby Damfotboll

Djurgården och Hammarby skriver gemensamt att de under flera veckor nu slussats mellan förvaltning och politiska tjänstemän när de ringt för att påtala konsekvenserna av stadens beslut att varken värma upp eller snöröja Stockholms konstgräsplaner. Nu kräver de besked från högst ansvarig politiker, idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt.
- De argument som hittills har presenterats för oss faller platt. Det här handlar varken om miljöhänsyn eller tekniska hinder för snöröjning. Det är under all kritik att Sveriges största kommun behandlar dameliten på det här sättet. Och eftersom herreliten har andra resurser blir det tyvärr också en genusfråga, säger Per Darnell ordförande i Djurgården Dam

Anli 2010-02-11 16:18

Jag har också skrivit till stockholms idrottsnämnd och påpekat detta. Även jag tog upp genusperspektivet. Svaret jag fick var att det var för dyrt att värma konstgräsplaner och att det nu istället fanns isar och fina vinterspår. Skulle man svara en Allsvensk herrklubb likadant. Det är ur sportsynpunkt och jämlikhetssynpunkt skandal. Vem ber Djurgårdens herrar att ta på sig skidorna?
Jag hoppas att fler reagerar.

Jose 2010-02-11 18:13

Det är dom gamla gubbarna som skulle fixa en inomhushall till Stockholm för 25 år sedan med Roxberg i spetsen som stoppar all utveckling. Dom har ingen idrottsbakgrund utan är pappersvändare som bara tittar på vad det kostar. Jag vet jag har träffad spillrorna på nära håll.

Futsaldoktorn 2010-02-11 21:09

Anli: Till Djurgårdens Herrar, ordnar förvaltningen inte ett skidspår, utan ett TÄLT över Stadions matta, där man fullkomligt VRÅÅÅLAR in värme! Ja se, dé é miljöhänsyn det! Undrar oxå vad det kan tänkas kosta när maskineriet står o dundrar i två månader?