Abby Wambach avgjorde mot Norge

Det klassiska mötet mellan två storlag USA och Norge slutade 2-1 till USA efter mål på övertid av Abby Wambach som kämpat sig tillbaka i spel efter ett benbrott veckorna innan OS i Kina 2008.
Abby Wambach

Fylld med vattenpölar gjorde fotbollsplanen i Olhao, Portugal sitt bästa för att förstöra matchen mellan USA och Norge i Algarve Cup. Men trots underlaget blev det en underhållande match.

Norges förbundskapten, Eli Landsem, hade bytt ut hela sex spelare jämfört med startelvan mot Sverige. Ett vågat grepp eller bara en chansning? Kanske ville hon skaka om de rutinerade spelarna eller kanske vill hon bara att de unga ska få erfarenhet av att möta de bästa?

USA hade fyra nya namn i startelvan, Nicole Barnhart, Heather Mitts och Stephanie Cox. Under uppvärmningen blev Amy LePeilbet skadad och ersatt av Meghan Schnur som gjorde sin landslagsdebut mot Island.

Bara sekunder efter avspark gick USA till attack genom Carli Lloyd som sköt strax över ribban från cirka 20 meters håll. I fjärde minuten fick de sin första hörna och sen rullade det på med ett rejält spelövertag för USA i nästan en halvtimma. I den sjuttonde minuten gjorde Abby Wambach sitt 102 landslagsmål, efter en genomskärare ifrån Lori Lindsey. 1-0 till USA var ett efterlängtat mål för Abby som nu på allvar börjar komma tillbaka till samma form hon hade innan hon olyckligt bröt benet bara några veckor innan OS i Kina 2008. Med kvarten kvar började Norge hitta luckorna som resulterade i flera hörnor samt ett pressat USA.
I den 40:onde minuten blev Norges målvakt, Christine Nielsen, liggande efter en kollision med en smäll mot huvudet som följd. Christine reste sig dock och kunde fortsätta matchen.
Första halvlek slutade 1-0 till USA men Norge kom starkt på slutet och markerade att de inte tänkte släppa ifrån sig några lätta poäng.

USA:s förbundskapten Pia Sundhage reflekterar över första halvlek:
–Vi gör det bra trots av vi under uppvärmning får byta en av våra bästa spelare Amy LePeibet som fick utgå på grund av migrän. Omkastningarna i försvaret funkade skapligt tycker jag och vi klarade att hållag greppet om matchen utom kanske den sista kvarten då Norge fick luft under vingarna. Kul att se Abby Wambach som är på väg mot gammal fin form igen.

Andra halvlek startade som den första. USA tog greppet om matchen och efter sju minuter sköt Lauren Cheney ett skott i stolpen. Därpå följde ytterligare ett par bra skott som bl.a. resulterade i hörna. I den 61:a minuten gjorde Norge fyra byten. Fyra mycket rutinerade spelare klev in på plan, Solveig Guldbrandsen, Ingvild Stensland, Leni Laursen Kaurin och Isabell Herlovsen. Ett byte som gav resultat ganska omgående då Isabel Herlovsen skar emellan försvararna och nickade in Kaurins inlägg ifrån höger.

Den tunga planen krävde sitt av spelarna som blev slitna av det tunga underlaget men trots den regntunga planen bjöds det på fotbollsunderhållning. Abby Wambachs nick i den 84:e minuten räddades av storspelande Christine Nielsen i det norska målet och det var nära att det blev Christine som räddade en poäng mot USA. De sista minuterna gick USA till attack efter attack. Lauren Cheney sköt. Målvakten räddade, returen hamnade hos Cheney som slog en crossboll och en framstörtande Abby Wambach slog in bollen med en bredsida på nära håll i den andra övertidsminuten.

Ett vinstmål i sista minuten, har du hunnit smälta det ännu?
–Det är så underbart att leda detta gäng, dom verkligen vägrar att förlora. När Norge gjorde sina byten och efter bara några minuter fick till en kvittering gick inte tjejerna ner sig utan blev mer taggade. Dom kämpade sig tillbaka och på slutet var det ett furiöst spel mot det norska målet och det kändes rättvist att vi också lyckades trycka in ett vinstmål, säger en påtagligt glad Pia Sundhage.

I nästa match möter USA – Sverige som besegrade Island med hela 5-1.