Straff på tilläggstid gav AIKs första poäng

AIK kämpade till sig säsongens första poäng i matchen mot Sunnanå SK. Det satt hårt inne och länge trodde nog hemmapubliken att Gnaget skulle kamma noll igen. Men AIK och lagkaptenen Linda Sembrant ordnade 1-1 genom en straff i matchens slutskede.
AIKs Shamiram Yakob framme och oroar Sunnanås målvakt Barbara. FOTO: anders h.nu

– Jag tycker vi är värda en poäng, det var otroligt skönt att vi får med oss en poäng, säger målskytten själv efter matchen.

AIK kopplade tidigt ett grepp om matchen med ett snabbt passningspel via mittfältet som verkligen tycktes vara på tårna. Sunnanå tycktes inte riktigt våga kliva in i mitten och passninsgsspelet stämde inte till närmelsevis lika bra som AIK:s. Norrländskorna å andra sidan kom stundtals fram i hyggliga lägen. Och när de anföll så gjorde de det med betydligt mera fart än hemmalaget. Anfallarna löpte in i straffområdet och sköt bollen på ett helt annat sätt än AIK, som ofta blev stillastående i anfallets sista del.

Två bra försvar hindrade motståndarnas anfallare från att komma till vassa avslut och det dröjde ända tills den 17:e minuten innan matchbollen träffade mål. Hanna Folkessons skott kunde dock enkelt plockas ned av Sunnanås brasilianska målvakt Barbara.

Den första halvleken trummade på i ett högt tempo och oftast var det AIK, genom mittfältarna Diaz och Folkesson, som styrde matchen. Men efter en halvtimmes spel tappade AIK spelet för en stund. Och det straffade sig direkt. Sunnanå fick tag i bollen och kunde bygga upp ett stabilare spel. När ett snabbt uppspel längst kanten till slut nådde Josefin Johansson, som helt ren fick lyfta in bollen bakom en chanslös Maja Åström, var 0-1 ett faktum.

AIK, som förlorat sina tre första matcher i Damallsvenskan 2010, kom dock tillbaka in i sitt eget spel direkt efter målet. Och när domaren Susanne Borg blåste av för halvtidsvila kändes matchen långt ifrån avgjord.

– Vi skapar kanske inte de vassaste målchanserna. Men jag tycker ändå vi jobbar på bra vi sliter hårt, säger AIK:s lagkapten Linda Sembrant och får medhåll av Sunnanås tränare Janne Hallberg:

– Vi slarvade väl lite mycket idag i vårt passningsspel. I första var det lite spretigt. AIK hade mer boll än oss, men skapade inte så mycket , förklarar Hallberg.

Efter pausen tappade matchen betydligt i tempo. Långbollar och ofarlig chanser är de ord som bäst kan beskriva den andra halvleken. Helt klart är dock att AIK har ett stabilt spel att luta sig tillbaka mot, även om kvaliteten på passningsspelet och löpningarna dalade ju längre matchen led.

Sunnanå å andra sidan måste bli betydligt bättre i sitt passningsspel. Men försvaret, med Alexandra Nilsson och Emelie Lövgren känns väldigt stabilt och pålitligt.

När matchklockan tickade upp mot 90 minuter började det kännas som att Sunnanå skulle ta säsongens första trepoängare och att AIK återigen skulle få lämna planen poänglöst. På tilläggstid kom så straffen som slutligen resulterade i AIK:s första poäng 2010. Lagkaptenen Sembrant stegade fram och slog stensäkert bollen i mål.

– Det kändes lite onödigt från vår sida att vi utsatte oss för en straff där, samtidigt kändes den väl lite billig, säger Hallberg efter matchen.

– Det är jätteskönt med poängen! Det känns hela matchen igenom att vi ska kliva av med en poäng, och det gör vi! Säger en glad Sembrant efter matchen.

Klicka på länken nedan AIK - Sunnanå för att se fler bilder från matchen

Läs mer
Taggar: ,
Boa 2010-04-25 08:28

Kul att AIK försökte spela fotboll så att man inte gjorde som förra hemmamatchen mot Linköping. Då var det otroligt pinsamt att se, och faktum är att hade man bara försökt spela så här mot Linköping som inte alls håller samma klass som i fjol, kunde det ha blivit poäng redan där. Mot Sunnanå förde man spelet på mittfältet. På vänsterkanten kom man dessutom fram rätt så ofta och var nära att komma till avslut eller farliga inspel. Däremot kom aldrig AIK till avslut, Någon enstaka lyftning/skott in mot Barbra i SSK målet som aldrig såg farligt ut. SSK hade inte mycket av spelet men förutom målet hade man i andra halvlek de två farligaste målchanserna (de enda). När man väl kom till anfall såg man hyffsat vassa ut. Även om spelet ute på banan var AIK:s så måste man säga att matchen slutade på ett tragiskt sätt. En otrolig dommarmiss i slutminuten gav AIK straff och kvittering. Jag tycker det är en katastrof varje gång domarna förstör en match såhär. Clara Markstedt i AIK som för övrigt var den som var bäst framåt i AIK och den enda som kunde oroa SSK försvaret, fick kontroll på bollen i straffområdet men två tre spelare mellan henne och målet tvingade henne att vända ut mot sidlinjen. Chansen var i princip borta när hon gjorde ett litet skutt, drog upp benen och föll ihop.Domaren Sussanne Borg dömer helt fel och blåser straff! Filmningen var så dålig att den borde renderat en varning och frispark till SSK. (Det finns ju en annan typ av straff där anfallaren krokar fast sig själv i ett utsträckt försvarsben för att få straff och sådana är ju helt ok då man faktiskt blir fälld även om man kunnat kliva över eller glida undan). Nästa träning lär Clara M träna på filmningar, någon fler så här enkel straff lär hon inte få, SSK måste göra fler mål och försöka stänga matcherna tidigare. För domarens del får man hoppas att hon på något sätt var helt skymd och då måste hon försöka placera sig bättre nästa gång. Skulle hon sett situationen och dömt straff har hon inget som domare i damallsvenskan att göra... Det här är ju för fan den högsta serien!!!

Gäst.. 2010-04-26 08:22

Skämtar du? Dom e ju på henne i ryggen..

Gäst 2010-04-28 17:31

Hej Boa, Jag har börjat se så många feldömda straffar nu så jag borjat undra om det är min syn det är fel på, så tack för din beskrivning, den lirar med det jag såg. Hade inte kunnat beskriva det bättre själv.

DIFDAMsaman 2010-04-29 16:43

se film klippet mellan aik dif från bosön så får ni se att aik inte gör som maja säger

DIFDAMsaman 2010-04-29 16:44

och spec hon på bilden villket stolp skott hon är rädd för bollen på den nivån hon är kan man inte vara det