Sunnanå kom billigt undan i Kristianstad

Kristianstads DFF tog emot Sunnanå SK i säsongspremiären av Damallsvenskan. De 652 åskådare som hade sökt sig till Vilans IP med Damallsvenskans grönaste och bästa naturgräsplan fick se hemma laget dominera matchen fullständigt trots de knappa segersiffrorna 3-2 (2-1)

Tre hörnor på matchens första fyra minuter inledde hemmalaget med. I matchens 14:e minut spelade lagkaptenen Susanne Moberg fram Antonia Göransson som enkelt satte bollen i mål bakom chanslösa Barbara i Sunnanå-målet. Men det skulle bli den brasilianska målvakten som höll kvar Sunnanå i matchen genom några fantastiska räddningar.

Först i 18:e minuten hade Sunnanå första skottet på mål genom Linda Fransson. Fem minuter senare fick Antonia Göransson chansen att utöka Kristianstads ledning men Barbara lyckades tippa bollen till en hörna. 2-0 målet hängde i luften och kom i den 27:e minuten genom Susanne Moberg framspelad av Mia Carlsson. Det var Barbaras enda lilla plump i protokollet.

Efter 33 minuter fick först Antonia Göransson iväg ett skott som Barbara lämnade retur på till Susanne Moberg men Barbara räddade på nytt. Nästa Kristianstad-chans följde bara i fyra minuter senare. Nyförvärvet Kirsty Yallop sköt välplacerat och lågt men Barbara gjorde en ny jätteräddning.
Helt oväntat i 41:a minuten reducerade Sunnanå genom Linda Fransson när KDFF-backen Erla Arnardottir bara lyckades bryta till hälften. Skottet var välplacerat tätt under ribban bakom Sandra Wahldén i målet.

Efter den sjätte hörnan i 48:e minuten klippte Kirsty Yallop till på volley och Barbara lyckades åter tippa till hörna. Sunnanås back Kristina Viklund hade Antonia emot sig på sin kant. Det var oftast en ojämn kamp. I 54:e minuten slet sig Antonia loss, spelade bollen snett inåt bakåt till Margret Lara Vidarsdottir som som frestade Barbara med ett hårt skott.
I 58:e minuten fick Kristianstad frispark på sin högerkant. Gudny Björk Odinsdottir slog den och bollen hittade till Margret Lara Vidarsdottir som kom rusade in i straffområdet från andra kanten och mötte med nick - 3-1 blev ett riktigt klassmål med isländsk kvalitetsstämpel.
En kvart före full tid ruducerade Martina Sandström till 3-2 framspelad av Linda Fransson. och i 84:e minuten prickade Sunnanås Carina Holmberg ribban. Så nära var Sunnanå kvittering och poäng som man inte förtjänade.
Det var tredje året i följd Kristiantad vann med 3-2 över Sunnanå hemma.

- Första halvleken är den bästa sedan jag kom hit, säger KDFFs tränare Elisabet Gunnarsdottir.
- Vi kunde ha vunnit med 7-2. Det var onödigt att det skulle bli spännande sista tio minuter, men jag förstår tjejerna när Sunnanå reducerat till 3-2. I fjol förlorade vi de första tio matcherna.

Sunnanås tränare Janne Hallberg konstaterade att laget kan bättre än så här.
- Det var visserligen vår första match på naturgräs men vi var för obeslutsamma, det tog för lång tid med det mesta och Kristianstad vann de flesta en-mot-en-lägena.
Luana Gomes har en bit kvar innan det fungerar i lagspelet. Hon utgick i halvtid. Inte heller Perpetua Nkwocha märktes så mycket som man har minnesbilderna av hennes spel i fjol.

Kirsty Yallop har emellertid snabbt anpassat sig i Kristianstad och är en riktig s k tvåvägsspelare på mittfältet. Mia Carlsson i backlinjen bidrog även till KDFFs mycket offensiva spel. Både Sofie Andersson och Margret Lara Vidarsdottir med sin löpstyrka såg till att Sunnanå-försvaret inte bara kunde koncentrera sig på Antonia Göransson - planens särklassiga speedkula.

Text: Anders Bystedt & Thorsten Frennstedt