Delad poäng i Stockholms-derbyt

Tyresö FF och Hammarby DFF fick dela på poängen i dagens enda allsvenska match. Slutresultatet skrevs till 2-2.

I perfekt sommarväder drabbade Tyresö och Hammarby samman. Tyresö stärkt av senaste vinsten borta mot AIK med 2-0. Hammarby på jakt efter säsongens första seger. Helt klart var att ett oavgjort resultat troligen skulle kännas som en förlust för båda lagen.

I den femte minuten slog Line Röddik - Hansen en elegant frispark från sin position strax utanför straffområdet. Och det betydde att hemmalaget tog ledningen. Det är lätt att tro att bottenlaget Hammarby nu skulle börja deppa och att matchen härifrån skulle ägas av Tyresö. Och det var hemmalaget som förde kommandot under den första halvleken. Men det vore dumt att påstå att Hammarby gav upp. För tre minuter efter ledningsmålet kvitterade det för dagen svartklädda Bajen. Efter en hörna och ett tillbakaspel och slutligen ett inlägg nådde Hammarbys Annica Svensson högst på bollen och matchen var utjämnad.

– Det kändes jätte-jätteskönt.. Idag kändes det i kroppen att det skulle bli ett mål, säger målskytten och lagkaptenen Svensson.

Efter målen följde en jämn och relativt välspelad halvlek. Matchen svängde fram och tillbaka och inget utav lagen kopplade ett tydligt grepp om tillställningen. Båda skapade en del hyggliga målchanser utan att det resulterade i ett ledningsmål. Röddik-Hansen höll på att göra en repris på sitt frisparksmål, men denna gång var Hammarbys burväktare Minna Meriluoto med på noterna. Tempest-Marie Norlin hade ett gyllene läge att ge Hammarby ledningen efter 28 minuter. Hon kom förbi Carola Söberg men Karin Lissel räddade bollen innan den passerade mållinjen. Matchen stod länge och vägde. Hammarby vann de flesta höjdbollarna medan Tyresö var det lag höll i bollen under längre perioder.

I den 34 minuten fick Hammarbys stjärna Nazanin Vaseghpanah bollen, dribblade runt på egen hand och slog sedan en passning ut mot vänsterkanten. Där mötte Daniella Chamoun upp och 2-1 till Hammarby var ett faktum.

Efter pausen borde Tyresö ha flyttat upp spelet samtidigt som Hammarby backat hem för att bevaka sin ledning. Så blev det inte. Tyresö lyfte inte upp spelet. Hammarby backade inte hem. Faktum är att Tyresö tycktes ha tappat det fina spel man visade upp senast mot AIK samtidigt som Hammarby offrade sig enormt i försvarsarbetet.

Med en dryg halvtimme kvar av matchen roddade Tino Kastoulakis runt i laget och Tyresö gick över till en 3-backslinje. Elin Ekblom Bak beordrades gå upp högre. Det gav utdelning direkt. I den 74:e minuten kvitterade Ekbolm Bak och 2-2 var ett faktum.

Bara minuten efter målet blev Lisa Klinga utvisad – trots det fortsatte Tyresö kämpa för ett vinstmål, och fortsatte spela med tre backar i hopp om att pressa ned Hammarby och få med sig tre poäng.

Trots att Hammarby hade en spelare mer i nästan 20 minuter lyckades man inte skapa några heta chanser för att avgöra matchen. Inte heller Tyresö mäktade med ett segermål och när domaren blåste av matchen lommade två besvikna lag av planen.
– Typiskt derbykarraktär på matchen. Som vanligt, sista tredjedelen – vi tar lite felbeslut. Frågan är när vi ska få ordning på det, säger Tyresös tränare Tino Katsoulakis märkbart besviken efter matchen.
– Vi har tappat tre poäng idag känns det som, det känns som en förlust, förklarar han.

– Det känns ju att förlora två poäng när man dels är i ledningen och dels skapar chanser att avgöra. Det gäller för oss att lära att spika igen en sådan här match och vinna med 2-1, säger Hammarbys tränare Lars Pihl efter matchen och lyfter även fram Lena Anderssons och Matilda Agnés insatser i dagens match.

Hammarby lämnar nu över nedflyttningspinnen till Sunnanå men redan i morgon kan Bajen vara där igen – i det yttersta bottenträsket. Hammarby måste verkligen börja vinna. Tyresö å andra sidan har, trots dagens poängtapp, en stabil mittenplacering att bejaka i nästa veckas drabbning mot Umeå IK

Lars Karlsson 2010-05-22 22:25

Hur skötte sig publiken Alva?

Alva Nilsson 2010-05-23 00:42

@Lars Karlsson: Publiken skötte sig bra. Fick även en pratstund med Hans Löfgren rörande publiken. Det var ett bra snack som jag lär återberätta i bloggen om en (förhoppningsvis) snar framtid.

Gäst 2010-05-23 05:23

Skönt att Tyresö fått ordning på publiken. Grattis till det.

janne bengtsson 2010-05-23 16:32

ser fram emot ditt blogginlägg

Alva Nilsson 2010-05-24 15:07

@Janne Bengtsson: Nu är det bara att gå in och läsa.