Svajiga Öster har ännu chansen

Säsongen har varit svajig för det tippade topplaget Öster. Ändå har man en serieseger inom räckhåll men med en poäng mindre än ledande Dalsjöfors är chansen till avancemang inte bara beroende av hur laget själv spelar i avslutningen.

- Surt att vi inte har det i egna händer, säger Ann Arvidsson till damfotboll.com.

- Slutspurten har ju redan börjat, säger hon en stund tidigare när undertecknad precis ringt upp för att ställa några frågor inför upplösningen.

Förvisso sant, men resultaten under den senaste spelhelgen möjliggjorde att listan över segerkandidater kunde kortas av väsentligt. Nu behövs inte längre en uppräkning av hela övre halvan för att pricka in vinnaren – Dalsjöfors eller Öster kommer av allt att döma toppa den slutliga versionen av tabellen.

Ändå är det lätt att konstatera att Söderettan varit rekordjämn i år, med den slitna tesen alla slår alla centralt i analysen. Om Öster tar sig upp på förstaplatsen kommer man att stå som segrare trots att laget inte ens vunnit två tredjedelar av matcherna.annarvidsson.jpg
- Det har varit lite Häjkån Bäjkån på så sätt. För vår del har vi blandat och gett lite, haft en hög högstanivå men också dippat i några matcher i inledningen av höstdelen. Det är inte okej men inte så mycket att göra åt i det här läget.

Vad säger du om att serien är så jämn överlag?
- Det har ju varit väldigt många exempel på att lagen slår varandra hursomhelst. Roligt att det blir ett getingbo som extra krydda. Annars är det lätt att ett lag är mer överlägset och serien på det sättet blir rätt så sval.

En annan tolkning är att jämnheten tyder på en lägre spelkvalitet?
- Så kan det ju vara, men jag vet inte om jag är människa att göra de analyserna.

På de tre matcherna i september har Öster en oavgjord följt av två vinster. Insatsen mot Vittsjö grämer dock fortfarande (1-1 på hemmaplan).
- Det känns som vi hade lägena men inte riktigt tog vara på dem.

Efter den matchen har det runnit in mål både bakåt och framåt, 5-4 mot Sil och 4-3 mot Mallbacken är matcher där Öster släppt in motståndarna i slutskedet.
- Vi har haft en klar ledning och strulat i slutet. Vi har inte fått stora skälvan men i efterhand känns det lite otaktiskt att fortsätta gå framåt i slutet av matcherna när vi leder. Men vi har ändå fått med oss tre poäng båda gångerna, det är det viktiga.

Hur går tankarna inför slutomgångarna?
- Vi gör det vi kan och siktar på att vinna för att sätta press på Dalsjöfors. Det är det enda vi kan göra, vi har pratat mycket om att bara vara här och nu och inte blicka för långt fram.

Om du ändå får chansen att summera säsongen hittills?
- När det har funkat har det funkat riktigt bra men vi har inte kunnat hålla den nivån längre tider. Hur det nu än går är vi ändå riktigt nöjda, vi har tagit ett kliv i år ändå.

Närmast väntar Tölö hemma på lördagen (Värendsvallen kl 15.00), ett lag som ställt till för många andra lag utan att själv kunnat ha jämnheten över hela säsongen.
- Det är en match som andra matcher som vi har spelat. Det som gäller är tre poäng i varje match och det är likadant i lördagens match. Att vi möter Tölö är egentligen oväsentligt.

AttachmentSize
annarvidsson.jpg9.27 KB