Endast Sofia Lundgren håller nollan

AIK och Linköping FC drabbade samman på Skytteholms IP och solen lyste över de båda allsvenska lagen. Bäst idag var de regerande mästarinnorna Linköping som borde vunnit matchen med större siffror än 2-0.
Sofia Lundgren. FOTO: anders h.nu

– Det är alltid skönt att vinna och det är alltid extra skönt att hålla nollan, för försvaret, säger Linköpings målvakt Sofia Lundgren, som fick hålla nollan för andra matchen i rad. Det är hon ensam om i Damallsvenskan.

Linköping kopplade tidigt ett grepp om matchen men trots att yttrarna Maja Krantz och Josefine Öqvist ofta kom runt på kanterna saknades de där riktigt vassa chanserna under den första halvleken.

Lagkaptenen Charlotte Rohlin var den som fick spräcka bortalagets målnolla i den 50 minuten. Efter en hörna nådde bollen Petra Larsson som spelade in bollen till Rohlin. Ensam med AIK:s målvakt Maja Åström kunde Rohlin bara lyfta in bollen i mål. Och när Linköping och Rohlin äntligen gjorde mål kändes matchen avgjord. Och frågan var inte om Linköping skulle vinna matchen, utan med hur mycket.

2-0 var ett rikigt klassmål signerat den finländska landslagsanfallaren Linda Sällström. Hon fick till en riktigt pärla i den 64:e minuten och Åström och AIK kunde bara titta på när bollen seglade i en perfekt båge in i nätmaskorna.

AIK var absolut inte ofarligt i slutet av matchen, men det kändes lång väg att laget hade vaknat för sent. Och när Clara Markstedt brände ett friläge i 77:e minuten förstod nog de flesta att slaget var över för hemmalagets del och att Linköping skulle lämna matchen som segrare.

– Vi skapade för lite målchanser och när målchanserna väl kom så kunde vi inte sätta dem, säger AIK:s tränare Patric Jildefalk till damfotboll.com efter matchen. Men han väljer också att lyfta fram och berömma lagets försvarsarbete:

– Vi försvarade oss bra matchen igenom. Vi klarar av att vara återhållsamma men ändå aggressiva i försvarsarbetet. Det är ett fall framåt från att förlora med 4-1.

– Vi är det klart bästa laget idag, det är ju inget snack om saken. Vi ska väl göra fler mål, det är den stora frågan idag. Varför gör vi inte fler mål, summerar Sofia Lundgren matchen.

Läs mer
Gäst 2010-04-11 21:36

Linköping gör inte fler mål idag för att AIK försvarade sig kompakt och bra!

GÄST 2010-04-11 22:42

Är dom i allsvenskan för att försvara sig så kunde dom lika gärna ha lämnat återbud till allsvenskan och startat om i div1 eller något. Dom har ingen trupp. Så enkelt är det. Idag var det 3 93:or och 1 94:a på bänken och 2 93.or och 1 94:a var på landslagsuppdrag. Jätte duktiga flickor allihopa men dom är inte förberedda för allsvenskan.
AIK kommer att garanterat bränna några av dessa talanger bara för att dom inte har råd att värva några spelare alls.
Sorgligt.

Alva Nilsson 2010-04-12 00:14

Vi bör väl också nämna att AIK:s unga spelare faktiskt skötte sig rätt bra idag, trots allt?

Martin 2010-04-12 00:51

Bara att hoppas detta inte blev en pyrrhusseger för LFC med tanke på knäskadan Schelderup ådrog sig i första halvlek. Truppen är ju inte så bred i år.

Kul att Sofia & Co där bak fortsätter dominera förstås, det är försvaret som ska vara nyckeln till en serieseger för LFC i år.

difsaman 2010-04-12 08:23

aik spelarna var säkert jätte duktiga idag men dom har dålig kondition och det är det som kommer att fälla aik inte att dom spelar bra försvarspel i någon minut

Gäst 2010-04-12 10:54

Rubriken? Heddan håller också nollan såvitt jag vet...

difsaman 2010-04-12 11:59

dom var jätte duktiga i 5 minuter mot djurgården i träningsmatchen med men sen slutade dom lydsna på maja och ja vad som hände då vet ni säkert redan

abc 2010-04-12 21:54

Det är bara Linköping som inte har släppt in nått mål på de två matcherna som har spelats, så jag antar att det är det rubriken syftar på?

difsaman 2010-04-13 20:42

men dom släpper in massa mål mot djurgården i hcoeky så det jämnar väll ut sig linköping gick inte till final sorry