Tyresö FF har fått nog av falsk ryktesspridning

- Nu har gränsen passerats för ryktesspridningen om både mig och Tyresö FF, säger fotbollsansvarige Hans Löfgren. - Det gäller spelarlöner, våra kommentarer om matcherna, värvningar, supportrar och massvis med annat. Det skall vara högt i tak men när 90 % av alla kommentarer inte stämmer måste vi markera. Det räcker nu!
Hans Löfgren, fotbollsansvarig i Tyresö FFs damfotboll.

Tyresö FF:s framgångar i Damallsvenskan sticker i ögonen på ett antal personer som har sympatierna på annat håll och andra klubbar och ligger bakom en obehaglig ryktesspridning. Hans Löfgren benämns "Hasse Plånbok" med antydningen att det är han som köpt ihop laget och betalar rundliga spelarlöner.

- Det är givetvis fullständigt fel, men vi i Tyresö FF är duktiga på att få in sponsorpengar, att få företagen här i kommunen och även i Stockholm att investera i damlaget. Det skrivs mycket positivt om oss i media, TV gör reportage och företagen är intresserade av att både synas runt laget som att göra affärer med övriga sponsorer. Själv har jag inga miljoner att dela ut, och totalt har jag kanske sponsrat med 100 000 kr sedan 2006, förklarar Hans Löfgren. - Däremot har jag sponsrat med min tid och det är nog sex timmar per dag året runt helt ideellt.

- Men spelarna tjänar mer i Tyresö FF än i andra klubbar?
- Ingen av de spelare som nu spelar i TFF har sagt att de valt oss primärt för den ekonomiska biten. Spelarna är inte anställda av våra sponsorer utan all lön kommer direkt från Tyresö FF. I en hel del fall har man haft bättre erbjudande om ersättning från andra klubbar men ändå valt att spela i Tyresö. När en klubb ger en spelare ett kontraktsförslag och spelaren tackar nej utgår man direkt från att klubben spelaren skriver på för har ett bättre erbjudande ekonomiskt. Jag kan här och nu döda den myten. Sen finns även motsatsen att vi kunnat erbjuda lite mer till någon spelare än vad den har haft men då har andra faktorer vägt minst lika mycket. Samtidigt, om vi skall bli mer professionella, är det inte orimligt att de bästa och mest rutinerade spelarna kan tjäna upp mot 20.000 kr totalt. Det finns spelare i Tyresö FF i dessa nivåer, det kan jag också bekräfta ,men de siffror som annars nämnts på olika sajter genom åren har alltid varit felaktiga. Våra stjärnor tjänar inte mer hos oss än i många andra klubbar.

Du nämner olika faktorer?
- Bra tränare, bra träningsgrupp med många unga spelare på väg uppåt, bra träningsmöjligheter med flera konstgräsplaner, nu även uppvärmd, närhet till bra gym, att vi har ordning och reda, har en seriös elitsatsning, syns i media, drar bra med publik, en ständigt växande organisation, bra möjligheter till utbildning och arbete och annat. Varenda spelare har kommenterat detta i intervjuer och ingen tror väl att vi styr rutinerade spelare som Elin Ekblom Bak, Johanna Frisk, Carola Söberg, Madeleine Edlund med flera.

Du står ofta för kommentarerna efter matcherna i media, det tolkas av vissa som att du själv vill synas?
- Två svar på detta. Vid flera tillfällen när det varit intervjuer i tidningar och TV har jag bett om att få stå utanför men de har bett om att få in mina synpunkter. Det har varit mycket Hans Löfgren men det är för att jag startat mycket av projekten. Jag håller konstant på att försöka bygga bort mig själv. Precis som med ett företag. När företaget rullar utan att man är på plats då har man lyckats. Precis så är det även med Tyresö FF. Problemet är väl kanske att vi har för många nya idéer och visioner så risken är väl att jag hänger kvar ett tag. Vad gäller matchreferaten på TFFs hemsida har vartenda de senaste tre åren, och jag menar verkligen varenda ett, skrivits av mig och Tino Katsoulakis tillsammans. Ganska ofta även med assisterande tränare Peter Sjunnesson inblandad. Har man synpunkter på dessa betyder det att man anser sig kunna mer fotboll än våra tränare och i de flesta fall är det så klart inte så. Vi är överens i det mesta och kan se även motståndarnas förtjänster. Det är mer än man kan säga om de som kommer med läsarkommentarer på damfotboll.com.

