Linköping förolämpat i Melodifestivalen

Melodifestivalen har anmälts till Granskningsnämnden för Radio och TV efter programledaren Rikard Olssons avannonsering av lördagens deltävling i Linköping.

Rikard Olsson avslutade sändningen med att konstatera att man nästa vecka är i Malmö där Sveriges bästa fotbollslag finns. "I Linköping finns ingen fotboll alls. Man får åka till Norrköping." fortsatte han och sändningen avslutades.

- Nu finns det visst fotboll i Linköping. Linköpings FC är en av de bästa och mest framstäende klubbarna på damsidan. Man vann Damallsvenskan 2009 och har kvalificerat sig till kvartsfinal i Champions league (förutom att man vunnit t ex Svenska cupen). Att då påstå att de "inte finns" är både okunnigt, diskriminerande och en klar form av härskarteknik (osynliggörande). Rikard Olsson har därför brutit mot Radio- och tv-lagens krav på opartiskhet, skriver Björn von Knorring i Uppsala i sin anmälan.

FOTNOT: Björn von Knorring var fotbollsansvarig i Bälinge IF sista året i Damallsvenskan.

D.N. 2011-02-20 12:01

Det var faktiskt riktigt smaklöst uttryckt.
(Rickard Olsson och inte Sjöberg hoppas jag han skrev i anmälan)

Rainer Fussgänger 2011-02-20 12:24

Jag var nära att tänka att det handlar om ren okunskap hos Rickard Sjöberg. Men när D.N. påpekade att det istället handlade om Rickard Olsson kom jag direkt på ytterligare en sak.

Olsson satt i en panel under OS 2008. När Tyskland förlorade mot Brasilien med 1:4 i semifinalen undrade man i panelen om man inte tyckte synd om de tyska tjejerna.

Olsson sa att han kan inte tycka synd om dem. "När jag ser de spela tänker jag bara Hitler, Hitler, Hitler."

Rickard Olsson anmäldes i samma veva till Granskningsnämnden och fick be om ursäkt, men det var allt.

Kanske är herr Olsson helt enkelt en kille som tycker att kvinnor och tjejer har en plats i samhället, men definitivt inte på fotbollsplanen?

josefine 2011-02-20 12:42

Varför skulle vi åka till Norrköping och kolla på fotboll när vi själva har ett bra damlag, men antar att Rickard mena att vi i lkpg inte har ett herrlag, men skulle vi vilja se bra herrlag spela så inte fan åker vi till nrkp räcker med att åka till åtvidaberg

Anette Börjesson 2011-02-20 13:00

Självklart ska det vara Richard Olsson, inte Sjöberg. Vi har ändrat nu och ber om ursäkt för misstaget.

Rufus 2011-02-20 14:59

Löjligt! Har folk ingen humor? Jag gillar Richard Olssons humor, som ibland tycks komma fram lite för spontant och ogenomtänkt. Hursomhelst - jag bor själv i Linköping och känner mig inte ett dugg "kränkt" av Olssons kommentar. Faktum är att karln har alldeles rätt när det handlar om sta'ns HERRFOTBOLL, som är ett sorgligt kapitel. Tre jämnstora - och jämndåliga - klubbar som intrigerar och saboterar för varandra hela tiden. Sant är att bästa fotbollen spelas i Norrköping, Åtvidaberg och ja, varför inte Motala?

På spinnsidan råder dock ingen tvekan om vilken kommun som är Östergötlands fotbollshuvudstad med "de tre stora": Linköpings FC, Linköping Kenty DFF och BK Tinnis!

damsupporter 2011-02-20 15:26

Att Linköping har ett av Sveriges bästa damlag vet väl alla med grundläggande allmänbildning - men vem är Richard Olsson?

Martin 2011-02-20 20:45

@Rufus
Jag håller defenitivt med dig angående kvalitén eller snarare avsaknaden av densamma på våra herrlag i stan, men vad var det 'roliga' i att påpeka detta faktum.

Att Olsson dessutom som Rainer skrev här ovan har ett förflutet av grova kommentarer gör ju inte det hela mindre anmärkningsvärt. Jag brukar ofta tycka att det handlar om överreaktioner i sånna här fall men herr Olsson behöver uppenbarligen lära sig hyfs och vett.

För övrigt verkar du ha missat att Norrköping faktiskt har ett damlag i Söderettan den här säsongen så det blir prestigefyllda derbyn mot Kenty att se fram emot.

Rufus 2011-02-21 18:10

Självklart känner jag till IFK Norrköping DFK, ett gäng sköna brudar vi hoppas få se och höra mycket om i år! Jag har skaplig koll på damfotbollen i "Peking", som förstås är landskapets klassiska fotbollsmetropol. (Nu blev förstås någon åtvidabergare upprörd - heja ÅFF!) Jodå, Martin, IFK är en spännande nykomling i Söderettan, med vassa anfallare, tuffa försvarare och många spelare med erfarenhet från högre divisioner: Sandra Karlsson, Sandra Landberg Carlzon, Maria Svensson, Daniela Di Luca - de tre sistnämnda har dessutom spelat i Linköpings FC - och a coming star, Hanne Gråhns.

Jag vidhåller ändå att Linköpings herrfotboll förtjänar en och annan spark i dödköttet. Richard Olsson må inte vara världens roligaste människa, men häng honom inte för det!

D.N. 2011-02-21 21:22

Han hade ju faktiskt en viss poäng, om än omedvetet, att man måste åka till Norrköping för att se fotboll. När det inte ens finns någon godkänd arena i Lkpg för LFC i Champions League. Även om det blev i Åtvidaberg i år.

Reagerade nog annars mest på att det var ett väldigt tråkigt sett att tacka Linköpingspubliken på i slutet av programmet. Så buropen var väl på sin plats :)

Swedamfotboll 2011-02-21 20:31

Richard Olsson är programledare för "Vem vet mest"... Tydligen är det inte han.