Norsk intensitet vapnet mot brasiliansk teknik

Norge inledde VM-turneringen med en vinst i en mycket märklig match mot Ekvatorialguinea. När det gäller söndagens motståndare, Brasilien hoppas man till att börja med på att förbättra det egna spelet och plocka fram en bättre intensitet och vilja.

- Det är väldigt skönt att ha tre poäng med sig. Nu försöker vi nollställa och hämta fram det vi vet att vi kan och prestera på en helt annan nivå, säger Eli Landsem till damfotboll.com

När vi samtalar med den norska förbundskaptenen pågår fortfarande analysen av matchen där Norge i sista stund slog tillbaka det afrikanska laget. Att man flera gånger släppte igenom de oberäkneligt spelande motståndarna står däremot klart.
- En av sakerna som vi är mest besvikna över är att vi släppte dem till så många möjligheter.

Vad tycker du att ni saknade i matchen?
- Jag vet inte varför det hände men vi höll inte ihop laget. Vi hade för stora avstånd mellan oss och sen tappade vi aggressiviteten. Det blev mycket löpningar till ingen nytta, det var helt enkelt inte vår dag.

Emilie Haavi är framtidsnamn
Några spelare samlade ändå ihop till ett klart godkänt betyg. Emilie Haavi som gjorde det enda målet i matchen var ett ständigt orosmoment. Eli Landsem lovar att det inte är sista gången som 19-åringen är tongivande på plan.
- Henne kommer ni att få se mycket av i framtiden, hon har bra fysik och tryck i spelet.

Hur tänker du kring att ta med unga spelare jämfört med att ha mer rutin i truppen?
- De unga spelarna har branta inlärningskurvor så det blir väldigt spännande. Jag har hela tiden tagit ut de som jag har tyckt varit bäst oavsett ålder. Men jag är stentuff på att inte ha med skadade spelare.

En som precis återvänt till landslaget när VM startade är lagkaptenen Ingvild Stensland. Även hon har mer att bevisa efter insatsen i den första matchen men enligt Eli Landsem kommer hon bara att bli bättre i kommande matcher.
- Jag tvivlar inte på att hon kommer att spela upp sig under turneringens gång. Det är en ganska stor bonus att hon spelar som hon gör redan nu. Det var viktigt att få den matchen avklarad, nu ska vi matcha henne förnuftigt.

Ni hade också god hjälp av Ingrid Hjelmseth i målet som fick göra en del räddningar på skott från alla möjliga håll?
- Vi har bra målvakter, det är helt avgörande att man har det för att gå långt i VM. Som tur var missade Ekvatorialguinea mål ett par gånger, det var jättemöjligheter.

Ingen uträknad i jämn grupp
På söndagskvällen blir det Marta och hennes lagkamrater som testar det norska försvaret med mer ordnat anfallsspel. Brasilien öppnade också med 1-0-seger i en grupp som varken ser ut att ha solklara kandidater till förstaplatsen eller helt uträknade lag.
- Vi skrämde i alla fall inte så många. Hela VM är jämnt, USA vann med två annars var det bara ettmålssegrar och oavgjort i öppningsmatcherna.

- Det har blivit mycket jämnare, i nästa VM tar de väl med fler lag. För alla europeiska lag som kvalificerade sig räckte det ju inte ens med att vinna sin grupp. Alla länder blir bättre, det går inte att beställa en VM-medalj, säger Eli Landsem.

För de europeiska lagen pågår också kampen om två OS-platser i högsta grad. Även om spelarnas fokus under matcherna är där och då har lagledningen ständigt koll på utvecklingen. Frankrike, Sverige och Tyskland är i nuläget klara för kvartsfinal - även deras matcher följs med största intresse av Eli Landsem och den norska lagledningen.
- OS är ett av våra stora mål, vi följer noga med när de europeiska lagen spelar.

Precis som Sverige kom Norge undan sin första match med seger men har en del kvar att bevisa för att nå kvartsfinal. Frågan är bara om man också höjer sig på samma sätt som det svenska laget. I så fall kan matchen mot Brasilien bli som hela gruppen i nuläget, en jämn historia.

Söndag 18.15 Brasilien - Norge