Damallsvenskan kritiseras ju rent generellt av många just nu?
- Ja, men det är ju detta jag syftar på. Man klagar på att vi tappar spelare till USA, att för många profiler försvinner, att landslaget inte tar medalj, att spelarna inte är tillräckligt bra, att vi har för lite publik och så vidare. Kort och gott att damfotbollen inte är tillräckligt professionell jämfört med t ex herrfotbollen. Det stämmer ju så klart men samtidigt är vi längst fram jämfört med andra lagidrotter. Men hur skall vi då bli mer professionella? Är det någon som tror att detta inte går hand i hand med någon form av ekonomi? Samma personer som klagar på bättre förutsättningar - t ex för damfotbollen i Stockholm - anser att det samtidigt är legitimt att snacka skit om Tyresö. Det går liksom inte ihop.

Du nämnde inledningsvis något om era supportrar.
- Ja, men det är bara ett av många exempel där man inte förstår vad vi gör och vad vi vill åstadkomma och där det också blev massa skitsnack. Framförallt här på denna sajts kommentarer. Vi vill se om det är möjligt att på allvar göra något åt att det blir litet stämning på matcherna. För att klara av detta räcker det inte med familj, pojkvänner, flickvänner, mormor och morfar. Det behövs något mer. Ett antal killar och tjejer kom till mig med initiativet till att bilda ”Familjen” som består av supportrar till AIKs, Djurgårdens och Hammarbys herrlag - men som bor i Tyresö. Dessa personer har vuxit upp i Stockholms-klackar med de värderingar och sånger som finns där. Självklart måste vi då utbilda/informera dessa i vilka värderingar Tyresö FF har och vad just vi anser är ok eller inte. I TV4-matchen körde de Hata Göteborg och det tog hus i helvete på några håll. Killarna hade inte själva förstått att detta var över gränsen då en sådan ramsa är helt rumsren inom herrfotbollen. Vi tog tag i detta så fort det kom till vår kännedom i början på andra halvlek och sedan var det lugnt. Alva skrev ta tag i problemet Tyresö och återigen välde det in en massa skit i kommentarerna som var helt felaktiga, säger Hans Löfgren.

- Ett sådant här projekt är ju inte precis för Tyresö FF att ta den lättaste vägen men vi vill utveckla damfotbollen och då krävs det bättre stämning. Att konvertera herrsupportrar till damfotbollen känns för oss som ett viktigt steg och förutom någon incident, läs fel sång, sköter dom sig och blir fler och fler. Nu senast mot Linköpings FC var de över 50 man. I takt med att fler och fler tillkommer finns ju risken att de sist ankomna inte känner till koderna för vad man får ropa och inte ropa. Då kan det återigen slinka ut något vi inte accepterar men även det får vi lösa på vägen.

Skapar alla ryktesspridningar problem förutom irritation bland de mest involverade?
- Inte för laget. Det blir mer att vi sluter oss samman i en vi-mot-dom-mentalitet. Men när jag har fått visa upp spelarkontrakt för våra sponsorer eller förklara eller dementera andra saker de läser tar det onödig tid från annat. Vi försöker få våra sponsorer och supportrar att läsa om damfotboll och bästa stället är på damfotboll.com. Svensk damfotboll pratar ju mycket om fair play och alla positiva värderingar men tyvärr kan man inte påstå att det överensstämmer med nivån på de som kommenterar saker på denna sajt. Våra sponsorer och supportrar vet var vi står så jag är rädd att alla negativa kommentarer mer skadar svensk damfotboll mer än Tyresö FF avslutar Hans Löfgren.

Taggar:
Maritin 2010-07-06 12:42

Tycker Tyresö har gjort en fin satsning och det är kul att dom vågar. Det är tufft för Damallsvenskan att vara liten i förhållande till Herrallsvenskan, men samtidigt så vänder man på det är ju snart Damfotbollen Sveriges näst största sport.... 1. Herrfotboll 2. Damfotboll 3. Andra idrotter. (Är väl inte där än, men i takt med att tjejerna spelar på heltid, får mer publicitet, TV m.m. så kommer det växa stort)

Vad jag vet så är det i LdB och i Kopparberg ett enormt sug och intresse kring dom två klubbarna. Dom jobbar med stora varumärken som hjälper till med att marknadsföra klubbarna utåt. Det kostar, men resulterar i ett större intresse.
Det ser man med publik "kris" som det skrevs om igår... Där var det bara LdB och Kopparberg som ökade i snitt.
Sen varför gnälla på Tyresö? Är ju enormt kul att dom lyckas dra runt 1000 personer som för liv på matcherna. Och sen är det iof tråkigt att man ropar vissa saker som kan göra anstöt, men det är ändå värt att hylla det engagemang som klubbarna lägger ner.

Det är för lätt att gnälla, Profilerna har lämnat landet osv osv. Men har vi inte nästan 30 A-landslagsspelare kvar i Damallsvenskan?? Hur många har Herrallsvenskan?
SLUTA prata om hur profilfattigt det är, det kryllar av profiler. Och lyft fram dom unga som kommer fram nu. Det är ju helt fantastisk.

