QBIK:s fyra fullträffar sänkte Södra Sandby

I en halvtimme spelade Söderettans nykomling Södra Sandby jämnt med seriens etablerade topplag QBIK. Sedan tog bortalaget över matchen, gjorde första målet strax efter paus och rann till slut ifrån till seger med 4-0.
QBIK:s Linda Nöjd kämpar om bollen med Södra Sandbys Emelie Stjärnfält (t.v.)

- För att vara en premiär på bortaplan mot en nykomling är jag nöjd, 4-0 kan aldrig vara fel, sade tränaren Henrik Hermansson.

Inför säsongen har Karlstad-laget byggt en trupp bestående av samtliga nyckelspelare från fjolåret. Målvakten Maria Yatrakis, lagkaptenen Linda Nöjd med flera har förlängt kontrakten och fanns på plan i premiären.

På Sandbyvallen sågs också intressanta nyförvärv i form av före detta Vittsjöspelaren Robyn Decker och likaledes amerikanska Molly Uyenishi, båda med ansvar för att styra upp backlinjen i mitten.

Men första målet kom från ett lite mer överraskande håll. Emmie Johansson som gör sin andra säsong i QBIK hittade ytan på högerkanten och hade inga problem att placera in bollen vid stolpen några minuter efter paus.

Målet blev förlösande för QBIK som nu kunde förlägga spelet mycket nära Södra Sandbys mål. Hemmalaget blev tillbakapressade och kunde inte längre freda sig i det
egna straffområdet.
- I andra halvlek skapar vi flera riktigt kvalificerade målchanser, sade Henrik Hermansson.

Med timmen spelat hittade Stina Björkström in till Emmie Johansson som höll undan sin försvarare och gjorde sitt andra mål för dagen. Ett nytt personligt målrekord, medgav hon glatt efter matchen.
- Jag har aldrig gjort två mål i Söderettan tidigare, lika många som jag gjorde förra året.
110416_2.jpg
Snabbheten i fötterna fanns där redan i premiären från 17-åringen som dock hade matchtempot inne. Efter EM-kval med F94 tidigare i veckan hade hon en annorlunda resplan till Skåne.
- Jag kom direkt från Polen igår, sen övernattade jag i Lund och blev upphämtad av laget i morse, sade Emmie Johansson som fick välförtjänt beröm från tränarhåll.

- När hon kom ifjol hade hon spelsinnet men i år har hon tagit flera kliv, när hon kommer upp i plan får vi ännu större nytta av hennes kvaliteter. Hon är inte den vana målskytten, men gör det otroligt bra i andra halvlek, sade Henrik Hermansson.

Ytterligare två bollar hittade nät bakom Södra Sandbys målvakt Helena Ivarsson. Efter ett misslyckat försök till utspark kunde Stina Björkström lobba in i öppet mål. Inhopparen Nicole Gutierrez fastställde slutresultatet till 0-4 på en nick i mitten av andra halvlek.
- Vi blir lite övermodiga, inte ödmjuka mot varandra och tar inte jobbet fullt ut, sade Södra Sandbys tränare Cliff Lindström om matchutvecklingen i andra halvlek där de två sista målen kändes onödiga ur hemmalagets synvinkel.

- Vi får jaga boll, när vi får de här tunga målen emot oss hänger man lite med huvudet.

Hur upplever ni tempot i Söderettan?
- Det var kanske det som gjorde oss lite övermodiga i andra hl att vi tänker : är det inte värre än så här. Vi är ju minst lika bra mot ett topplag med oändliga resurser, sade Cliff Lindström.

Oliw och Höst bäst i hemmalaget 110416_3.jpg
I Södra Sandby tillhörde Anna Oliw de bästa i hemmalaget, hon bidrog hon med stadga i uppspelen från sin mittbacksposition. Framåt skapade Karolina Höst de bästa chanserna bland annat med första halvlekens farligaste skott, i stolpen från nära håll.

QBIK hade i tillägg till de nämnda målskyttarna stor behållning av Linda Nöjd med säkra brytningar och ett öga för snabb bollfördelning. Julia Spetsmark var inblandad i förarbetet till flera av målen och visade mer och mer av sin snabbhet ju längre matchen led.
- Vi kunde nog ha sprungit ett tag till. När vi kände att de började tycka det var jobbigt och inte hade så mycket boll fick vi ett lyft, sade Henrik Hermansson som reser hem med tre poäng.

Enda minusposten för QBIK var en befarad ledbandsskada på Linn Karlsson som fick lämna planen på bår i slutet av första halvlek.

STORA BILDEN: Tvåmålsskytten Emmie Johansson spelade strålande på Sandbyvallen.
LILLA BILDEN: Anna Oliw utsågs till bästa spelare i hemmalaget.

FOTO: Fredrik Hasselgren

Läs mer