Timmar kvar till VM-premiären!

Nästan tre års väntan på ett världsomspännande mästerskap på högsta nivå är över. Söndag eftermiddag är Frankrike och Nigeria först ut i spelschemat. Men öppningsmatchen med stort Ö spelas några timmar senare - Tysklands möte med Kanada på Olympiastadion i Berlin.

Dagen före råder en spänd förväntan i den tyska huvudstaden - men inte överallt. Inne i centrum är det mer av lördagslugn, storstadsturister förenas med berlinare i solnjutande aktiviteter vid cafébord och i parker.

Men att VM är på gång går det inte att ta miste på. Flaggorna med VM-loggan är hissade och fladdrar lite lätt, pryder och visar på samma gång bilvägen till den anrika stadionborgen
som hyser den länge emotsedda premiären.

Neid nöjd med förberedelserna
Det är också där som den tyska förbundskaptenen Silvia Neid ger sina sista besked om förberedelser och upplägg. Den segervana hemmanationen har lika stor vana av att effektivt ordna tiden fram till mästerskap som att sedan genomföra matcherna oklanderligt. s_neid_1.jpg
- Vi har gjort allt vad vi har kunnat inför turneringen, finns inget mer vi hade kunnat göra, säger hon och fortsätter att svara lugnt och metodiskt på frågorna.

Inga omvälvande svar kommer: ja, Tyskland går för seger och nej, Silvia Neid har ännu inte tagit ut startelvan ännu.

Träningsmatcherna är historia när det tyska landslaget gör sin första tävlingsinsats, matchen är sedan länge slutsåld och förväntningarna är på topp inför årets stora fotbollshändelse.

För spelarna som ska försvara de tyska färgerna har det som vanligt varit en lång landslagssamling och det framgår också tydligt hur gärna de tar sig an uppgiften.
- Vi är verkligen glada att det börjar imorgon.

Babett Peter, försvarsspelare i laget som inte släppt in ett enda mål under den avslutande turnén, fyra matcher på hemmaplan får frågan om känslorna inför att möta publiken. Mer än 70 000 kommer för att se på.
- Jag tänker bara positivt om det, det blir första gången jag spelar inför så stor publik. Det kommer att bli en upplevelse.

När den tyska lagmaskinen sätts i verket i morgon kväll vet alla sin uppgift och har kapacitet att utföra den. De sista taktiska bitarna finslipas av Silvia Neid och lagledningen men orden som spelarna får höra alldeles innan de lämnar omklädningsrummet har guldcoachen numera lämnat över.
- Nu är det en av spelarna som håller ett peppande tal. De vet hur man känner sig inför en sån hör match. Det är inte säkert att det blir lagkaptenen, jag kommer väl att välja vem det blir på väg i bussen, säger hon och en uppsluppen stämning sprider sig i lokalen i Olympiastadions innandöme.

Kanada på väg upp - i rankingen
Några timmar senare ser betydligt färre ansikten Kanadas ta sin första kontakt med gräset nere i stadiongrytan.
kanada_1.jpg
Laget har statistiken emot sig när det gäller möten med Tyskland, nio förluster på lika många försök. Men under före detta italienska landslagsspelaren Carolina Moraces ledning har man å andra sidan tagit sig upp på en sjätteplats i världsrankingen.

Anförare är rutinerade strikern Christine Sinclair som anammat Moraces anfallsglada fotboll med mycket eget bollinnehav. Truppen innehåller också Sverige-bekanta spelare, Kaylyn Kyle och Brittany Timko och inte minst Stephanie Labbé som när inte handlar om VM fortfarande vaktar målet för Piteå IF.

Men nu gäller VM och det är Tyskland som får ta favoritrollen, enligt Carolina Morace.
- Det är en tuff öppning för oss. Vi har gjort ett bra jobb de senaste två åren men vi vet också att vi möter det bästa laget i världen.

Under uppladdningen har Kanada tillbringat en hel del tid i förbundskaptenens hemtrakter, Rom.
- Vi bodde på ett fantastiskt hotell där allt fanns tillgängligt, dessutom utnyttjade vi möjligheten att spela med de bästa lagen i Europa på en timmes avstånd, säger
Carolina Morace som har de taktiska riktlinjerna klara.
c_morace_1.jpg
- De är bättre, inviduellt. tekniskt och som ett lag. Vi har inte samma nivå som dem men får använda det vi har, vi är väl organiserade och ödmjuka inför motståndet.

Även Kanada har upplevelsen att spela inför storpubliken som morot
- För spelarna är det fantastiskt, det blir något att berätta för barnen. Pressen ligger mer på de tyska spelarna än på mina spelare, vi får se till att använda det på ett positivt sätt.

Hur kommer spelarna att tackla publiktrycket?
- Jag blev faktiskt förvånad över mitt lag, när vi spelade i Mexiko var det 12 000 där de är lite mer högljudda än den tyska publiken. Då var spelarna väldigt fokuserade.

Hur ser du på chanserna imorgon?
- Allt kan hända. Bollen är, vad heter det... rund, säger Carolina Morace som till sist får formuleringshjälp med en av fotbollens sanningar.

Söndag 18.00 Tyskland - Kanada

ÖVRE BILDEN: Tysklands förbundskapten Silvia Neid
UNDRE BILDEN: Kanadas förbundskapten Carolina Morace.

Taggar: ,