Dom som flyttat till USA har varit i Sverige i många år och behövde kanske ett miljöombyte. Men tror flertalet kommer komma tillbaka och se till helheten. Den längre säsongen m.m. Att flytta till USA är säkert en upplevelse och ett äventyr som jag unnar dom tjejerna.

Men Kris? Det ordet används ju bara man inte följer ett "utstakat" mönster. Råkade glömma min mobil hemma en dag, åkte hem på lunchen och hämtade den, 18 missade samtal och direkt trodde "folk" hade det hänt något, Det var kris, osv... Tänk när man hade en sationär telefon hemma på 90-talet då var det KRIS =)

Sen resultaten, vinner man med 5-0 idag så är det dålig kvalité på Damallsvenskan... Men att Nord Korea får stryk med 7-0 mot Portugal ses som en dålig dag på jobbet, eller att Barcelona slog Real Madrid med 6-0 i seriefinalen i fjol nämns inte heller som kris. Utan hur fantastiska Barcelona är!

Granska gärna, det är postivt och kan ge en spark i "röven" Men glöm inte att det kryllar av profiler. Och Damallsvenskan är inte alls profilfattig, Det är dom som inte är kunniga i damfotboll som tycker det.

Kan nämna flera direkt:
Manon Melis, Theres Sjögran, Hedvig Lindahl, Annica Sjölund, Susanne Moberg, Antonia Göransson, Linnéa Liljegärd, Sara Lindén,Sara Michael, Malin Diaz, Olivia Schough, Kristin Hammarström, Josefin Öqvist, Ikidi, Linda Sällström, Nilla Fischer
Pavlina Scasna, Hanna Marklund, Rita, Sofia Jacobsson, Perpetua, Johanna Almgren, Barbara, Lisa Klinga, Ekblom Bak, Line Roddik, Elaine, Madeleine Edlund
Nazanin V, Lisa Dahlkvist, Minna Meriluto, Obi, Kirsten van de Ven, Lena Puranen,
Tilda Heimersson, Stina Segerström. Charlotte Rohlin, Kathryn Gil.

Med reservation för någon/några så är det idel landslagsspelare alternativ profiler!
Vi har ett U20 landslag som spelare VM i sommar till allt det här.

Så nog fasen ser jag ljust på Svensk Damfotboll!

Gäst 2010-07-06 13:08

Tycker att gnällandet mot Tyresö är inte värd att diskutera, I år är ju Tyresö det enda stället där det hän´t saker, positiva såna. Tycker också att det är onödigt att Hans Löfgren försvarar sig. Jag skulle inte ens säga nånting till gnällspikarna. Gå din väg, Tyresö!
Är dock inte lika positiv som Martin ang svensk damfotboll i allmänhet. Alltför mkt har gått snett, Umeå. Djurgården, AIK t.e. Finns mer, mkt mer, men har inte tid att skriva allt här.

Rautamäki 2010-07-06 14:38

Vem som än har hittat på epitetet "Hasse Plånbok" så är nog anledningen en mix av beundran och avundsjuka, det förstnämnda mest. När man på så kort tid åstadkommit så mycket som Hans Lofgren & Co kommer ryktesspridningen som ett brev på posten.

Det kom många mer eller mindre elaka kommentarer och skämt i omlopp när Kent Widding Persson (som verkligen har en fet plånbok!) med sitt LdB "adopterade" nerläggningshotade Malmö FF Dam. Det var iallafall ett lyckosamt kast för båda parter kan vi konstatera nu.

Det är tur för Damallsvenskan att det finns idealister - förmögna eller ej - som vill satsa på sporten. Ännu bättre vore det om någon frälsare med magiska händer kunde vända den nedåtgående trenden när det gäller publiksiffrorna. Detta är ju det största hotet mot elitdamfotbollens existens!

Marcus 2010-07-06 17:14

Förstår inte varför TFF har anledning att komma med denna artikel.
Har inte hört att det ska vara så gnälligt mot TFF. Att Hasse kallas plånbok är väl bara lite roligt. Att man får in supportrar som hatar göteborg gör väl inte så mycket. Sånt får damfotbollen räkna med om man vill ha en publik som är större än 1000 personer.

Känns nästan som att TFF gnäller. Om man nu vill vara den storklubb som man siktar på att bli, (men troligtvis aldrig kommer bli, tror jag). Då får man nog vara van vid att folk har åsikter om det man gör och inte gör.
Det blåser uppe i toppen Hasse.
Välkommen

Martin 2010-07-06 20:16

Det här är precis samma sak som LFC drabbades av under sin första säsong i Damallsvenskan. Då hette det att det var LHC som betalade lönerna i laget, vilket var helt gripet ur luften, och att man var dryga uppstickare som skulle sättas på plats.

