Jitex trotsar kylan - bjuder in till utomhusturnering

Det blir toppfotboll i Göteborg i februari. Det är Jitex BK som anordnat en skandinavisk toppturnering den 5:e och 6:e februari på Valhalla idrottsplats. Deltagande lag är svenska mästarna 2010 Ldb FC Malmö, danska topplaget Fortuna Hjörring, norska Kolbotn samt naturligtvis Jitex BK.

I början av februari lär ni väl inte locka mycket folk, risken för kyla och snö är överhängande?
– Visst är det så och att locka folk är inte det primära utan det är matcherna som bli bra genomkörare för Jitex. Vi satsar hårt på att fortsätta att vara en utmanare i Damallsvenskan och då gäller det hård träning och träningsmotstånd av toppklass, det får vi nu. Sen vill vi skapa en tradition kring turneringen, vi var ju igång 2006 uppe på konstgräset i Balltorp (utanför Mölndal) men Valhalla bjuder på lite bättre förutsättningar med elljus och läktare. Hade vi haft en inomhushall kan jag lätt säga att vi skulle dragit ett par tusen åskådare, säger Mats Heed, tidigare assisterande tränare Jitex, numera sportchef,

Förklara det påståendet?
– När det bjuds på bra fotboll i Göteborg kommer folk och tittar, men att lova storpublik när vi spelar utomhus i februari det går inte. Så det är klart att det saknas en inomhushall i Göteborgsområdet. Det är vi inte ensamma om att tycka, säger Mats.

Förutom matcher av absoluta toppklass bjuds även på flera intressanta möten. Både i Ldb Malmö och i Jitex finns t ex före detta spelare i Kolbotn. I Ldb Malmö spelar numera Thora Helgadottir och i Jitex återfinns både Kristine Lindblom och Rebecca Angus.

Mats ser det som en viktig del i träningen att få möta bra internationellt och nationellt motstånd i träningsmatcher och han är inte ensam.
– Nej, klubbarna vi bjudit in är superpositiva till upplägget och utan att ha prispengar har vi lyckats få hit toppmotståndare, det säger en del om vikten av den här typen av träningsmatcher.

Det preliminära spelprogrammet ser ut så här
Lördag 5 feb.
11.00 Jitex vs Kolbotn
13.30 Malmö Ldb vs Fortuna Hjorrong
Söndag 6 feb
12.00 Spel om 3,4 pris
14.00 Final