Marta drog fullt hus - 26.000

Målskytt, framspelare och utbuad för tuffa tag på plan. När Brasilien slog Norge med 3-0 var världens bästa fotbollsspelare i högsta grad med i avgörandet. Precis som hela laget fick Marta ett lyft vid andra raka segern. Världens bästa spelare lämnade ingen av de drygt 26.000 på den utsålda stadion i Wolfsburg oberörd.

- Vår tanke är att göra det bättre och bättre, det var svårt i första matchen för att det var första matchen och Australien var också bra . Idag var vi lugnare och tappade inte i passningsspelet. Det är lättare att göra mål då, sade Marta efteråt.

Matchens lirare kom till det väntande pressuppbådet som en del av en glad, brasiliansk sjungande trupp men fick snart slita sig från lagkamraterna för att ge sin syn på matchen - på svenska.
- Vi är framförallt mycket nöjda med att vara klara för nästa runda. Vi har en lång väg framför oss, att gå till final är målet, sade hon och fick därefter svara på intrycken av Sverige.

Brasilien kan ju mycket väl bli motståndare för blågult i kvartsfinalen.
- Jag har sett lite grann, Sverige spelar som vanligt jättestarkt med markering och ganska många långbollar. Lotta Schelin är jättesnabb som forward och sen har Jessica Landström sin fysik. Oavsett vilket lag vi möter kommer vi att möta stabila lag i kvartsfinalen, vi är förberedda på allting, sade Marta.

Om kvartsfinaluppställningen innebär just ett möte mellan Brasilien och Sverige har svenska landslaget mycket mer att frukta av det lag som vi visade upp sig i andra gruppspelsmatchen jämfört med premiären.

Nu fungerade kombinationerna, löpningarna togs i rätt stund - Norge hade inte många chanser att påverka matchutgången.

För Norge var det ingen överraskning att de snabba omställningarna skulle ställa försvaret på hårda prov. Cristiane stod för den första spelvändningen som fick de norska spelarna helt fel i positionerna men den gången gick inte sista passningen igenom.

Det gjorde den däremot i matchens mest omdiskuterade situation. Efter halva första halvleken satte Marta full fart efter en långboll men hade Maren Mjelde framför sig. Mjelde var i obalans men fick riktigt god hjälp av Martas knuff för att falla i gräset.

Någon avblåsning kom dock aldrig efter tilltaget och i nästa steg fintade hon bort Nora Holstad Berge som föll på eget bevåg medan Marta fortsatte med bollen i straffområdet och placerade in ledningsmålet helt otagbart för den norska målvakten.
- Båda spelarna var tvungna att använda kroppen. Jag gjorde inget fel, tycker att hon snubblade på egen hand, sade Marta och höll med i domarens beslut.

Avslutet var snyggt och passerade mållinjen alldeles nere vid Ingrid Hjelmseths vänstra stolpe. men det var inte alla i publiken som var lika nöjda, Marta fick utstå högljudda burop både efter målet och när hon tog sig ner till hörnflaggan för att lägga Brasiliens hörnor.
- Vi insåg att det var fler norska än brasilianska supportrar på läktaren. Men folk applåderade båda lagen i slutet av matchen, sade matchens första målskytt om publikreaktionerna.

Brasilien tog över efter målet
Det första målet fick igång ännu mer av Brasilien som snabbt arbetade sig upp i plan och utnyttjade ytorna i den norska pressen.

Rosana, enda målskytt senast kunde ha fått utdelning på ett distinkt skott mot slutet av första halvlek som hårt prövade Ingrid Hjelmseth tvingades peta till hörna.

Men målet skulle komma även för Rosana. Norge fick en katastrofstart i andra halvlek, klockorna på storbildsskärmen hade inte ens kommit på plats när Marta snabbt tog sig fram och fick bollen in i straffområdet.

Väl inne drog hon på sig bevakning från tre-fyra norska spelare som samtliga missade Rosanas löpning från höger. Passningen var lika väl timad som tillslaget fram till 2-0.

Med det målet verkade självförtroendet i den norska defensiven vara kört i botten. När Brasilien bara ett par minuter senare även satte "trean" fick man god hjälp av två försvarsmisstag.

Ingvild Stensland slog först bollen på brasilianskt ben och fick den åt fel håll med norska ögon. När Maren Mjeldes bakåtpassning i nästa läge blev alldeles för kort, Cristiane löpte emellan och var nära att näta i en rörig situation. Istället gick bollen ut till Marta som fick massor av tid att titta upp, ta bollen till höger och dra in den i öppet mål.

Eli Landsems norska landslag var därmed slaget. Cecilie Pedersen fick hoppa in strax efteråt samtidigt som Isabell Herlovsen flyttade ner en bit på plan. Den rockaden ställde till en del oreda för det brasilianska försvaret. Men ingenting hotade målvakten Andreias nolla för andra matchen i rad på allvar.
- Det var en match som vi hade förväntat oss, jag är nöjd med första halvlek. Vi gick ut i andra med tron på att vi skulle kunna hämta upp det, då gick det fel väg i ett par minuter, sade Eli Landsem.

Hade ni kunnat göra något för att stoppa Marta bättre?
- Vi försökte allt vi kunde men blev straffade en-mot-en för att hon var otroligt bra. Det är svårt för alla lag att stoppa Marta, hon är på en högre nivå än alla andra, konstaterade den norska förbundskaptenen.

Norge och Australien i kvartsfinalkamp
I VM:s mest spännande grupp är Brasilien med segern klart för kvartsfinal. Norge och Australien gör upp om den andra platsen i en direkt avgörande match timmarna före Sveriges match på onsdag. Efter kvällens storförlust krävs det norsk seger, oavgjort räcker inte för avancemang.

Det norska spelet ger inte heller anledning till oro för svensk del. Det gör däremot Brasiliens form och spelglädje.
Och inte minst Marta som var snabb i vändningarna under den regniga, blåsiga och gråkalla kvällen.
- Planen var ganska våt idag, jag behövde springa lika snabbt som bollen för att hinna med. Ibland hade jag möjligheten att spela riktigt fort, hoppas att jag kan fortsätta på samma sätt, sade Marta som gladde många - en av dem förbundskaptenen Kleiton Lima.

- Gudskelov att hon spelar för Brasilien. Hon har båda fötterna på jorden, är väldigt ödmjuk och en briljant spelare. Vi har elva spelare som kämpar och gör allt, de som spelar bakom Marta gör sitt bästa för att slå crossbollar så att vi kan genomföra vår taktiska plan på bästa sätt, kommenterade han insatsen från den stora segerskytten mot Norge.