Stå på er Tyresö säger ja och f-n vad mycket roligare det blir när nya lag kommer upp och rör om lite i grytan.

Gäst 2010-07-06 22:16

Håller inte alls med om att man får räkna med att supportrarna ex. "hatar Göteborg" om man som klubb vill ha en publik. Jag har besökt åtskilliga Frauenbundesligamatcher med 1200+ i publiken utan att någon enda person i min närhet har uttryckt något som helst hat mot motståndarna (och då ska man komma ihåg att man får dricka obegränsat med öl på läktaren både före, under och efter matchen). Publiken på matcherna där består av allt ifrån pensionärspar till flatgäng, alla som förenas av kärleken till sin klubb snarare än av hatet till motståndarna. Under åren har jag märkt av vissa tråkiga tendenser inom ex. den svenska bandyvärlden, där vissa manliga "klubbfantaser" under säsongens senare skeden tenderar till att förpesta atmosfären på damelitens matcher för stammisar som helst vill slippa hatet. Detta är något som också sker inom fotbollen. En av anledningar till att jag hoppar över männens matcher är att jag vill titta på sporten och slippa höra alla okvädningsord. Visst kan Hans L. få uttrycka att han känner sig förfördelad och missförstådd, men kärnan i det hela är följande: Tyresös supportrar uppförde sig olämpligt i samband med en tv-sänd match, som råkade vara deras premiär i Damallsvenskan. Detta uppmärksammades i ett flertal sammanhang, klubben tog supportrarna i örat och påstår att det olämpliga beteendet nu har upphört. Då så: vad grinar ni om, egentligen? "Alva sade..." Ja, det gjorde hon, och det var så jäkla sant som det var sagt. Hon var minsann inte ensam om att förfasas över beteendet. För varje "fair weather supporter" som man får in med hatet, jagar man bort andra.

Gäst 2010-07-07 09:31

Att kasta in saker är nog lite värre än att ropa Hata Göteborg, Hasse.

Rainer Fussgänger 2010-07-07 16:49

Tyresö är en förening som återuppliver Damallsvenskan. Som har en vision som kanske gör den till Allsvenskan, damer om några år. Ett begrepp som skulle passa mkt bättre.

Det finns alltid folk som inte gillar detta. Som ogillar att det finns folk som engagerar sig och som stundtals även har framgång och rätt så goda framtidsutsikter, en schysst framtid.

Det finns folk som vill hålla fotbollen, damer, på den nivån där den är just nu. Sportsligt mkt bra, men annars knappt existerande utanför den här utmärkta sidan. Stockholmspubliken (Tyresö undantaget) består verkligen av 100-300 pers per match just nu. Det räcker inte för att garantera en långsiktig utveckling av damfotbollen påstår jag. Dagen kommer där sponsorer vill ha nånting tillbaka. För vissa har den redan kommit.

Hans har förklarat hur det stod till med dem som skrek "hata Göteborg". Om vi vill utveckla damfotbollen kan vi dock inte i all framtid ha en publik som är som gäst X har beskrivit "...allt ifrån pensionärspar till flatgäng, alla som förenas av kärleken till sin klubb snarare än av hatet till motståndarna." Gå till de stora arenorna i Europa där Borussia Dortmund, FC Liverpool eller FC Barcelona spelar fotboll herr. Det finns de få som förenas av hatet. De övervakas. De grips och straffas om de gör olagliga saker. Men det är en minoritet. Även inom fotboll herr förenas de flesta av kärleken till sin klubb och det är inte bara pensionärspar eller flatgäng som drar dit.

Nej, vi kan inte bestämma vilka som kommer. Vi kan inte ens bestämma hur de ska uppföra sig. Vi kan inte säga åt dem vad de får säga och göra. De får inte göra något olagligt förstås. Men om de skriker "hata vadvetjag" betyder det inte direkt att de verkligen hatar personerna de ropar detta åt. Verkligen inte. Kom igen nu! Bli vuxen. Johanna Almgren skrev i sin blogg att hon upplevde det inte som ett skräckscenario i Tyresö, hon skrev att det var "ett jävla drag". Och hon stod faktiskt på planen och "hatades" av Tyresö-supportrarna.

Om damfotbollen, eller fotboll dam ska ha en framtid, måste vissa saker förändras. Hans Löfgren och alla andra som jobbar med honom har gjort ett stort arbete inte bara för Tyresö utan för den svenska damfotbollen i sig.

