Taggat Hovås/Billdal intar Söderettan

Tjejerna i Hovås/Billdal IF är riktigt taggade inför säsongens spel i Söderettan. Konkurrensen i laget är stor, med ett tjugotal potentiella spelare och full närvaro på träningarna. – Vi har alltid haft en hög målsättning och vi har många vinnarskallar i laget, säger ledaren Mats Wennergren.
Maria Johansson lämnar Jitex för spel i Hovås/Billdal.

– När man läser om lagen på damfotboll.com så känns det som att alla lag kommer att vara riktigt svåra att möta. Jag tror också att det kommer att bli stentufft, fortsätter han.

Inför säsongen får Hovås/Billdal behålla alla sina spelare utom två. Sandra Gustafsson väljer att sluta för att studera i England och Emelie Wiklund byter klubb, vars adress i nuläget är okänd. Laget har samtidigt värvat en hel del nya spelare och förstärks för säsongen av Taina Hartikainen från topplaget Åland United i finska, Mikaela Örtendahl och Anna Andén från Vallens IF, Maria ”Marre” Johansson och Amanda Svensson från Jitex BK, Pernilla Johansson från Stenungsund IF, Hanna Brorsson från Lindome GIF, Sofia Hagman från Mossen BK, Mathilda Thorstensson från Askims IK samt Anna Lindblad från Lerum IS.

Hovås/Billdal förstärker även på ledarsidan med två nya huvudtränare, Micael Berndtsson från ÖIS Pojkelit och Denise van Hilst som är en nygammal damlagstränare i HBIF. Dessutom får laget Bengt Andersson som ny målvaktstränare, tidigare en given målvakt i både ÖIS och IFK Göteborg samt A-landslaget när han var på topp.

Målsättningen för Hovås-tjejerna som är nykomlingar i Söderettan i år, är att först och främst etablera sig i serien menar Mats Wennergren.
– Vi har ett bra och stabilt lag och det har kommit till kvalitetsspelare. Det ser onekligen bra ut. Nu återstår bara frågan hur långt steget är från divison 2 till division 1.

Mats förklarar att Hovås/Billdal i nuläget är en trupp på 28 spelare uppdelat i två grupper, för att få en bra balans i laget och för att låta de bästa spelarna lira mycket. Den andra gruppen kommer att träna likadant och meningen är, menar Mats Wennergren, att spelare som visar sig duktiga på träning ska få möjligheten att gå upp ett steg och likadant åt andra hållet, då för att varva ner.
– Det känns som att det kan funka bra, det kommer att vara en stor konkurrens bland spelarna.

De resterande Söderettan-lagen får se upp för Hovås/Billdal IF inför årets seriespel, tjejerna i laget är riktigt taggade och har varit fria från allvarliga skador hela försäsongen. Truppen har i och för sig dragits med knäskador sedan förra året men bortsett från det är alla spelare hela och friska, menar Mats Wennergren.
– Jag tror att vi får ett bra lag med en bra blandning. Sedan får vi se hur långt det räcker i det tempo som är men det tror jag det gör, säger Mats optimistiskt.

HBIF brukar i vanliga fall ha målet att nå en topp tre- placering, men efterom man i år är ny i Söderettan menar Mats Wennergren att det känns bra att börja med att etablera sig i serien. Hur ser lagets chanser ut att nå det målet?
– Jag tror att de är goda. Det hade varit värre om vi hade mist fler spelare, men vi har istället haft tur och fått nya spelare som vill spela med oss.

Text Tone Westerlund. .