Jitex bryter mönstret för nykomlingar

Jitex som är ena nykomlingen i Damallsvenskan har inlett säsongen starkt. Sex poäng av nio möjliga har det blivit och Jitex-backen Sofia Karlsson ser ljust på fortsättningen.
Sofia Karlsson

- Vi vill inget hellre än att återetablera Jitex i Damallsvenskan, så därför är vi beredda att jobba hårt, mycket hårt till och med, understryker Sofia.

Hur har snacket gått efter er relativt starka öppning i serien?
- Självklart är vi nöjda. Tar vi det match för match, så kan vi konstatera att vinsten mot Umeå IK var den största överraskningen, veckan efter togs vi ner på jorden igen av ett grymt bra LdB FC Malmö, för att i nästa omgång lyckas komma igen och slå Hammarby på bortaplan. Det måste vi förstås vara nöjda med.

Handen på hjärtat, vilket av lagen Umeå IK och LdB FC Malmö var svårast och tror du att något av dom kan vara med och fightas om guldet i år?
- Vi hade nog fördel av att möta Umeå i en öppningsmatch. Det är alltid tufft att som Umeå ställas mot nykomlingar som ofta är grymt taggade, vi var inget undantag. Umeå kan mer men vi ska inte skämmas för vår vinst. Dom kan säkert bli ett av topplagen men jag tror inte dom vinner i år. Malmö däremot har ju allt men verkar ha svårt att få till det där sista som behövs för att vinna guld. Kanske är det ändå deras tur i år. Damallsvenskan känns svår att tippa i år, erkänner Sofia.

Vad talar för att Jitex ska etablera sig i år?
- Klubben har värvat smart. Ett par spelare som smälter in i truppen men tar stor plats på plan och några nyförvärv ifrån lägre division som kommer mer och mer. Talanger som växer ju mer speltid dom får och som gör att konkurrensen inom laget har hårdnat, det är bra.

Du gör ditt andra år i Jitex men har tidigare rutin ifrån Damallsvenskan i Kopparbergs/Göteborg. Vilken är den tydligaste skillnaden mellan lagen?
- Kopparbergs/Göteborg är ju ett etablerat topplag med många starka spelare. Jag var mer bänknötare då än vad jag är idag. Som nykomling måste Jitex kämpa mer och det hänger verkligen på alla om vi ska lyckas.

2006 när Jitex var uppe i Damallsvenskan senast lovade Mölndals Kommun att bygga en ny fotbollsarena men av den har man inte sett någonting ännu. Till helgen måste Jitex spela matchen mot Djurgården på Valhalla IP i Göteborg då den gamla hemmaplanen i Mölndal (Åbyvallen) inte är spelklar. Vad tycker du om det?
- Att i slutet av april inte kunna spela på sin hemmaplan känns jättetråkigt. Vår publik sätts på undantag, inte för att det är långt till Göteborg men självklart är det alltid en fördel att få spela där man är van. Trots att vi inte fått spela på Åby än så trivs vi bra på Valhalla där vi bara har segrar i år. Dessutom har vi tränat på bra på konstgräs och känner oss väl bekanta med underlaget.

Hur går tankarna inför helgens match mot Djurgården? Hur mycket vet du om spelarna i laget?
-Jag har inte mycket koll ännu på några av motståndarna i de olika lagen som är med i Damallsvenskan. Vad gäller Djurgården känner jag mer till spelare som inte spelar längre, som Victoria Svensson och Linda Fagerström. Fast för den skull underskattar jag dom inte. Dom är som vi, många som inte spelat i Damallsvenskan tidigare men ger allt i matcherna. De har mött bra motståndare och har så när tagit poäng både mot Malmö och Umeå.

Är känslan och målet att ta tre nya poäng mot Djurgården?
- Förra veckan kämpade vi till oss en seger mot Hammarby. Den kämparandan är något vi måste se till att plocka fram till varje match för att tillsammans som lag kriga för vinst, säger Sofia avslutningsvis.