Jag håller dock också med Marcus. Ju närmare man kommer toppen, desto hårdare blåser vindarna. Det gäller att härda ut. Om Tyresö står på ekonomiskt säkra ben, kommer utdelningen redan 2011. I år kan man till och med redan bli 4:a.

Petra 2010-07-07 17:16

"Vi tog tag i detta så fort det kom till vår kännedom i början på andra halvlek och sedan var det lugnt" sa Hasse. Konstigt uttalande. Om han inte själv hörde det redan från matchens början så undrar jag var han och de andra han refererar till som "vi" befann sig? På den lilla ,tighta, läktaren gick det liksom inte att missa. Dessutom fortsatte det även i andra halvlek. Och skyll inte på att dom tar med sig en kultur som är accepterad i herrallsvenskan, att kasta mynt mot motståndarna är INTE acceptabelt där heller. Jag har varit med om mycket högre puliksiffror än 1000 i damallsvenskan utan att behöva höra några "Hata-ramsor". För övrigt är "Hasses" plånbok mycket mindre än LdB's skattkista ;-)

The Observer 2010-07-07 18:40

Var det inte Strindberg (för att ta en annan "Stockholmare") som skrev "En dåres försvarstal"?

Risken är att Löfgrens klagosång uppfattas som just det. Det är också intressant att så mycket utrymme ställs till hans förfogande på damfotboll.com (vilken annan "nyhet" har fått sådan plats?). Nyhetstorka eller?

Vad hade Tyresö och Löfgren väntat sig med den offensiva satsning som gjorts i form av "spelarköp"? Att ingen skulle undra eller kommentera? Hur många från förra säsongen är med i startelvan eller ens på bänken? Kanske är Tyresö och Löfgren mer naiva än vad de vill framstå som?

Att supportrar hörs på matcherna är väl inget fel (de lyckas ändå inte alltid överrösta tränaren...). Valet av namn "Familjen" är väl vad som kan förväntas i Stockholmsområdet - vill vara lite tuffare och ballare med gangster- och maffia-anspelningar. Kanske stämmer väl med Tyresös etos? Liksom de ur "Familjen" som något förfriskade (vad det verkade av medhavd läsk) på väg ut skanderade "pissa på bussen" när de fick syn på LFC:s spelarbuss i lördags.

Och är det så att Tyresö och Löfgren tycker att det blivit för mycket fokus på den sistnämnde så varför inte låta någon annan uttala sig ibland?

Lotta Karlson 2010-07-07 19:39

Det är just det här att man inte skriver under mad sitt namn utan gömmer sig under alla möjliga konstiga namn.Stå för era åsikter så kanske vi kan föra fotbollen framåt

Gurra Larsson söder 2010-07-07 20:23

Ja LdB:s kista e större. Säkert även LFC, Umeå, KIF örebro och någon till, kanske sunnanå och därmed troligen har de även större spelarbudget jämfört med tyresö som gäller som exempel i just detta fall. Skulle vara intressant att se alla lagens omsättning och jämföra med tabellplacering.

Någon som vågar sig på en omsättningslista? En kvalificerad chansning.

1) LdB
2) Kopparbergs/Göteborg
3) Umeå
4) LFC
5) KIF Örebro
6) Sunnanå
7) Tyresö FF
8) Jitex
9) Kristianstad
10-12 Stockholmslagen

Gäst 2010-07-08 13:38
 1. Ldb Malmö
 2. Kopparbergs/Göteborg
 3. LFC
 4. Örebro
 5. Umeå
 6. Tyresö
 7. Jitex
 8. Kristianstad
 9. Sunnanå
 10. AIK
 11. Hammarby
 12. Djurgården
Gäst 2010-07-12 11:31

det dar var en konstig tabell ar du gnagare eller haha aik kommer aka ut men sweet dreams for dig din fjolla

Gäst 2010-07-07 23:21

Sätt Tyresö först så blir det nog rätt.

Martin 2010-07-08 01:05

Jadu senaste Gäst som kommenterat: Om inte LdB är ÖVERLÄGSEN 1:a på omsättningslistan så är det väldigt märkligt. Sen så tror jag att Göteborg och LFC är 2:a resp. 3:a. Tror även Kristianstad är före Tyresö. Tyresö som 5:a är min gissning men det är som sagt ren spekulation.

Cilla 2010-07-08 07:42

Tror knappast personen som tippade Tyresö överst menade allvar.
LdB, Göteborg, LFC, Umeå, KIF Örebro ligger i topp. Mellanskiktet Kristianstad, Tyresö och Sunnanå i den ordningen. Tvekar lite på om Umeå inte kan ligga före LFC och Sunnanå kan vara före Tyresö men håller med Martin och Gurra nästan helt.

