Jitex och Kristianstad kryssade

Att kliva undan eller vika ner sig stod inte på agendan när två av lagen som överraskat mest och flest i damallsvenskan drabbade samman. Istället bjöd Jitex och Kristianstads möte på omväxlande, härlig kampfotboll fram till det rättvisa slutresultatet 2-2.
Kristin Carlsson huvudet högre än Katrin Omarsdottir i en av matchens många tuffa dueller. FOTO: Fredrik Hasselgren.

- Jag vet inte hur det såg ut från sidan men för mig var det en riktigt bra allsvensk match, säger Jitex tränare Hans Prytz.

Alldeles före stopptiden jublade han liksom övriga kring hemmalaget när Kathlene Fernström nätade till 3-2 efter en hörna. Men domaren Pernilla Larsson blåste av för alltför hård behandling av Kristianstads målvakt Sandra Wahldén.

- Det känns som hon blåste för mål och pekade mot mittpunkten, säger Hans Prytz.

Är du irriterad?

- Nej, jag tycker inte jag vill lägga energi på det, det kan komma situationer som kräver att man reagerar mer, säger han diplomatiskt på presskonferensen efteråt.

Betydligt närmare händelsernas centrum vid det bortdömda målet var Kristianstads målvakt Sandra Wahldén – och hon hade åsikten klar efter matchen.

- Jag har bollen, sen är det två spelare som attackerar mig. Hade hon inte blåst frispark hade jag fått gult eller rött kort för protester, säger hon.

Wahldén var tillbaka i hetluften efter hjärnskakningen som höll henne borta från två allsvenska matcher och två i cupen. En knapp veckas träning med laget var tillräckligt för att de gamla rutinerna skulle sitta och att den ordinarie KDFF-keepern petade ersättaren Anna Maria Picarelli som dock blir kvar i truppen månaden ut.

- Det var inte mycket att tänka över, Sandra är vår förstamålvakt, kommenterar Elisabet Gunnarsdottír sitt målvaktsval.

Ett val som hon inte behövde ångra. Ingen skugga faller över Sandra Wahldén för de två insläppta målen – hon gjorde en riktigt bra match, agerade med pondus vid fasta situationer och stoppade flera frilägesmöjligheter för Jitex.

Bra fotboll – men beklämmande underlag

Det knorras med all rätt om dåliga planer på många håll i fotbollsvärlden, Jitex gräsplan Åbyvallen var inget undantag denna majsöndag. Förutom snålblåsten fick båda lagen kämpa med en beklämmande underlag som skiftade både i kvalitet och färg på olika ställen.

- Det är inget bra men jag tycker inte att vi har någon fördel, vi spelar här för andra gången och tar våra första poäng här. Jag tycker att samtliga aktörer gör det bästa av förutsättningarna, säger Hans Prytz.

Jitex blev först att göra mål sedan Elin Carlsson med en snygg nicktouch förpassat bollen till en fri Kajsa Tornfalk i den 36:e minuten. Mölndalslaget har hittills vunnit
tre av matcherna med 1-0 men idag var det inte tal om att man skulle kunna stänga ytorna. Bara ett par minuter efter ledningsmålet kom Kristianstads första kvittering efter ett anfall där bollen rann som vatten mellan spelarna. Antonia Göransson började med en rusch till vänster, hittade in till Susanne Moberg och efter ytterligare fartfyllt avancemang kunde Margret Lara Vidarsdottir stå för ett vältimat avslut till 1-1. Det blev också pausresultatet men det krävdes en reflexräddning av Sandra Wahldén för att fastställa de siffrorna vid halva matchen.

Andra halvlek bjöd på bättre spel, snabbare bollförflyttningar och ett flertal möjligheter för båda lagen. Precis som tidigare var Jitex först med målet, återigen stod Kajsa Tornfalk för hemmaledningen den här gången med ett perfekt volleyskott när hon fick stå ganska obevakad i Kristianstads straffområde.

Men lika lite som Jitex fick behålla sin ledning fick Kajsa Tornfalk kalla sig ensam tvåmålsskytt denna snålblåsiga söndagseftermiddag i Mölndal. Margret Lara Vidarsdottir var sist på bollen vid en vänsterhörna där inbytta isländskan Katrin Omarsdottir stod för förarbetet med en nick.

Kristianstads andra kvittering kom efter precis halva andra halvleken och även därefter delade lagen på chanserna. När bollen för en stund för en stund var djupt nere på Jitex planhalva där Jenny Olsson fick rädda tog det bara en halvminut innan Kristianstadförsvaret tvingades spela ut bollen till hörna. Hela vägen fram till slutsignalen var det uppfriskande anfallsfotboll från båda lagen och inte en tanke på att backa hem eller stänga matchen.

- Vi ville ha tre poäng med oss men som matchen utvecklar sig får vi vara nöjda med en. Jitex är fysiskt starka och de har en liten plan här, det visste vi ju innan vi kom hit men inget lag kommer att ta en enkel seger här, säger Elisabet Gunnarsdottir.

Bland de bättre i Kristianstad var Antonia Göransson som klev förbi flera gånger på kanten. Emelie Johnsson som bollvinnare i backlinjen och Katrin Omarsdottirs halvtimme på plan var också positiv. I Jitex höll Frida Höglund upp stabiliteten bakåt, Sofia Karlsson arbetade gott i backlinjen och Annica Sjölund var inblandad i många farligheter åt andra hållet.

Läs mer
Gäst 2010-05-17 09:36

Fredrik, såg du ens matchen, 2-2 var ju knappast ett rättvist resultat med minst 2 mål som felaktigt dömdes bort!! Kolla sportspegeln....