Gäst 2010-07-08 09:45

Jo jag menade allvar. Edlund, Elaine, Roddik. Lissel, Frisk, Söberg, Van de ven, Persson, Andersson.
Tror ni dom är gratis. Självklart har Tyresö storst omsättning.
Umeå, Örebro??
Skojar ni?
LDB har stående kontrakt i år.
LFC vad har dom köpt in?
Billiga unga spelare men tappat dom dyraste.

Gurra Larsson 2010-07-08 10:41

OK senaste gäst - vad tror du LdB, Göteborg, LFC, KIF och Umeå omsätter? Kan man ta del av lagens omsättningssiffror någonstans?

Gäst 2010-07-08 22:31

Jadu om du tror att man täljer guld i UMEÅ så får du nog läsa tidningarna bättre.
Deras trupp består väl av 8 tjejer födda 90 eller senare. Dom kostar inte mycket. Örebro förstår jag inte heller. Vad har dom för super spelare? Valkonen?
Göteborg likaså. Endel duktiga spelare men omsättningen gäller hela truppen och den är inte dyr.
Som du säger så vore det kul att se förra årets siffror så får man kanske ett hum om hur det ligger till.
Jag tycker Tyresö är en besvikelse med tanke på den trupp man har införskaffat. Det visar bara att man får inte tänka kortsiktigt.
Det gjorde Percy i Malmö redhawkes och vi ser var dom spelar nu.
Kan inte damfotboll.com försöka få tag i bokslut från 2009?

Gäst 2010-07-08 22:38

Opps hade fel om Umeå. Dom har 10 spelare födda 90 eller senare.

Anna 2010-07-09 08:37

@gäst 22:31 ang. Tyresös relativt dåliga resultat i förhållande till spelarmaterial.

För att nå en optimal prestationsnivå bör medelåldern i laget vara minst 2 år, dvs för varje nyförvärv bör man ha någon som spelat i laget 4år. Med andra ord kan vi förvänta oss att Tyresö bör vara inblandade i toppstriden 2012.

Det viktiga är att man fortsätter jobba med tydlig struktur och målsättning, samtidigt som man har tålamod att låta spelarna växa tillsammans - det tar tid att lära känna varandra tillräckligt väl för att känna trygghet både på och utanför planen.

Alva Nilsson 2010-07-09 10:03

Jag hoppas att Hasse förstod att mitt inlägg "ta tag i problemet Tyresö" främst syftade till ungarna som kastade saker efter Göteborgsspelarna och inte till de som skrek "hata Göteborg" (även om jag inte ska sticka under stol med att jag hellre ser att folk älskar än hatar).

Rainer Fussgänger 2010-07-09 11:17

@Anna: Jag tror att Tyresö kommer att vara inblandad i toppstriden redan 2011 i den meningen att de kan nudda vid bronsplatsen. Fjärde platsen lan de redan nå i år, men vi ska se.

Sen var det olika definitioner på "omsättning" här. En av alla gäster syftade mer på spelaromsättning, dvs hur många nya spelare kom in i truppen inför eller under säsongen. Där ligger Tyresö säkerligen ganska bra till, men även Djurgården som fick ta in så många nya, även Umeå och AIK.

De flesta andra syftade dock på intäkterna (omsättningen) som klubbarna gör och några satte LdB FC Malmö på 1:a plats. Nu har vi inte fått siffror för innevarande budgetår. Det finns siffror för fjolåret då LFC tog guld och UIK silver. Dessa siffor hittar man i dokumentbanken på Svenska fotbollsförbundets hemsida.

2009 såg omsättningen ut så här (källa alltså SvFF):

 1. Umeå IK 10,9 miljoner
 2. LdB FC 10,2
 3. Linköping 9,1
 4. Sunnanå 6,6
 5. Göteborg 6,0
 6. Örebro 5,2
 7. Piteå 5,0
 8. Hammarby 4,4
 9. Djurgården 3,9
 10. Stattena 3,3
 11. Kristianstad 3,1
 12. AIK 2,4

Tyresö och Jitex var inte med i Damallsvenskan, men jag förmodar att de (Tyresö) ligger nånstans mellan plats 6-10. Samtidigt kan vi gissa att omsättningen där kommer att öka nästa år.
12.

Gäst 2010-07-09 11:25

Jag vet inte om det var mig du menade Rainer men jag menade både och då jagv tycker det går hand i hand i Tyresös fall.
Till Anna. Jag tror att Tyresö har 3-4 spelare som varit med i 2 år eller med så om man ska räkna som du gör så får dom nog inte köpa in några mer på ett tag om dom ska vinna Damallsvenskan.

Rainer Fussgänger 2010-07-09 12:17

Det som Anna skriver i sitt inlägg är ju väldigt teoretiskt. Vi vet att man kan både misslyckas och lyckas med att köpa många nya spelare. Tyresö fick ta in så många nya spelare i truppen inför 2010 års säsong eftersom fler än väntat lämnade klubben. Sen dök mitt under säsongen två klasspelare upp i Sverige som ville gärna tillbaka eftersom deras amerikanska klubb hade lagts ned. Klart att man blir frestad att göra ett försök. Och så har man plötsligt elva nya spelare.
I startelvan mot Linköping fanns bara två spelare som redan spelat i föreningen ifjol: Katrin Schmidt och Azra Durakovic.

F.d. Bollmorabo 2010-07-09 16:50

1) Kul med en klubb som kommer upp i Damallsvernskan och har möjligheten att satsa och gör det på bred front. Är imponerad över den satsning som TFF gör och hoppas att den ska hålla. Ni vitaliserar en serie där det under ett antal år nästan varit mer regel än undantag att nykomlingar åkt ur direkt.
2) Tyresö var troligen insiktsfulla och insåg att det markant ökade bidraget från EFD, drygt en miljon jämfört med kanske 50.000:- som div I-klubb ger möjlighet till satsning om man parallellt med detta arbetar med sponsring och publikaktiviteter.
3) Att en div I-klubb måste satsa om man tar steget upp i damallsvenskan är självklart och ville nu inte befintliga spelare vara med i den satsning måste man ju skaffa nya spelare. Div I-damer och damallsvenskan är två helt skilda världar, inte minst tidsmässigt med såväl träning som långa resor till match.
4) Tror dessutom att Tyresö är en kommun där det går att få lite "lokalpatriotism" i utkanten av Stockholm.
Satsa på Hasse och alla andra i Tyresö FF. Ni sätter färg på Damallsvenskan och har säkerligen en hel del erfarenheter att dela med er till andra "sitta-nöjda-på-rumpan-lag" i Damallsvenskan.
Men mest imponerad är jag faktiskt över Kristianstads säsong så här långt. Lag moral är ordet, misstänker jag utan att veta.

Hans Löfgren 2010-07-09 17:54

Hej alla damfotbollsälskare

Skriver mitt första inlägg i detta forum och inlägget blir undantaget som bekräftar regeln.

Anledningen är att diskussionerna glidit in på omsättning/pengar och då det spekulerats i att Tyresö driver på, på gott och ont, löneutvecklingen ser jag en möjlighet att för lång tid framöver ta död på en myt.

Tyresö FF.s omsättning gällandes damlaget hamnar i år 2010 på totalt ca. 3,7 miljoner kronor. Inklusive våra sista nyförvärv. 2006 när vi startade resan i div.3 låg omsättningen på 500 000 kr så kurvan ser väl helt ok ut, framförallt att vi lyckats expandera bra från 2009 trots en lågkonjuktur.

Expansionen har kommit i stort sett uteslutande från sponsorer och då snarare många mindre än få stora. Mer jobb men vi blir inte lika känsliga för sponsoravhopp och känner att vi står på egna ben.

Nåväl, om vi utgår från att Rainers lista stämmer i stort, något av lagen i toppen har skurit med 10 % och någon lite mer. Hur som helst har jag hela tiden vetat att vi på den nedre tredjedelen 2010 och det verkar ju stämma. Sen har vi såklart planer på att fortsätta öka vår omsättning men det är en annan historia.

Detta borde ju betyda att det finns en viss substans i det jag nämnt under flera år, att många spelare valt att komma till Tyresö FF utifrån andra parametrar än pengar. Utöver redovisade omsättningen (3,7 MKR) utbetalas ex. inga löner direkt från sponsorer till spelarna utan allt går via Tyresö FF och 3,7 är totalen.

Att sedan Tyresö FF som förening har en större omsättning är ju självklart och där rymms herrlag, ungdomslag, kansli etc.

Nu har jag varit helt öppen och hoppas ni uppskattar detta. Jag ber om ursäkt till alla Er , exempelvis Herr Perlskog att jag nu även dödat myten om Hasse Plånbok.

Önskar Er alla en trevlig sommar

The Observer 2010-07-10 00:45

Först: det måste vara rekord i antal inlägg över tid på damfotboll.com!?
Annars brukar det vara rätt "dött" senast efter ca ett dygn. Om det sedan är Tyresö, frågorna om kassaklirr eller något annat som engagerar kan man fundera över.

Hans Löfgrens inlägg skulle kunna vara en lämplig slutpunkt, men vem vet.....?

Tyresös offensiva och innovativa helhetskoncept visar att det går att vara en stark nykomling i allsvenskan utan risk för respass ner i ettan direkt. När den typen av satsningar (lokala koncept) kombineras med en tuffare och tightare serie (färre lag och slutspel) som klubbdirektören i Linköpings FC föreslagit tror jag också att publiken ökar. De (vi) som sitter och plitar inlägg på denna sajt går ju i alla fall....

Med en tuffare serie i bagaget samt enligt tysk modell "vill du kunna bli uttagen till landslagsspel måste du spela hemma mästerskapssäsongen" så kommer också landslaget att öka möjligheterna till medalj.

Gäst 2010-07-10 07:05

Ooops. Denna info får nog många att hajja till. Helt plötsligt är det ju faktiskt så att Tyresö försöker utmana de stora lagen om toppplaceringar och toppspelare trots betydligt MINDRE resurser än de stora etablerade lagen. Årets omställning i allsvenskan.

Gäst 2010-07-10 10:17

Tiden får utvisa vad som är sant eller inte. Det är däremot konstigt att ingen snackar om Jitex. Hur många spelare har dom köpt?
Ligger inte dom före Tyresö?
Tyder inte det på att kvalitet är bättre än kvantitet?
Samma sak med Kristianstads DFF.
Man behöver alltså inte bara köpa spelare utan det går att bygga på andra sätt också.
Vi kan väl vara överens om att alla nya i Tyresö har kostat någonting?

Johan Alexandersson 2010-07-12 12:04

Jitex ligger före Tyresö. Men säsongen är inte över än. 8 matcher kvar. Jag satsar ein tia på att Tyresö ligger före Jitex efter 22 matcher.

Håkan, frilansare 2010-07-13 09:34

Om "Hasses" siffror avser omsättningen på spelarlöner så känns det som att Tyresö trots allt hamnar i topp eftersom man räknar bort omsättningen på kansli, övrig personal och herr- respektive ungdomsverksamheten!

Av Rainers inlägg (utdraget från den ekonomiska analysen av Damallsvenkans ekonomi) så är det ju så att omsättningen avser HELA föreningarna (AIK undantaget).

I det övre skiktet, där Tyresö torde hamna med sin - märk väl - omsättning för spelarlöner så har ju övriga klubbar sannolikt minst två heltidstjänster såsom tränare, klubbdirektör/sportchef och kanslipersonal. Redan där en kostnad på närmare 1 MKR.

Så, inte av avund, kan man konstatera att Tyresös löner trots allt ligger om möjligt topp fem Damallsvenskan, ganska säkert på den "övre halvan". Inget fel i det, naturligtvis. Vem klandrar dem? Heja Tyresö, skulle jag vilja säga!

Men det är klart också att kraven utifrån ökar i paritet med omsättningen. Se till exempel på Kristianstad som ifjol hade näst lägst omsättning efter AIK, där de dessutom backade med närmare en miljon och idag riskerar degradering eftersom elitlicensen är i fara. Deras omsättning i år kan knappast ha ökat, snarare minskat (tunn trupp bland annat, endast två nyförvärv trots nästan tio förluster). De ligger idag på en femteplats, om än på samma poäng som ett par till.

Imponerade av Kristianstad.

Imponerande också av Jitex som verkligen inte har något stjärnspäckat lag, en fjärdeplats. Helgjutet!!!

Hans öfgren 2010-07-13 15:34

3,7 är omsättningen totalt på damlaget, inklusive resor, träningsläger, domare och allt där emellan. Hade önskat att det var lönebudgeten men där är vi inte ännu.

Danne 2010-07-17 22:48

Dock, omsättningarna för de andra lagen är fortfarande för hela föreningen.
t ex Hammarby damfotboll så i deras 4,4 miljoner ingår kanslipersonal, kanslihyra samt kostnader för samtliga ungdomslag.

Familjen 2010-09-29 19:25

Väldigt mycket skitsnack här inne, men ska fatta mig väldigt kort!!
Vi I familjen Stöttar Tyresö Och hasse har vårt fulla stöd, Och sluta haka upp er på hata ramsor, Allt jävla skitsnack om jämnställdighet osv bör vara på alla plan, En supporter har mycke passion och ibland kan det tyvärr gå överstyr dom denna specifika gång.

Skit i all hasse vi växer o växer och till 2011 då vi tar sm guld ska alla ni andra skit lag, med perspektive mormor farfar och kaffe / sittande bull ätande publik inse och förstå att även Damfotbollen behöver utvecklas för att locka mer folk.

Bästa inlägget jag läste var ( det blåser i toppen välkommen Tyresö) ... Vi i familjen hälsar er alla Välkommna till Tyresö Vallen Ni kommer vilja åka här ifrån då ni tar första steget på planen.

Vi står upp för vårt tyresö och sjunger i 90 min... vi värnar om vår komun och framtiden för damfotbollen.

Tyresö Till Europa spel sm guld 2011!!!

alla lika ,alla Olika FAMILJEN